Zdravje
false
Direktorji bolnišnic lahko v bazi podatkov preverjajo, koliko za enaka zdravila dobaviteljem plačujejo druge zdravstvene ustanove po Sloveniji. Foto: Reuters
false
Ministrica za zdravje je razkrila, da bo letos izveden skupni javni razpis za drago medicinsko opremo v vrednosti 7 milijonov evrov. Foto: Ministrstvo za zdravje
VIDEO
Cene zdravstvenega materi...

Dodaj v

Vse cene zdravil, ki jih nabavljajo bolnišnice, so zbrane na enem mestu

Baza cen vseh nabavljenih zdravstvenih artiklov bo posredno dostopna tudi javnosti
17. februar 2017 ob 13:29,
zadnji poseg: 17. februar 2017 ob 14:04
Ljubljana - MMC RTV SLO

Gre za nekakšen Google za tiste, ki v bolnišnicah pripravljajo javna naročila, je skupno bazo podatkov cen artiklov, ki jih nabavljajo bolnišnice, predstavil vodja projekta Jasmin Džaferović.

Ministrstvo za zdravje je skupaj s predstavniki združenja slovenskih zdravstvenih zavodov predstavilo projekt skupne baze cen. V njej so zbrali vse artikle, ki so jih slovenske bolnišnice in trije večji slovenski zdravstveni domovi nabavili lani oz. od začetka leta do oktobra.

V bazi, ki jo vodi združenje zdravstvenih domov, je do zdaj zbranih 90.000 različnih artiklov. Direktorji zdravstvenih zavodov in vodje nabav bodo tako lahko preverjali, koliko za zdravila ali druge materiale plačujejo druge zdravstvene ustanove, čeprav jih nabavljajo pri istem dobavitelju.

Direktor združenja zdravstvenih zavodov Metod Mezek je povedal, da je združenje projekt začelo razvijati pred petimi leti, lani pa so dobili popolno podporo ministrstva za zdravje. Zato so pozvali 26 bolnišnic in večje zdravstvene domove, da jim posredujejo sezname zdravil in tudi vseh drugih artiklov, ki so jih nabavili v prvih treh četrtletjih lanskega leta in tudi njihove cene. Celotna nabavna vrednost artiklov, ki so jih zdravstvene ustanove že prejele oz. uskladiščile, znaša več kot 300 milijonov evrov.

Gre za nekakšen Google za tiste, ki v bolnišnicah pripravljajo javna naročila, je bazo podatkov predstavil vodja projekta Jasmin Džaferović. Ob tem je poudaril, da so imeli precej dela z ugotavljanjem pravih cen, saj so nekateri nabavljali zdravila denimo po kosih tablet ali mililitrih zdravila, drugi pa recimo po škatlah.

Podatki bodo dostopni tudi javnosti
Mezek je razkril, da bodo podatki iz baze cen zdravil direktorjem bolnišnic dostopni na spletnem portalu zNet. Javni dostop do podatkov o cenah zdravil bo mogoč s poizvedovanjem prek združenja zdravstvenih zavodov.

Bazo podatkov cen zdravil je pozitivno ocenil generalni direktor zdravstvene blagajne (ZZZS) Marjan Sušelj, saj jim bo pomagala pri pripravi novih obračunskih modelov za posamezne zdravstvene storitve, kjer bo vključena tudi cena vseh uporabljenih zdravil.

Zamudno veliko javno naročilo
Z namenom čim ugodnejše nabave zdravil je ministrstvo za zdravje izvedlo skupno javno naročilo za okoli 3.000 različnih zdravil za vse slovenske bolnišnice (le teh je 26) v vrednosti med 40 in 50 milijoni evrov. Vendar se je tudi tu precej zapletlo, saj je bilo naročilo objavljeno pred več kot poldrugim letom. Usul se je namreč plaz revizijskih zahtevkov, tako da so lahko šele zdaj odprli ponudbe, izmed katerih jih kar 19 ustreza razpisnim pogojem.

Razpisna komisija mora zdaj v 90 dneh opraviti končni izbor. "S tem bo dosežena popolna transparentnost naročanja in vse bolnišnice bodo lahko nabavljale isto zdravilo po enaki ceni," je poudarila ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
larbitron
# 17.02.2017 ob 14:27
Torej 5 let so rabil za pripravo ene excel tabele.
malasraka
# 17.02.2017 ob 14:59
...pohvalano...
ampak če v tej bazi ne bodo tudi nabavne cene teh artiklov iz drugih evropskih držav, se ni naredilo nič! Slo je premajhen trg + netržni ampak bratski trg ...
grom-instrela
# 17.02.2017 ob 14:20
Še enkrat več so zmagali tisti, ki so na problem opozarjali in ne tisti, ki bi ga morali reševati.

