Po Golobičevem mnenju morajo v zdravstveno blagajno plačevati vsi. Foto: BoBo
Po Golobičevem mnenju morajo v zdravstveno blagajno plačevati vsi. Foto: BoBo

Stranka Zares je prek državnega svetnika Andreja Rusa v državni svet vložila spremembi zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ter zakona o obveznih zavarovanjih v prometu. S pomočjo DS-a bodo v nadaljevanju ohranili oba zakona v parlamentarni proceduri. Za tak ukrep so se odločili, ker menijo, da gre za področje, "ki ne prenese dolgega odlašanja in odlaganja."

Predsednik stranke Gregor Golobič je novinarjem pojasnil, da je namen sprememb obeh zakonov usmerjen zagotavljanju "večje stabilnosti in ustreznejšega črpanja virov, ki zagotavljajo učinkovito delovanje zdravstvene blagajne".

"S spremembami zakonov do 75 milijonov več za ZZZS"
Rus je pojasnil, da je namen predloga zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju onemogočiti Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), "da določi merila in pogoje, pod katerimi se določenim zavezancem za plačilo prispevka za zdravstveno zavarovanje prispevek lahko zmanjša ali odpiše". S tem želijo zagotoviti sprotno plačevanje zakonsko predpisanih prispevkov za vsakega zaposlenega.

S spremembo zakona o obveznih zavarovanjih v prometu pa želijo povišati odstotek vnaprejšnje pavšalne odškodnine s 6,5 odstotka na 15 odstotkov.

Kot je zatrdil Rus, bi s sprejetjem prve spremembe ZZZS-ju na letni ravni prineslo okoli 50 milijonov evrov, povišanje pavšalne premije, predvidene v drugi spremembi, pa bi v zdravstveno blagajno prineslo dobrih 25 milijonov evrov.

"Opravljamo Fakinovo delo"
Rus je poudaril, da s spremembama opravljajo delo direktorja ZZZS-ja Sama Fakina, "ki ne pobira denarja, ki je njegov in pripada ZZZS-ju," ob tam se je vprašal, kdo bo "Fakina poklical na odgovornost zaradi takšnega ravnanja in takšnega stanja".