ZZZS-ju ne bo potrebno vračati milijonov evrov, je odločilo višje sodišče. Foto: BoBo
ZZZS-ju ne bo potrebno vračati milijonov evrov, je odločilo višje sodišče. Foto: BoBo

Na zavodu (ZZZS) so v izjavi za javnost izpostavili, da je tožba onkološkega inštituta neprimeren način reševanja sistemskih vprašanj glede na dejstvo, da je prav temu namenjen zakonsko predpisan postopek partnerskega dogovarjanja o financiranju programov zdravstvenih storitev. Ob tem so še opozorili, da je bilo poslovanje onkološkega inštituta tudi v letu 2013 (že tretje leto zapored) pozitivno, saj je kljub varčevalnim ukrepom posloval s 492.909 evri dobička.

Po drugi strani pa je sodba višjega sodišča nezakonita in nepravilna, menijo na onkološkem inštitutu. Obremenjena je s kršitvami tako v postopkovnem kot vsebinskem smislu, je v odzivu zapisal generalni direktor inštituta Janez Remškar.
Zato bodo na vrhovno sodišče vložili zahtevo za revizijo, in sicer zaradi bistvenih kršitev določb pravdnega postopka, saj da je sodišče druge stopnje določbe zakonov in ustave uporabilo nepravilno. Prav tako pa je sodišče druge stopnje zmotno uporabilo materialno pravo, je pojasnil.

Na onkološkem inštitutu so sicer po navedbah Dela za odvetniške stroške in plačilo sodne takse porabili več kot 98.000 evrov.