Razmere na infekcijski kliniki so izjemne, opozarja predstojnik klinike Strle. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Razmere na infekcijski kliniki so izjemne, opozarja predstojnik klinike Strle. Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Bolniki prenočili kar na hodniku
Na infekcijski kliniki izjemne razmere

Klinika je namreč povsem zapolnjena. Kot je v izjavi za medije opozoril predstojnik klinike Franc Strle, število bolnikov presega njihove zmogljivosti, zato skušajo rezerve iskati tudi na drugih oddelkih kliničnega centra.

Na kliniki je trenutno 76 odraslih bolnikov, je dejal Strle, povsem zapolnjen pa je tudi otroški oddelek. Pomanjkanje prostora skušajo reševati na različne načine, naprej z iskanjem notranjih rezerv, tako da v sobe nameščajo dodatne postelje, nato pa tudi z iskanjem primernih prostorov v poslopju UKC-ja. Predvidoma v ponedeljek nameravajo tako na dermatološki kliniki odpreti dodaten oddelek za 20 bolnikov, je pojasnil Strle.

Ni dostojno, da so bolniki na hodnikih
Glede nevarnosti novih okužb pri bolnikih, ki ležijo na hodnikih, je Strle dejal, da je z infekcijskega stališča to gotovo nevarno, saj je možnost nadzora manjša. Tudi sicer pa to ni sprejemljivo, saj ne zadošča osnovnim higienskim potrebam bolnikov, hkrati pa ni človeško in dostojno, je opozoril.

Strle je ocenil, da bi na infekcijski kliniki potrebovali dodatnih od 20 do 30 postelj. Poudarja, da je treba vedeti, da so predpogoji za ustrezno obravnavo bolnikov primeren prostor in ustrezna oprema ter kadri. Največje pomanjkanje pa se kaže ravno na področju usposobljenih kadrov, je še ocenil predstojnik klinike.

Prepoved obiskov
Že v ponedeljek so v UKC-ju Ljubljana zaradi pojava gripe in drugih respiratornih okužb do preklica prepovedali obiske. Pojav gripe je še na začetku, je dejal Strle, in se bo po njegovih pričakovanjih še pogosteje pojavljal čez teden ali dva. Potem pa epidemije gripe običajno trajajo od šest do osem tednov, je še pojasnil.

Bolniki prenočili kar na hodniku
Na infekcijski kliniki izjemne razmere