Fides ni našel skupnega jezika z ministrstvom, zato začenja stavko. Foto: BoBo
Fides ni našel skupnega jezika z ministrstvom, zato začenja stavko. Foto: BoBo

"Vladni strani ni zmanjkalo ne volje, ne časa, ne poguma, saj smo se ves čas intenzinvo pogajali in pripravili več približevalnih predlogov. Žal je nemogoče izvesti, kar zahteva druga stran. To, kar zahteva Fides, namreč pomeni dvig možnosti napredovanja nad 57. plačni razred, to pa je v pristojnosti državnega zbora, ki mora spremeniti zakon o sistemu plač v javnem sektorju," je v Odmevih za TV Slovenija dejala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc. Treba se je zavedati, da so v 65. plačnem razredu najvišji funkcionarji države, kot so predsednik države, vlade in državnega zbora, je dodala.

Konrad Kuštrin iz Fidesa pa ji je v razpravi odvrnil: "Eno leto in en mesec ima ministrica naš predlog kolektivne pogodbe na mizi in se ni zgodilo nič, od ministrstva slišimo samo obljube, zdravniki pa na to ne moremo več pristajati. Stavkovne zahteve vsebujejo tudi spremembe plačnega sistema, vlada je imela veliko časa, da bi takšen zakon poslala v DZ." Trenutni plačni sistem po njegovih besedah daje "potuho povprečnim in lenim, ne nagrajuje dobrih in pridnih, zato pa država tone".

Odbor Fidesa zgrožen
Predsednik sindikata Fides Konrad Kuštrin je odboru sindikata Fides predstavil izkupiček pogajanj z ministrstvom, a je bil odbor zgrožen nad tem, da vlada tudi po mesecu dni od napovedi stavke ni prišla na plan z resnimi predlogi, na podlagi katerih bi stavko omilili ali celo preklicali.

Glavni odbor Fidesa je bil, tako Kuštrin, ogorčen, da vlada njihove napovedi stavke ni vzela resno. Sicer pa je Kuštrin še dejal, da je potek pogajanj o stavkovnih zahtevah trenutno odvisen zgolj še od vlade. "Če bodo prišli z resnimi in oprijemljivimi predlogi, se bomo absolutno pogajali," je dejal Kuštrin.

Stavka se bo tako začela v torek ob 7. uri in bo potekala tako, da bodo zdravniki delali 40 ur na teden. Po nekaterih bolnišnicah so že organizirali stavkovne zbore, po nekaterih jih še bodo, je dejal Kuštrin.

Nejevolja med pogajanji
Da zaključek pogajanj ne bo uspešen je bilo slutiti že ob popoldanskem odmoru med pogajanji. V zdravniškem sindikatu Fides so pred današnjimi pogajanji pričakovali, da bo vlada podpisala zaveze iz predlaganega memoranduma, a se je med pogajanji zapletlo. Tako so bili med krajšim odmorom pogajanj predstavniki Fidesa vidno razočarani.

Čeprav med premorom niso dajali izjav, pa je pred novinarje stopil član Fidesove pogajalske skupine Boris Rižnar. Poudaril je, da vladni predlog pomeni še nadaljnjo preobremenitev zdravnikov in posledično nezadovoljne paciente. "V zdravstvenem turizmu nas prehitevajo vse države nekdanje Jugoslavije. Ko bodo čakalne vrste dosegle določeno kritično raven, pa bodo pacienti lahko v druge države hodili tudi na operacije, kar bo neprimerno dražje," je dejal Rižnar.

Rižnar je sicer prepričan, da bi bile finančne posledice, če bi vlada upoštevala predloge Fidesa, zanemarljive v primerjavi s posledicami vztrajanja pri vladnih predlogih. "Tako bodo pa mladi zdravniki še naprej odhajali v tujino, pri nas bodo pa delali tuji zdravniki, kar je neprimerno dražje," je bil oster Rižnar, ki je še dodal, da so bili po petkovih pogajanjih optimistični, a je danes ta optimizem splahnel.

Zdravniška stavka se začenja
Zdravniška stavka se začenja
Zdravniška stavka se začenja
Zdravniška stavka se začenja