Protestni shod na Prešernovem trgu so organizirale nevladne organizacije, civilna iniciativa in posamezniki, med katerimi prevladujejo starši necepljenih in s cepivi poškodovanih otrok. Foto: BoBo
Protestni shod na Prešernovem trgu so organizirale nevladne organizacije, civilna iniciativa in posamezniki, med katerimi prevladujejo starši necepljenih in s cepivi poškodovanih otrok. Foto: BoBo
Organizatorji shoda navajajo, da je v jugovzhodni Evropi cepljenje proti nalezljivim boleznim obvezno, v nekaterih državah pa otroke celo prisilno cepijo. Podlaga za to je po njihovem mnenju zastarela zakonodaja, ki se je oblikovala v času po 2. svetovni vojni in se je obdržala vse do danes. Foto: BoBo
Shod proti obveznemu cepljenju

Protestni shod na Prešernovem trgu so organizirali nevladne organizacije, civilna iniciativa in posamezniki, med katerimi prevladujejo starši necepljenih in s cepivi domnevno poškodovanih otrok, ki opozarjajo, da mora imeti vsak človek pravico do nedotakljivosti lastnega telesa, staršem pa mora biti ta pravica brez vsakršnih kazenskih sankcij zagotovljena tudi glede odločanja o cepljenju otrok. Podobni protesti potekajo tudi v drugih mestih v regiji, v Zagrebu, Dubrovniku, Beogradu, Novem Sadu, Nišu, Jagodini, Podgorici, Skopju in Plovdivu.

Medicinska stroka enotno opozarja na pomembnost precepljenosti prebivalstva. Če je precepljena večina prebivalstva, lahko pred nalezljivimi boleznimi in posledično tudi smrtjo, zaščitijo tiste, ki iz različnih zdravstvenih razlogov, ne smejo biti cepljeni. To se je pokazalo tudi ob ponovnemu pojavu ošpic v Sloveniji.

Organizatorji shoda so navedli, da je v jugovzhodni Evropi cepljenje proti nalezljivim boleznim obvezno, v nekaterih državah pa otroke celo prisilno cepijo. Podlaga za to je po njihovem mnenju zastarela zakonodaja, ki se je oblikovala v času po 2. svetovni vojni in se je obdržala vse do danes.

Samoumevne zahteve
"Ne zahtevamo ničesar drugega kot spoštovanje temeljnih demokratičnih načel, ki vsakomur zagotavljajo osnovno pravico do življenja, zdravja in nedotakljivosti telesa. Zahtevamo nekaj samoumevnega," pravi Primož Verbič iz društva za Svobodo odločanja.

"S shodom izražamo tudi javno podporo staršem in otrokom v Srbiji in drugod v regiji, zaostrovanje pritiskov pa nas zelo skrbi, saj tudi v Sloveniji pediatri čedalje huje pritiskajo na starše in razmere postajajo nevzdržne. Slovensko vlado zdaj javno sprašujemo, kdaj bo izvedla demokratične spremembe zakonodaje na tem področju," dodaja Verbič.

Organizatorji shoda so tudi poudarili, da žrtev cepiv ni tako malo, kot se prikazuje v javnosti. Primeri otrok, ki so jim cepiva uničila zdravje ali celo življenje, pa po njihovih navedbah praviloma niso zajeti v državnih registrih stranskih učinkov po cepljenju.

Dokazovanje, da je poškodbe zdravja otrok povzročilo cepivo, pa naj bi bilo za starše skorajda misija nemogoče, čeprav zakon o nalezljivih boleznih v primeru stranskih učinkov po cepljenju določa postopke za izplačilo odškodnin. Vendar v zadnjih desetih letih še niso bile izplačane. "Tudi zato je nujno potrebna sprememba zakona, ki bo poleg možnosti svobodne odločitve glede cepljenja uvedla sistem aktivnega spremljanja stranskih učinkov po cepljenju," še pravi Verbič.

Spodaj pripenjamo nabor predmetih oddaj iz našega arhiva

Shod proti obveznemu cepljenju