V dozdajšnjem splošnem dogovoru za MD Medicino ni opredeljenih natančnih številk, ki jih ZZZS zahteva pred sklenitvijo pogodbe. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo
V dozdajšnjem splošnem dogovoru za MD Medicino ni opredeljenih natančnih številk, ki jih ZZZS zahteva pred sklenitvijo pogodbe. Foto: Žiga Živulović jr./BoBo

Splošni dogovor z MD Medicino sicer že opredeljuje, da ministrstvo lahko preusmerja bolnike od izvajalca, ki jim storitev ne more zagotoviti, k drugemu izvajalcu, ki ima proste kapacitete. A v dogovoru z MC Medicino ni opredeljenih natančnih številk, ki jih za podpis pogodbe pričakuje Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS).

Za natančno opredelitev programa z MD Medicino, ki bo znašal 1,5 milijona evrov, pa je potrebno soglasje vlade, je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Ana Medved. Ker obstoječi izvajalci v mreži javnega zdravstva, kamor spadajo zdravstveni zavodi in koncesionarji, niso mogli v celoti izpolniti programa, so se na ministrstvu odločili, da preostalim bolnikom, ki na storitve čakajo nedopustno dolgo, ponudijo storitve tudi v okviru zmožnosti MD Medicina z dvema redno zaposlenima ortopedskima kirurgoma.

Bolniki se morajo z drugim izvajalcem strinjati
MD Medicina je koncesijo za opravljanje ortopedske dejavnosti sicer pridobil leta 2006, a je takrat imel dovoljenje le za opravljanje specialistične ambulantne dejavnosti. Konec lanskega leta pa je pridobil tudi dovoljenje za opravljanje bolnišnične dejavnosti. V MD Medicini so po informacijah ministrstva že klicali bolnike, ki so bili v njihovi ortopedski ambulanti pregledani v letih 2014 in 2015, in so jih takrat napotili na poseg v neko drugo ustanovo, na storitev pa tako čakajo že več kot eno leto.

Tako so ustvarili njihovo čakalno listo in bodo najprej začeli operirati te. Na ministrstvu pa načrtujejo, da se bodo po 31. avgustu bolniki k MD Medicini lahko preusmerili tudi od drugih izvajalcev. Medvedova je še poudarila, da se morajo bolniki strinjati, da bodo operirani pri drugem izvajalcu. Na ministrstvu so že pozvali vse bolnišnice, ki izvajajo ortopedski program in jim storitev ni uspelo zagotoviti bolnikom, ki čakajo nedopustno dolgo, k preusmeritvi teh bolnikov na drugega izvajalca.