Starši dveletne deklice ne zaupajo več slovenskim zdravnikom. Ti predlagajo nadaljnje preiskave. Foto: BoBo
Starši dveletne deklice ne zaupajo več slovenskim zdravnikom. Ti predlagajo nadaljnje preiskave. Foto: BoBo
Malo Nežo zdravniki želijo zadržati v Sloveniji

Konzilij je predlagal, da bi deklico v ljubljanskem kliničnem centru pregledali, ugotovili trenutno zdravstveno stanje in v Ljubljano povabili dva tuja zdravnika, ki bi podala drugo mnenje. Starši so predlog zavrnili, saj zaradi nezaupanja slovenskim zdravnikom ne dovolijo, da bi opravili dodatne preiskave.

Kot je znano, so se v podporo staršem dveletne deklice Neže, ki je kljub presoji zdravnikov, da ji ni več pomoči, po odklopu z naprav ostala živa, pred pediatrično kliniko zbrali protestniki. Starši zdravnikom UKC Ljubljana ne zaupajo več, zato prosijo zdravnike, da Nežo pošljejo na zdravje v tujino.

Predlagali tri dodatne preiskave
Zaradi te prošnje so včeraj za skupno mizo sedli vsi zdravniki, ki sodelujejo pri zdravljenju deklice, pa tudi direktorja Kirurške in Pediatrične klinike ter strokovna direktorica kliničnega centra. Sklenili so, da deklica potrebuje tri dodatne preiskave, na podlagi teh izvidov pa bi jo lahko v Ljubljani pregledala zdravnika iz tujine.

Mama je to ponudbo zavrnila, pravi predstojnik oddelka za otroško kirurgijo in intenzivno terapijo Ivan Vidmar. "Na vsak način insistirajo na tem, da se obravnava nadaljuje v tujini, in sicer so pripravljeni nositi stroške sami. Nas pa so prosili, ali lahko pomagamo najti takšen center, ki bo obravnaval vse probleme, ki jih deklica ima, in mi smo se tudi ponudili, da bi organizirali prevoz do takšnega centra."

Odprto vprašanje kritja stroškov
Le nekaj trenutkov pozneje sta pred kamero stopili Nežina mama in odvetnica, ki sta očitno pogovor razumeli drugače. Na sestanku ni bilo govora o možnosti, da bi Nežo v Ljubljani pregledala nevrolog in kardiolog iz tujine, pravi odvetnica Vanja Šisernik: "Na sestanku smo sklenili, da skupaj pristopimo k temu, da se poišče primerna zdravstvena ustanova v tujini, v kateri bo zagotovljeno primerno zdravljenje."

Odprto vprašanje pa ostaja, ali bo stroške zdravljenja krila zavarovalnica. Da bi te stroške poravnal ZZZS, bi morali zdravljenje v tujini najprej utemeljiti Nežini zdravniki.

Malo Nežo zdravniki želijo zadržati v Sloveniji