Ljudje in druge živali so lahko prenašalci virusa. Foto: EPA
Ljudje in druge živali so lahko prenašalci virusa. Foto: EPA

Ljudje in druge živali sicer ne morejo zboleti, lahko pa jo prenašajo, zato se širi zelo hitro. V Romuniji, kjer so imeli zadnji velik izbruh pred pol leta, pa pristojni za ponovno širjenje bolezni krivijo tudi preprodajanje prašičev brez ustreznih pregledov in dokumentacije.

Afriška prašičja kuga je izjemno nalezljiva bolezen, prenaša se ob stiku z okuženimi domačimi ali divjimi prašiči, s hrano in vodo. Prenaša jo lahko tudi človek, za katerega je virus neškodljiv, za svinje pa je smrtonosen v nekaj dneh. V Romuniji se je lani razširil bliskovito in povzročil ogromno škodo, zato je zaskrbljenost po novih okužbah velika.

"Storili bomo vse, da bi ustavili širjenje tega virusa," je dejal namestnik župana okraja Belin, Ionel Traziu.

V Temišvarskem okrožju je do zdaj poginilo že okoli 25 živali, v okolišu Arad so pet mrtvih prašičev našli ob eni od ulic. Očitno so bili kupljeni na severozahodu države, na še enem območju, kjer je kuga že potrjena. To pa ni edini primer, ko naj bi se bolezen razširila ob preprodaji prašičev brez ustrezne dokumentacije in pregledov ter od kmetov, ki za kaj takega sploh nimajo dovoljenj.

Prašičja kuga se širi po Evropi

Računovodkinja Natalia Rogojan je opozorila: " Številni prodajajo meso po spletu brez ustreznih listin." Adrian Popa, vodja romunske veterinarske uprave, pa je dejal: "Vse kmete pozivamo, naj pri reji živine spoštujejo predpise."

V nekaterih delih Romunije so prodajo živih živali začasno prepovedali, pozivajo k odstrelu prašičev. Ponekod uvajajo obvezno dezinfekcijo vseh, ki prihajajo na farme. Ker zdravila ali cepiva ni, so v primeru odkritja bolezni na voljo le radikalni ukrepi pokol živali, virus se denimo v tleh lahko ohrani več let. Ukrepe pa so začeli sprejemati tudi v Srbiji, saj je eno od romunskih žarišč bolezni od meje oddaljeno le 40 kilometrov.