Otroci z mikrocefalijo imajo precej manjšo glavo in možgane, kot jih imajo otroci brez te bolezni. Foto: Reuters
Otroci z mikrocefalijo imajo precej manjšo glavo in možgane, kot jih imajo otroci brez te bolezni. Foto: Reuters
false
Nosečnicam na NIJZ-ju svetujejo, naj ne hodijo na območja, kjer je verjetnost okužbe velika. Foto: Reuters

Po navedbah evropske veje Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v 18 evropskih državah, poleg Slovenije med drugim tudi na Hrvaškem, v Franciji, Italiji, Španiji in Grčiji, obstaja zmerna verjetnost širjenja virusa Zike, saj bi ga lahko prenašal v teh državah prisoten tigrasti komar.

Splošno tveganje je po oceni WHO-ja sicer nizko ali največ zmerno, izbruh pa je bolj verjeten v državah s prisotnostjo komarjev iz rodu Aedes, med drugim tigrastih komarjev. To so zlasti območja ob severovzhodnih obalah Črnega morja v Rusiji in Gruziji ter na Madeiri v Atlantskem oceanu. Razlog tiči v prisotnosti komarjev vrste Aedes aegypti, pri katerih je večje tveganje za prenašanje virusa kot pri tigrastih komarjih.

V veliki večini okužba poteka brez večjih težav
Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pa so pojasnili, da v Sloveniji do zdaj niso zaznali primera okužbe z omenjenim virusom, in poudarili, da je tveganje za širjenje tega virusa v Evropi nizko do zmerno. Ob tem so dodali, da je WHO-jevo opozorilo zgolj ocena tveganja na osnovi podatkov o prisotnosti komarja.

Okužba z virusom Zika pogosto poteka povsem brez simptomov, so pojasnili na NIJZ-ju. Pri osebi, ki je okužbo prebolela brezsimptomatsko, pa ostanejo prisotna specifična protitelesa v krvi, ki jih lahko potrdijo z mikrobiološkimi testi.

Približno 20 odstotkov okuženih razvije simptome okužbe, a je potek bolezni pri večini lahek, težave z zdravjem običajno izzvenijo v nekaj dneh ali največ po enem tednu. O smrtih zaradi okužbe z virusom Zika po navedbah NIJZ-ja ni poročil.

Bolezenski znaki se pojavijo štiri do sedem dni po vbodu okuženega komarja. Bolnik ima vročino, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih ter se slabo počuti. Redkeje se pojavi izpuščaj, boli ga za očmi, očesne veznice so pordele.

Uporabite zaščito
Potnikom, ki potujejo v kraje, kjer je virus Zika, na NIJZ-ju svetujejo, naj se zaščitijo pred piki komarjev in imajo varne spolne odnose. Potniki, ki v treh tednih po vrnitvi s potovanja kažejo simptome, značilne za okužbo, naj se posvetujejo s svojim zdravnikom.

Cepiva proti okužbi z virusom Zika ni. Nosečnice in potniki, ki imajo imunske motnje ali resne kronične bolezni, in tisti, ki nameravajo potovati z majhnimi otroki, naj se pred potovanjem posvetujejo s svojim zdravnikom ali se obrnejo na ambulanto za potnike. Nosečnice, ki nameravajo potovati na območja, kjer se pojavljajo okužbe z virusom, naj razmislijo o možnosti, da bi odložile potovanje, posebej če nameravajo potovati na območja, kjer je število primerov okužb visoko in še narašča. Nosečnice, ki so potovale na območja, kjer se prenaša virus Zika, naj o potovanju obvestijo svojega ginekologa, da bo ob rednem pregledu opravil še morebitne dodatne preiskave in pozorno spremljal nosečnost.

O virusu Zika je sicer še vedno veliko neznank. Največjo skrb predstavlja možnost, da nosečnice, ki se okužijo z Ziko, rodijo otroka z mikrocefalijo. Ti otroci imajo precej manjšo glavo in možgane, kot jih imajo otroci brez bolezni.

Znanstveniki so sicer že potrdili, da okužba z virusom lahko povzroči nevarno nevrološko motnjo Guillain-Barrejev sindrom. Pri tem sindromu imunski sistem v odzivu na bakterijsko ali virusno okužbo napade dele živčnega sistema, ki nadzirajo moč mišic. Bolezen vodi v šibkost mišic rok in nog oziroma v ohromitve. Odkrili so tudi povezavo med Ziko in mielitisom, ki povzroča paralizo.