Katja in Jure sta danes ponosna starša deklice Iamare Tise. Foto: Osebni arhiv
Katja in Jure sta danes ponosna starša deklice Iamare Tise. Foto: Osebni arhiv

Katja in Jure sta se začela resno spraševati, ali jima morda manjka kaj znanja iz biologije, veliko sta raziskovala po spletu in iskala odgovore na vprašanja, kje bi lahko bila težava, kaj lahko narediš, da povečaš plodnost, kolikokrat je treba imeti spolne odnose za optimalno možnost zanositve.

"Seveda sem bila prepričana, da počnem to le jaz, pa sem potem ugotovila, da to počne tudi Jure in sva nato vsak na svojem koncu raziskovala, si izmenjevala nasvete, spremenila sva celo način prehrane, verjela v neke vraže "po nasvetih starih babic", celo neki čaj iz Bosne, ki pa da res pomaga, sva pila, čeprav je bil res ogabnega okusa … Skratka, vse sva poskusila!" pravi Katja.

Razočaranja po neuspelih oploditvah z biomedicinsko pomočjo
Prvi neuspeli poskus oploditve z biomedicinsko pomočjo (IVF) je bil veliko razočaranje, drugi še večje. Nato sta se temeljito pogovorila in uspela najti smisel skupnega življenja tudi zunaj nenehne želje po otroku. Prvič sta tudi spregovorila o tem, zakaj nimata otrok in na njuno presenečenje spoznala, da sta obkrožena s pari, ki imajo ali so imeli podobne težave. Prav zaradi te skupne točke so se stkala nova in trdna prijateljstva, ki so pomagala premagati nova razočaranja: še štiri neuspešne poskuse IVF-ja.

Na svoji poti čakanja na lastnega biološkega otroka sta srečala tudi pare, ki jim je iskanje informacij po spletu, sodelovanje na forumih o neplodnosti po vsem svetu in nenehno ukvarjanje zgolj in samo s to temo, postalo neke vrste obsesija, ki je iz njihovega življenja sčasoma izločala vse, kar z neplodnostjo ni bilo povezano. In seveda pare, ki pritiska nezmožnosti roditi lastnega dojenčka niso zmogli in so se razšli.

Detabuizacija ob spoznanju, kako razširjena je neplodnost
Katjo je razmišljanje peljalo drugam: ob spoznanju, da je neplodnost težava izjemno velikega števila parov, se je odločila, da s svojim strokovnim znanjem pomaga pripraviti posebno akcijo, ki bi pripomogla k detabuizaciji te težave, pa tudi spodbudila zdrave posameznike, naj darujejo spolne celice. In parov, ki jim rojstvo lastnih otrok ni bilo dano, je kljub vsem možnostim zdravljenja, ki je v Sloveniji tudi od zdravstvene zavarovalnice zgledno urejeno, na stotine. Številni med njimi se odločijo za posvojitev, Jure in Katja sta se odločila za posvojitev iz Afrike. Tukaj ju je sreča veliko bolj spremljala in kmalu sta bila dogovorjena za posvojitev deklice, ki je mamica zaradi silovite revščine ni več mogla niti nahraniti. Nekaj mesecev po odločitvi za posvojitev sta odšla v Afriko, bodoče hčerke do takrat še nikoli nista videla.

"Nikoli ne bom pozabila trenutka, ko sva prvič videla Iamaro. Ne vem, kako je, če otroka rodiš, a mislim, da sva v trenutku, ko sva jo objela, čutila zelo podobno. Objeta z njo sva jokala kot dež, zato so sprva mislili, da nama ni všeč in da sva si premislila, pa sva jim pojasnila, da so to solze velike sreče. To so res nepozabni občutki. Še en tak prekrasen trenutek je bil, ko smo po uradni posvojitvi sedli na letalo in je Jure rekel: 'Draga moja, to je res to. Hčerko imava in skupaj odhajamo domov.'"

Posvojitev nadgradila z dobrodelnostjo
Mala, zdaj dveletna Iamara Tisa pa je ostala njuna vez z Afriko, stike sta obdržala tudi z njeno družino, ki ji skušata pomagati, pa tudi vsej skupnosti, v kateri je deklica živela. Za številne otroke afriške vasi Jugudul namreč prek neprofitne ustanove Toka Toka Žani pomagata zbirati sredstva za prenovo tamkajšnje osnovne šole.

Katja je za ta namen tudi ilustrirala slikanico Metka v Gvineji Bissau, z nakupom katere je mogoče projektu finančno pomagati, s pomočjo risbic in pisem pa bodo otroke iz te šole povezali z vrstniki osnovne šole v Krašnji. In neplodnost, tema, ki je prej krojila precejšen del njunega življenja, je povsem izginila s prioritetnega seznama. In postala bistven del njune zgodovine!

"Iamara Tisa nama je prinesla neko nesluteno nadgradnjo vsega, kar imava, vsak trenutek je še bolj čustven, tudi sama sem postala bolj čustvena, globoko v sebi sem veliko bolj srečna, vsak problem se mi zdi majhen. Mene je ta posvojitev popolnoma izpolnila, Iamara Tisa je zame vse, dala nama je vse, kar sva si želela, in sva res zelo srečna!" še pravi Katja.

Prisluhnite oddaji Ambulanta.