Z veliko verjetnostjo lahko rečemo, da so tokrat zmagali novinarji Tarče, ki so s svojimi "odkritji" brcnili v rit tiste, ki so se igrali da delajo.
Skippy
# 17.02.2017 ob 14:19
Ha ha, spet megla za množice. To je isto kot tisti seznami vseh plačanih računov iz javnega denarja, vseh transakcij z davčnimi oazami in podobno. Spet bo nekdo služil milijone z vzdrževanjem ...

Kdaj vam bo jasno, da v Sloveniji nimamo problema s podatki, ampak s skupno skledo?
judoka
# 17.02.2017 ob 16:13
20+ let prepozno

Transparentnost narocanja mora veljati za vse produkte/storitve, ki se izvedejo iz proracunskih sredstev.
garmond
# 17.02.2017 ob 14:53
Dokler bodo vmes med javnimi zavodi in proizvajalci lopovski pohlepni privatni posredniki, se ne bo popolnoma nič občutno izboljšalo.
Če ne vedo, kako bi to popravili, si naj za vzorec vzamejo zdravstveni sistem, ki smo ga imeli v bivši jugi, ko teh pijavk ni bilo. Še najbolj razvite zahodne države so hvalile naš zdravstveni sistem,ki je bil eden boljših. Tudi čakalnih vrst skoraj ni bilo! Novokompovanim politikom samostojne Slovenije pa je nekdanji dober zdravstveni sistem uspelo spraviti na današnji, sramotni nivo. Tako kot tudi na vseh drugih področjih.
luckyss
# 17.02.2017 ob 15:06
Dajte no, a mislite, da je s tem konec korupcije v zdravstvu ?!
Verjetno imajo v ozadju že vsaj tri variante kako "sanirati izgubo"..
Treba je pozapreti vso to mafijo, to je edini način, da se neha krast...
Radenm
# 17.02.2017 ob 15:33
Konec korupcije v zdravstvu to sicer ni, ampak imeti pregled nad cenami zdravil je bolje kot ne imeti pregleda nad cenami zdravil, tako da je definitvno korak naprej.
g1n3k
# 17.02.2017 ob 14:47
Torej 5 let so rabil za pripravo ene excel tabele.
... še to se ne bi zgodilo brez javnih razkritij v Tarči.
.
Je pa že ta excel tabela enormen uspeh, v primerjavi z zdravstveno (beri davčno) "reformo". Verjetno, če bi dali nalogo parim dijakom za seminarsko, bi bil boljši rezultat.
ojojoj
# 17.02.2017 ob 14:20
Jasmin Džaferović je pa res ta prava oseba za reševanje te problematike.... Malo si poglejte njegovo zgodovino in vam bo vse jasno...
AM
# 17.02.2017 ob 18:06
No, končno
nonparel
# 17.02.2017 ob 15:35
Vse negativnosti v javnem zdravstvu so se začele z ministrovanjem Bručana v Janševi vladi. Takrat so položili temelje za korupcijo v javnem zdravstvu.
bryden
# 17.02.2017 ob 15:16
Kje je pa link na to bazo za nas, navadno rajo?
Koliko je stala priprava te baze?
MADERA
# 17.02.2017 ob 14:27
To je sedaj popravek ene velike in dolgotrajne napake v sistemu naročanja, zato ga ne vidim kot poseben dosežek ampak zgolj spodobnost trenutno odgovornih.
Vsak bi lahko dobil zdravilo, ki ga potrebuje, pa ni tako, ker je zdravje postalo pomemben predmet trgovanja.
Ursula2012
# 17.02.2017 ob 14:16
končno dobra novica!
Modrijan6
# 17.02.2017 ob 14:02
Ko teče beseda o zdravilih mi še zdaj ni jasno, kako, da neketerih zdravil še zdaj ni v slovenskih bolnišnicah in v slovenskih lekarnah? V mislih imam kapsule Urelium za topljenje ledvičnih kamnov? Človek bi pričakoval, da bo v Sloveniji vseh zdravil na pretek, še zlasti, ker smo člani evropske unije.
Geres*
# 17.02.2017 ob 19:47
Men kar slabo dela. Od kje evforija?

Vsi javni zavodi bi morali imeti centralno nabavo. Sporočit previdene letne količine po izdelkih. In se zbere količine vseh bolnic, zdravstvenih domov, domov za ostarele... In potem se ta centralni oddelek pogaja za najnižje cene.

