Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO
Fotografija je simbolična. Foto: MMC RTV SLO
Janez Zimmermann
Zimmermann namerava svojo pravico dokazovati na sodišču. Foto: MMC RTV SLO

Določeni očitki so objektivno žaljivi in prav tako brez podlage v dejstvih. Verjamemo, da bomo lahko v vseh postopkih, sodnih in drugačnih, dokazali svoj prav.

Zimmermannov zastopnik Janez Stušek
Zimmerman zaradi razkritij grozi s tožbami

edijske objave pa so brez podlage v dejstvih, je zapisal, in napovedal, da bo s tožbami dokazal namensko povzročanje škode.

Zimmermann se je na daljše medijsko poročanje odzval v sporočilu za javnosti. Po njegovem zapisu je zgodba še v tistem delu, ki ima stik z resničnostjo, stara več kot desetletje in z ravnanji v letošnjem in preteklih letih nima nikakršne povezave. O vsem sta že odločala tako Zdravniška zbornica Slovenije kot tudi njeno razsodišče in v vseh primerih dala prav njemu, je poudaril.

Verjame, da bodo v zvezi z medijskimi objavami lahko dokazali njihovo protipravnost v sodnih in drugih postopkih oziroma da bodo lahko dokazali celo namensko povzročanje škode posameznikov in dokazali njihovo individualno odgovornost.

"Svetovno priznana metoda"
Kot piše v sporočilu, je bil Zimmermann ves čas zasebnik brez koncesije, ki je operiral oziroma operira vene z metodo chiva, ki je slovenska stroka ne uporablja oziroma je ne zna uporabljati. Gre za metodo, ki je svetovno priznana in v določenih zahodnih državah edina skladna z medicinsko doktrino.

Gre za manj invazivno tehniko, kjer se pacientu ob lokalni anesteziji na nogi naredi kratek rez in pod kožo obdela vensko žilo. Število rezov je odvisno od števila razširjenih žil. Metoda je posebej primerna za poseg pri golenskih razjedah. Rezi so kratki, pri čemer po posegu bolnik še isti dan hodi in odide domov, v večini primerov pa ni potreben niti bolniški stalež, je poudaril Zimmermann.

En javni opomin
Zaradi domnevno nepravilne metode je zdravniška zbornica leta 2006 že prejela prijavo zoper Zimmermanna. Izrekli so mu javni opomin, opravljanja posegov pa niso prepovedali. "Razsodišče druge stopnje Zdravniške zbornice Slovenije je že januarja 2007 jasno zapisalo, da bi s prepovedjo tega nevarno zožilo samostojnost in odgovornost zdravnika, taka zahteva bi lahko tudi zavirala razvoj stroke," je poudaril Zimmermann.

Zimmermann je po lastnih navedbah svojo metodo tudi predstavljal v okviru raznih predavanj in tam pojasnil svoj postopek posega.
"Fantomski pacienti"
Nekaj več podatkov je za Radio Slovenija podal Zimmermannov pravni zastopnik Janez Stušek. Kirurg je bil dejaven: od lanskega januarja do zdaj je operiral vsaj 460 pacientov. Od tega je bil vnet samo eden od desetih šivov pri eni pacientki.
O bolnikih, ki so javno pričali proti Zimmermann in zdravniku iz Celja, h kateremu naj bi se pa operacijah krčnih žil pri Zimmermannu zateklo kar 20 pacientov, pa Stušek odgovarja: "Tisto, kar je bilo v medijih - nobeden ni bil izpostavljen s konkretnim primerom, tako da v tem kontekstu nekih fantomskih pacientov njihovih izjav ni mogoče komentirati. Kar se tiče očitkov konkretnega zdravnika - po oceni naše stranke gre za osebne motive."

Ministrica je naznanila kaznivo dejanje
Zdravnik Zimmermann naj bi množično operiral krčne žile, pri čemer naj ne bi obstajale indikacije zanje, pa tudi posegi naj bi bili opravljeni v neustreznih prostorih in nestrokovno. Zato je ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc o domnevno spornih operacijah Okrožnemu državnemu tožilstvu v Ljubljani naznanila kaznivo dejanje malomarnega zdravljenja in opravljanja zdravilske dejavnosti.

S Zimmermannom se želi sestati tudi predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina, saj želi slišati njegovo mnenje in podatke o očitkih, ki letijo nanj. Srečanje je bilo predvideno v sredo, kot kaže, pa ga zaradi Zimmmermannove zadržanosti ne bo. Prav tako želi zbornica podati poročilo, ali je Zimmermann kompetenten žilni kirurg.



Določeni očitki so objektivno žaljivi in prav tako brez podlage v dejstvih. Verjamemo, da bomo lahko v vseh postopkih, sodnih in drugačnih, dokazali svoj prav.

Zimmermannov zastopnik Janez Stušek
Zimmerman zaradi razkritij grozi s tožbami