Znanstveniki raziskave na področju genetskih sprememb zarodkov pozdravljajo, pojavljajo pa se tudi kritike takšnega početja. Foto: EPA
Znanstveniki raziskave na področju genetskih sprememb zarodkov pozdravljajo, pojavljajo pa se tudi kritike takšnega početja. Foto: EPA
false
Iz zarodkov, na katerih bodo delali poskuse, se bodo razvili ljudje, saj jih bodo uničili po 14 dneh. Za raziskave je pomembnih prvih sedem dni po oploditvi. Foto: EPA

Pristojni organ za človeško plodnost in embriologijo je dovoljenje podelil znanstvenici Kathy Niakan z Inštituta Francis Crick za laboratorijske raziskave, ki vključujejo gensko spreminjanje zarodkov. Na inštitutu nameravajo spreminjati zarodke s tehniko Crispr-Cas9, ki znanstvenikom omogoča vstavljanje, odstranjevanje in popravljanje DNK znotraj celice. Kathy Niakan, ki se s področjem človeškega razvoja ukvarja desetletje, bo poskušala najti gene, ki delujejo v prvih dneh po oploditvi, ko zarodek razvije plast celic, ki pozneje postane placenta.

Poskusi se bodo izvajali v prvih sedmih dneh po oploditvi. V tem času se iz oplojenega jajčeca razvije struktura z od 200 do 300 celicami. Na Inštitutu Francis Crick bodo tako poskušali najti gene, ki delujejo v prvih dneh po oploditvi, ko zarodek razvije plast celic, ki pozneje postane placenta. V tej fazi so nekateri deli človeškega genetskega zapisa zelo aktivni. Verjetno je, da ti geni usmerjajo naš zgodnji razvoj, vendar je ni povsem jasno, kaj počnejo ali kaj povzroči spontani splav, poroča BBC.

V raziskavah bodo uporabili zarodke, ki bi jih sicer uničili, darovali pa naj bi jih pari, ki so bili na umetni oploditvi in jih ne potrebujejo. Iz zarodkov se ne bodo razvili otroci, saj jih lahko uporabljajo le za osnovne raziskave in jih bodo v 14 dneh uničili.

Kathy Niakan je na začetku leta pojasnila, zakaj želi spreminjati zarodke. "Resnično bi radi razumeli, kateri geni so potrebni, da se iz človeškega zarodka uspešno razvije zdrav dojenček." Kot je dejala, je to pomembno, "saj so spontani splavi in neplodnost zelo pogosti, a jih ne razumemo dobro".

"Dizajnerski dojenčki" ali "zmaga zdrave pameti"?
Kot poroča BBC, znanstveniki modificiranih zarodkov ne bodo smeli vstavljati v ženske. Kljub tej prepovedi pa celotno področje povzroča polemike. Medtem ko kritiki svarijo pred možnostjo ustvarjanja t. i. "dizajnerskih dojenčkov", pa znanstveniki odobritev raziskav pozdravljajo. Kot je poudaril profesor z univerze v Edinburgu Bruce Whitelaw, bodo raziskave pomagale neplodnim parom in zmanjšale strah pred spontanim splavom. Profesor z univerze v Kentu Darren Griffin pa je dejal, da je odločitev zmaga zdrave pameti.

Na drugi strani BBC navaja mnenje Davida Kinga, direktorja organizacije Human Genetics Alert, ki opozarja, da bodo te raziskave znanstvenikom omogočile izboljšati tehnike za izdelovanje genetsko spremenjenih dojenčkov. Po njegovem mnenju gre za prvi korak dobro načrtovanega procesa, ki bo pripeljal do "potrošniške evgenike".

Kitajska pred Veliko Britanijo
Po odobritvi bi se lahko raziskave začele v nekaj mesecih. Velika Britanija sicer ne bo prva država, ki je odobrila tovrstne eksperimente na človeških zarodkih, saj so podobne raziskave že pred tem opravljali na Kitajskem. Bo pa, kot je dejal znanstveni svetovalec organa za človeško plodnost in embriologijo Robin Lovell-Badge, to prvič, da je o tem po ustreznem postopku odločal nadzorni organ.