Tole zdaj je jaj*a. Ma da jih ni sram se sploh hvalit s tem.
bleeeee
# 17.02.2017 ob 16:38
Bi pa vseeno pričakoval malce več navdušenja med komentatorji, gre vendarle za pomembno orodje, zaradi katerega bo bistveno težje služiti s provizijami pri nabavi zdravil. In če gre res zgolj za "Excelovo tabelo", ki bi jo lahko vsak spacal, zakaj jo potem paca šele reci-in-piši štirinajsti (14.) slovenski minister za zdravje od osamosvojitve.

Čestitke!
Banban
# 17.02.2017 ob 18:54
Neverjetn dosesek za leto 1993.

Joj, zlomka, a jaz to prav vidim? 2017 smo ze?
nemesis999
# 17.02.2017 ob 18:29
ne se hvalit z nečem,kar je samo po sebi umevno,raje poskrbite za nižje cene praškov brez petih posrednikov,seveda tudi v lekarnah kjer ljudje kupujemo,npr. en tabletek za 1 ali 2e!?to je pa že pretežko in prezapleteno in blablabla,a ne,narodu omogočit cenejše življenje?
Bivši uporabnik
# 17.02.2017 ob 15:04
Kako bodo pa sedaj posredniki živeli...še vedno na račun drugih, upam pa da vseeno malo bolj pri tleh.
REsnica
# 20.02.2017 ob 13:34
mešanje megle....

saj je lepo, kar so naredili, ampak manjkajo jasna mnavodila in zahteve lastnika, kako nabavljati in po kakšni ceni sprejeti ponudbe.

Manjkajo jasno zapisane kazni in imenovanje oseb, ki so odgovorne za slabo porabljen javni denar.

lahko pa sestavljamo in posodabljamo sezname v nedogled, če ne bo nihče kaznovan, ki se priporočil, navodil in zahtev ne bo držal, ali bo vpisoval napačne podatke na ta seznam.
kralj matjaž
# 18.02.2017 ob 13:01
A ti ljudje sploh vedo kako deluje sistem?
Cene zdravil v Sloveniji se spreminjajo vsaka 2 meseca in vsaka 2 meseca se večina zdravil poceni. Torej kaj bo ta ukrep povzročil?
Bolnišnice bodo na začetku leta speljala javno naročilo za zdravila, podpisale pogodbe, ko pa bodo cene zdravil padle, pa bodo za zdravila plačevale cene iz začetka leta. Ler ZZZS ne bo priznal višjih cen zdravil. bodo bolnišnice dobile manj denarja, kar bo vodilo v izgube in zmanjšanje dostopnosti ljudi, do zdravstvenih storitev.
evaevi
# 18.02.2017 ob 07:35
Ta ministrica je od vraga,
ugledni gospodje 25 let niso mogli premaknit bilke, tale pa lahko goro :)
sik
# 17.02.2017 ob 20:10
@Banban

Se strinjam.
Tocno to sem zelel napisat pa se mi je malo sfrclalo.Ob osamosvojitvi bi morali le kopirati vse kar je dobrega v doloceni drzavi in potem bi res bili druga Švica.
Ne vem socialno področje Skandinavija, gospodarsko Nemčija, ...tako pa vse zeloo pozno.
Milijarde smo izgubljali od bank, AC križa, zdravstva, ...pa vse do enih davčnih blagajn ce bi jih uvedli ob osamosvojitvi in bi drzava znala ta denar obrnat bo imeli vse urejeno...tako pa...
sik
# 17.02.2017 ob 20:02
Po toči zvoniti je (pre)pozno.
Vsem tem nasim voditeljem in politikom od samostojnosti do danes zamerim veliko a najbolj da niso znali v startu npr.v obdobju prvih pet let urediti vse kar je treba narediti.Kot novi drzavi bi bilo potrebno le kopirati najboljse siatenecza dolocen
pepar
# 17.02.2017 ob 18:29
Moteč faktor tole.
Zdaj bo pa veselo poslušat izgovore,kako to da so cene zdravil še vedno različne.
Upam še na kašno posredovanje novinarjev,bojim pa se,da bodo ravno ti potegnili takratko.
Počasi bodo sledile kazni,premeščanja,izguba službe,skratka standardni prijemi mafije za utišanje.
25kur
# 17.02.2017 ob 17:55
kmalu bo štrajk belih ovratnikov
bleeeee
# 17.02.2017 ob 16:32
Vse negativnosti v javnem zdravstvu so se začele z ministrovanjem Bručana v Janševi vladi. Takrat so položili temelje za korupcijo v javnem zdravstvu.

