Vse več odvisnikov od konoplje se vključuje v zdravljenje. Foto: Pixabay
Vse več odvisnikov od konoplje se vključuje v zdravljenje. Foto: Pixabay
false
Podatki kažejo, da je Slovenija s konopljo samooskrbna, z v Sloveniji proizvedeno konopljo pa zalagajo tudi trge sosednjih držav. Foto: PU Maribor
Zasežena mamila
Na slovenskem trgu se pojavljajo tudi nove psihoaktivne snovi, ki jih uporabniki večinoma kupujejo na spletu. Foto: AP
false
V letu 2015 so v Sloveniji zasegli 6,5 kilograma heroina, 2,77 kilogramov kokaina, 487,54 kilograma konoplje in 2.908 tablet ekstazija. Foto: EPA

Podatki, zbrani v poročilu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o stanju na področju drog v Sloveniji, kažejo, da je Slovenija še vedno samooskrbna s konopljo, predvsem konopljo, proizvedeno v posebej prirejenih prostorih. Konoplja, proizvedena na območju Slovenije, je dostopna na trgu v naših sosednjih državah v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem, kjer so prodajne cene višje in tako je zaslužek od prodaje tudi višji kot v Sloveniji.

Tihotapstvo prepovedanih drog še vedno poteka po tradicionalni balkanski poti. Z območja Albanije, Kosova in tudi Makedonije prek balkanske poti tihotapijo predvsem konopljo, pa tudi heroin. V nasprotni smeri pa tihotapijo predvsem sintetične droge, pa tudi kokain. Ekstazi, amfetamin in kokain tihotapijo predvsem iz Nizozemske.

Kokain na Balkan pride iz Španije
Za Slovenijo in druge države Zahodnega Balkana kokain dobavljajo predvsem iz Španije, medtem ko predhodne sestavine, predvsem anhidrid ocetno kislino, tihotapijo iz Češke, najpogosteje skladiščijo na območju Slovenije oziroma Madžarske in nato prepeljejo naprej v Turčijo. Na območju Slovenije delujejo mednarodno organizirane kriminalne združbe, kjer državljani Slovenije delujejo kot organizatorji in izvajalci kaznivih dejanj.

V poročilu so navedli, da je ponudba prepovedanih drog v Sloveniji pestra. V letu 2015 je bilo 4.243 zasegov prepovedanih drog, največ konoplje (3.103 zasegi), 273 zasegov heroina, 178 pa kokaina. Število zasegov se je sicer v primerjavi z letom prej zmanjšalo zaradi manj zasegov konoplje, kar pa se ne odraža v količini zasežene konoplje. Stanje na trgu s kokainom se ni spremenilo, so pa zasegli večjo količino heroina, kar naj bi bila posledica večje in usmerjene aktivnosti policije na področju prepovedanih drog.

Leta 2015 32 smrti zaradi drog
V letu 2015 so v Sloveniji ugotovili 32 smrti, povezanih z uporabo prepovedanih drog, med njimi 28 moških in štiri ženske. Povprečno so bili stari 40 let. Večino, 15 smrti, je povzročila zastrupitev s heroinom, zastrupitev z metadonom je bilo sedem. V Sloveniji na leto umre od tri do pet ljudi zaradi kokaina, so pa v letu 2015 prvič ugotovili dve smrti, povezani z uporabo konoplje, še kažejo podatki v poročilu. Po besedah strokovnjaka za področje drog v Sloveniji Milana Kreka pri teh smrtih ni šlo za zastrupitev, ampak za odpoved srca po uporabi konoplje. V obeh primerih je šlo za mlajši osebi.

Podatki v poročilu kažejo, da je bilo še leta 2011 pri nas okoli 6.200 tveganih uporabnikov opioidov, v letu 2015 pa jih je bilo okoli 5.200.

V program zdravljenja leta 2015 38 odstotkov odvisnikov od konoplje
V letu 2015 se je v programe zdravljenja odvisnosti od prepovedanih drog vključilo 3.719 ljudi, od teh jih je bilo v substitucijsko zdravljenje vključenih 3.261. Večina jih je prejemala metadon. Se pa med uporabniki drog, ki prvič vstopajo v program zdravljenja, povečuje delež odvisnikov od konoplje. Leta 2007 je bilo takih prvih iskalcev pomoči 6,5 odstotka, v letu 2015 pa že 38,6 odstotka.

.
Nove psihoaktivne snovi se kupujejo kar na spletu
Tako so v letu 2015 zasegli 6,5 kilograma heroina, 2,77 kilogramov kokaina, 487,54 kilograma konoplje in 2.908 tablet ekstazija. Na slovenskem trgu se pojavljajo tudi nove psihoaktivne snovi, ki jih uporabniki večinoma kupujejo na spletu.

Za gram heroina je v Sloveniji treba odšteti med 20 in 50 evrov, za gram kokaina pa med 40 in 120 evrov. Cene tabletke ekstazija se gibljejo med pet in 10 evrov, grama konoplje pa med štiri in 10 evrov.

Za kilogram heroina na črnem trgu 25 tisočakov
V zadnjih letih se je najbolj spremenila cena na debelo pri heroinu, saj je na tržišču vse čistejši heroin, kjer je za kilogram treba odšteti okoli 25.000 evrov. Povprečna vsebnost heroina v zadnjih petih letih rahlo narašča. Povprečna koncentracija vzorcev heroina, ki so jih analizirali v nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano, je bila 13,3-odstotna, pri čemer je bila najvišja izmerjena vsebnost 55,7 odstotka, najnižja pa 3,4 odstotka. Povprečna vsebnost kokaina v vzorcih pa je bila 54,6 odstotka, pri čemer je bila maksimalna vsebnost 84-odstotna.