Na ljubljanski urgenci bodo omejili tudi število spremljevalcev poškodovancev in bolnikov, verjetno glede na stanje poškodovanca na enega oziroma pri slabše pokretnih na dva obiskovalca oziroma spremljevalca. Foto: BoBo
Na ljubljanski urgenci bodo omejili tudi število spremljevalcev poškodovancev in bolnikov, verjetno glede na stanje poškodovanca na enega oziroma pri slabše pokretnih na dva obiskovalca oziroma spremljevalca. Foto: BoBo
Varnostni ukrepi na UKC Ljubljana

Okoli 130 zaposlenih na kirurški urgenci Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana (UKCL) je namreč s peticijo pozvalo k uvedbi ukrepov za večjo varnost. Vodja urgentnega kirurškega bloka kirurške klinike v UKCL-ju Anže Kristan je po sestanku z vodstvom kliničnega centra in kirurgije dejal, da je z dogovorjenim za zdaj zadovoljen. Ukrepi pa bodo veljali za urgenco v celoti.

Na sestanku so sklenili, da bodo začeli z nekaterimi ukrepi, ki so relativno lahko izvedljivi. Vodstvo kliničnega centra se bo s podjetjem, ki že sedaj nudi varovanje, dogovorilo, da bo izvajalo pooblastila, ki jih ima, v celoti in ne tako kot doslej.

Po Kristanovih besedah bodo zahtevali, da se vsaj na najbolj obremenjene dele postavi varnostnike, ki imajo vsa pooblastila in jih tudi znajo primerno izvajati. Trenutno sta v urgentnem kirurškem bloku stalno prisotna dva varnostnika, ki po potrebi obvestita tudi policijo, da priskoči na pomoč.

Na vprašanje, katera dodatna pooblastila naj bi izvajali varnostniki, je odvrnil, da so, kot mu je znano, varnostne službe pooblaščene tudi za fizično pridržanje, in lahko imajo sredstva, ki jim to omogočajo. Trenutno pa varnostniki v kliničnem centru teh pripomočkov nimajo.

Številni varnostni ukrepi
V približno 14 dneh bodo tudi ločili vhod za urgentne bolnike od vhoda za vse ostale bolnike. Na ta način bodo lahko z varovalnimi vrati, ki se bodo odpirala le na kodo, urgenco zaprli tudi od znotraj. Tako ne bo več možen prehod ljudi iz ceste na oddelke kliničnega centra. Poleg tega so jim po Kristanovih besedah obljubili namestitev dodatnih varnostnih kamer, se pa že vzpostavljajo t.i. sos tipke.

Omejili bodo tudi število spremljevalcev poškodovancev in bolnikov, verjetno glede na stanje poškodovanca na enega oziroma pri slabše pokretnih na dva obiskovalca oziroma spremljevalca..

Sicer pa je Kristan glede gneče na urgenci povedal, da se ta začne v popoldanskih urah in se potem prek večernih ur vleče v nočno delo. Kot je dejal, so bili sprejeti nekateri ukrepi, za katere pričakujejo, da tudi nekoliko zmanjšali gnečo. Če se to ne bo izkazalo za uspešno, pa bodo zahtevali tudi dodatnega zdravnika, predvsem v popoldansko-večernem času.

Natrpane čakalnice na urgenci
Zaposleni na kirurški urgenci so v peticiji navedli, da na dan skupno s spremljevalci urgentni blok UKC Ljubljana obišče več kot 1500 ljudi. Ob nepregledni množici ljudi, ki navadno zaseda prenatrpano čakalnico, dolgi čakalni dobi zaradi prevelikega števila oskrbe potrebnih bolnikov in osebnih stisk, ki jih vsak posameznik čuti ob doživeti nesreči, ni nepričakovano, da prihaja do nestrpnosti, ki lahko prerastejo v nasilje.

Varnostni ukrepi na UKC Ljubljana