No, z vsem dolžnim NEspoštovanjem do g. Bručana, temelji za korupcijo so bili pomoje položeni bistveno prej.
Bivši uporabnik
# 17.02.2017 ob 14:36
žalostno vendar ena excel tabela je vse kar ima ta ministrica v 3letih za pokazat
narod pa vse apatično opazuje
vendar kar voliš to imaš, politika je ogledalo ljudstva
kralj matjaž
# 18.02.2017 ob 13:02
Srečni Luka
Ceno določa javna agencija za zdravila, ki določi najvišjo priznano ceno zdravila, glede na ceno zdravila v referenčnih državah.
bleeeee
# 18.02.2017 ob 10:00
Tocno to sem zelel napisat pa se mi je malo sfrclalo.Ob osamosvojitvi bi morali le kopirati vse kar je dobrega v doloceni drzavi in potem bi res bili druga Švica.
Ne vem socialno področje Skandinavija, gospodarsko Nemčija, ...tako pa vse zeloo pozno.


No, tako preprosto tudi ni. Kljub osamosvojitvi smo namreč "podedovali" nekdanji jugoslovanski pravni sistem, ki je bil že ustaljen, kar pomeni, da ne moreš preprosto skopirati sosedove zakonodaje in nadomestiti prejšnjo, pač pa moraš novosti/izboljšave spojiti z obstoječimi temelji. Kako bi bilo na primer videti, če bi morali vsi, ki jih to zadeva (kar so dejansko vsi državljani), kar naenkrat poznati in upoštevati popolnoma novo (recimo) delovno zakonodajo? Zamenjava take zakonodaje se tudi ne bi nanašala samo na področje delovnega prava, ampak tudi na vsa druga področja, s katerimi je delovno pravo povezano.
brehme
# 17.02.2017 ob 17:05
@garmond, praviš da jer bil super zdravstverni sistem v Jugoslaviji???
Jaz sem spomnim, piškavih zob, in brezzobih upkojencev, pa tudi maljpih, vsi šepajoči, umrljivost je bila zgodnejša, najmanj 5let povprečna...večina tistih na visokih položajih v partiji, sej e zdravila izven Jugoslavije.
Srečni Luka
# 17.02.2017 ob 16:15
Med vrsticami to pomeni, da ceno ne določa trg (ki bi seveda ponudil najnižjo konkurenčno ceno), temveč "baza", ki se ji reče tudi posredniki ali "naši".
ferdo12
# 17.02.2017 ob 16:39
nonparei
Pa ,družina Jukić,Zemljarić,Aleš Nanut, Aleš Furlan (beri članke v Financah) največji dobičkarji v zdravstvu so tud v SDS-u ,a ne .
galoper
# 17.02.2017 ob 15:18
So izbrali cene z največ provizij ali tiste z nič provizij, kot reprezentativne cene?
slovenecnb1
# 17.02.2017 ob 16:43
kdaj bo privat sektor ki daje denar zečel to javno birokracijo nadzirat in jih po prstih k so sami kleptomani
Lovec
# 17.02.2017 ob 15:24
...... in to da se s tem hvalijo samo pomeni, da niso čutili nobene potrebe po kontroli prej. Levica je pač nekaj morala narediti, ker so nekateri novinarji začeli objavljati tisto, kar je bilo prepovedano v dominantnih medijih.

In tisti, ki temu sedaj ploskajo so nat-------- . Ministrica bi moralo odstopiti. Ministrstvo mora vediti za vsak cent stroška katerekoli bolnišnice, saj je lastnik.

Malo se vprašajte in mislite s svojo glavo, drugače pa še v četrto volite stranke brez programa in z modrimi očkami.
Lovec
# 17.02.2017 ob 15:19
Če bi zapirali in jazensko preganjali nabavnike in vodstvo, ki ravnajo negospodarno, ter jih ustrezno sankcionirali, nam tega ne bi bilo treba.

Tako pa smo padli tako nizko, da naredimo nek program, ki prikazuje cene.
Program, naredi in ga uvaja Javna Ustanovo oz. ministrstvo za zdravstvo, kar ima vse zametke tako imenovanega SoD-a. Ker je naše zdravstvo povsem državno, kaj drugega ni bilo za pričakovati.
RJSlo
# 17.02.2017 ob 16:27
garmond
# 17.02.2017 ob 14:53
-------------------------------
No ja. O kateri Jugoslaviji pa pišeš? Ker, če o zadnji potem že veš. Predzadnja pa je bila, tudi glede zdravstva, velika farsa.
Kazalo