Svetovna zdravstvena organizacija je pred časom razburila svetovno javnost z izsledki raziskave, po katerem je pri večjem uživanju predelanega mesa, večja tudi verjetnost raka na debelem črevesu. Foto: BoBo
Svetovna zdravstvena organizacija je pred časom razburila svetovno javnost z izsledki raziskave, po katerem je pri večjem uživanju predelanega mesa, večja tudi verjetnost raka na debelem črevesu. Foto: BoBo

Tako pri WHO poudarjajo, da gre pri njihovem poročilu zgolj za priporočilo ljudem k zmernemu uživanju predelanega mesa, kar je del priporočil WHO-ja že od leta 2002. Poročilo zato ni bilo mišljeno kot poziv ljudem, naj popolnoma prenehajo uživati predelano mesto, še dodajajo pri organizaciji.

Mednarodna agencija za raziskave raka (IARC), ki je del WHO, je namreč v ponedeljek objavila poročilo, po katerem pri ljudeh, ki uživajo več predelanega mesa, večje tveganje za nastanek raka na debelem črevesu. Poročilo sicer temelji na pregledu 800 različnih študij s tega področja, na podlagi katerega so pri IARC-ju odkrili sicer statistično majhno tveganje, ki pa narašča s količino zaužitega predelanega mesa.

Slovensko združenje očita površnost raziskave
Na objavo WHO-ja se je odzvalo tudi Gospodarsko interesno združenje Mesne industrije Slovenije. V svojem sporočilu za javnost so presenečeni nad interpretacijami WHO-ja, ki se opira na pregled 800 študij, slednje pa večinoma temeljijo na anketah. Ker študija ni bila sistematično ocenjena po mnenju združenja obstaja velika možnost, da se zaradi pomanjkanja dejstev opira na domneve in špekulacije.

Obenem pri združenju jnavajajo raziskavo oxfordske univerze, ki kažžejo, da so tako vegetarjanci, kot mesojedci izpostavljeni enaki stopnji tveganja za nastanek črevesnega raka. Obenem navajajo, da ima rdeče meso tudi številne prednosti, kot denimo da je vir železa, cinka, beljakovin, selena in b-vitaminov. Vendar je tako kot pri vsaki hrani tudi pri rdečem in predelanem mesu potrebna zmernost.

Burni odzivi prisilili WHO h koraku nazaj
Pričakovano je poročilo sprožilo burne odzive po vsem svetu. Avstrijski minister za kmetijstvo ga je označil kot farso, severnoameriški inštitut za meso pa je IARC-u očital, da so tako dolgo obdelovali podatke, da so na koncu prišli do določenega rezultata.

Pri IARC-u so ob odgovorih na očitke spomnili na raziskave, ki so 34.000 smrti na leto po vsem svetu pripisali prehranjevanju s predelanim mesom. Obenem pa dodajajo, da je to razmeroma malo v primerjavi z milijonom smrti zaradi raka, ki ga povzroča kajenje, 600.000 smrti, ki so posledica alkohola, ali pa 200.000 smrti, ki so posledica onesnaženega zraka.

WHO bo prihodnje leto še naprej proučeval vplive na javno zdravje ter mesto, ki ga zaseda predelano meso v zdravem načinu prehranjevanja.