Brigita Čokl se je omenjala tudi kot kandidatka za zdravstveno ministrico. Foto: BoBo
Brigita Čokl se je omenjala tudi kot kandidatka za zdravstveno ministrico. Foto: BoBo
Brigita Čokl
Čoklova največje slovenske bolnišnice ne namerava voditi kot v. d. več kot tri mesece. Dejala je tudi, da se na prihodnjem razpisu ne bo potegovala za mesto generalnega direktorja UKC-ja. Do imenovanja novega prvega moža UKC-ja pa bo opravljala operativne naloge, med katere spada tudi podpisovanje tekočih pogodb, ne pa sprejemanje novih strategij. Foto: BoBo

Predsednik sveta UKC-ja Tomaž Glažar je v izjavi za medije dejal, da nihče izmed članov sveta na sejo ni prišel s kandidatom za v. d. generalnega direktorja.

Predhodnik Čoklove Andrej Baričič je imel po Glažarjevih besedah razmeroma kratek odpovedni rok, to je 15 dni, v tako kratkem času pa da je težko dobiti kandidata.

Zato so prevzeli to odgovornost in breme nase in imenovali Čoklovo, ki je sicer članica sveta UKC-ja.

Dopoldne o funkciji še ni razmišljala
Čoklova je v izjavi za medije po imenovanju dejala, da dopoldne še ni razmišljala o prevzemu vodenja UKC-ja.

To odločitev je sprejela, da bi presegli težavo upravljanja v UKC-ju oz. da ne bi prišli "v položaj, v katerem UKC še ni bil in si ga glede na svoj pomen in status v Sloveniji ne zasluži". "Mogoče je čas za ženske. Dejstvo pa je, da je to čas, ko je kriza največja," je dejala.

Ne položaju ne namerava biti več kot tri mesece
Čoklova, ki je podpredsednica sveta UKC-ja, v času ministrovanja Tomaža Gantarja pa je bila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, je dejala, da njeno članstvo v DeSUS-u nima nobene zveze z današnjim imenovanjem. Največje slovenske bolnišnice ne namerava voditi kot v. d. več kot tri mesece.

V tem času naj bi tudi izpeljali razpis za generalnega direktorja UKC-ja. Besedilo razpisa naj bi sicer že določili na današnji seji sveta, a mora po Glažarjevih besedah vlada najprej končati postopek imenovanja Baričiča, ki je 24. novembra odstopil z mesta v. d. generalnega direktorja UKC-ja. Ni pa pri tem odstopil od kandidature za generalnega direktorja, glede katere vlada formalno še ni dala zadnje besede, čeprav so vse koalicijske stranke napovedale, da ga ne bodo podprle.

V nasprotju z Glažarjem in svetom UKC-ja pa očitno na ministrstvu za zdravje menijo, da je z Baričičevim odstopom končana tudi zgodba njegove kandidature za generalnega direktorja. Na ministrstvu so v ponedeljek pojasnili, da ni razloga, da bi ministrstvo dalo predlog imenovanja oz. neimenovanja na vlado, saj da je Baričič konec novembra odstopil.

Pfeiferjeva postala strokovna direktorica
Poleg vršilca dolžnosti generalnega direktorja so člani sveta izbrali tudi strokovno direktorico za mandat štirih let.

Strokovno bo UKC vodila Marija Pfeifer, ki to funkcijo kot vršilka dolžnosti opravlja od odstopa Sergeja Hojkerja. Kot je dejala, je v ospredju njenega programa skrb za bolnike in njihovo zdravstveno oskrbo, ki mora biti na najvišji ravni. Da bi to dosegli, je treba v UKC-ju popraviti nekatere stvari. Veliko je po njenih besedah treba narediti še na področju varnosti in kakovosti. Zavzela se je za učinkovito reševanje težav v programu otroške srčne kirurgije.

Med osrednjimi težavami vidi komunikacijo tako med zdravstvenim osebjem in bolniki kot tudi med zaposlenimi samimi in vodstvom. Mogoče izboljšave vidi tudi v stroki. Za tiste enote, ki so na visoki evropski ravni, bi bilo po njenem mnenju dobro, da dobijo naziv center odličnosti. Tako bi lahko na isti ravni tudi tržili svojo dejavnost.

Tudi Čoklova je dejala, da je treba vzpostaviti dialog na način, da se bodo med seboj tudi poslušali. Sicer se zaveda, da je v UKC-ju zelo pestra struktura zaposlenih in da je zelo veliko interesov, ki se kažejo na zelo različne načine.

Glažar bo o odstopu razmislil
Ob iskanju kandidata za vodenje UKC-ja in ob odstopu nesojenega generalnega direktorja Baričiča se je v javnosti sprožilo tudi vprašanje Glažarjeve odgovornosti za to dogajanje.

Glažar meni, da bi bilo v tem trenutku, ko je vodenje UKC-ja v krizi, zelo neodgovorno, da bi odstopil z mesta predsednika sveta UKC-ja, saj bi s tem povzročil še dodatno krizo. Ko se bodo razmere glede vodenja največje bolnišnice v državi uredile, pa bo razmislil o svojem odstopu, je dejal.

Čoklova na čelu UKC-ja največ 3 mesece
Kakšna je zapuščina Andreja Baričiča?
Kdo bo vodil ljubljanski UKC?
Čoklova na čelu UKC-ja največ 3 mesece
Kakšna je zapuščina Andreja Baričiča?
Kdo bo vodil ljubljanski UKC?