Vse več bo s starostjo povezanih bolezni in z njimi stroškov. Foto: BoBo
Vse več bo s starostjo povezanih bolezni in z njimi stroškov. Foto: BoBo

Obravnava modernih nevroloških bolezni je draga in terja zelo specializiranega strokovnjaka. Tako bi samo v Sloveniji kmalu lahko potrebovali več kot 400 zdravnikov, specializiranih samo za obravnavo demence ali parkinsonizmov, je na konferenci Digitalno zdravje 2015 v Ljubljani poudaril nevrolog Zvezdan Pirtošek z ljubljanske nevrološke klinike.

Sodobne nevrološke težave so tudi drage in danes najuspešnejši način obravnave je v multidisciplinarni ekipi nevrologa, nevrokirurga, medicinske sestre, fizioterapevta, delovnega terapevta in drugih strokovnjakov, je poudaril Pirtošek.

Rešitev je po mnenju nevrologa lahko tudi razvoj sistema e-medicine, ki bo omogočal elektronsko komuniciranje med zdravnikom in bolnikom. Med tehnološkimi rešitvami, ki jih vidi Pirtošek, so tudi različni pametni senzorji, ki bi jih lahko namestili na bolnika ali v njegov dom.

A ti sistemi imajo tudi svoje slabe plati: lahko pride do vdora v zasebnost bolnika, ki odpira tudi etična in pravna vprašanja. Velik izziv je tudi sodelovanje bolnika, saj zelo pogosto zavračajo pomoč. Zato je pomembno sodelovanje zdravnikov in bolnikov. Če bo zdravnik sprejel neko rešitev, je veliko verjetneje, da jo bo tudi bolnik, je še dodal nevrolog.