Lorna Zadravec Zaletel, Kristina Modic in Marija Vegelj Pirc (od leve proti desni) so poudarile, da je glavni namen akcije pohvaliti zdravstvene delavce, ki izstopajo iz povprečja, in tako druge spodbuditi, da jim bodo sledili. Foto: MMC RTV Slovenija/Ksenja Tratnik
Lorna Zadravec Zaletel, Kristina Modic in Marija Vegelj Pirc (od leve proti desni) so poudarile, da je glavni namen akcije pohvaliti zdravstvene delavce, ki izstopajo iz povprečja, in tako druge spodbuditi, da jim bodo sledili. Foto: MMC RTV Slovenija/Ksenja Tratnik
V torek bodo organizatorji akcije v Rdeči dvorani Mestne hiše v Ljubljani izvedli delavnico, na katero so povabili znane Slovenke in Slovence, kjer jih bodo naučili zgibanja origami ptičkov, ki so postali simbol akcije Znanilci pomladi, je napovedala predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije Marija Vegelj Pirc. Foto: MMC RTV Slovenija/Ksenja Tratnik

Za bolnike z rakom je poleg dobre bolniške oskrbe zelo pomembna podpora vseh zdravstvenih delavcev. Da bi prepoznali njihov trud, so se lani povezala Društvo onkoloških bolnikov Slovenije, Ustanova Mali vitez, Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo ter EuropaColon Slovenija in prvič izvedli akcijo Znanilci upanja.

Kot pravi predsednica Društva onkoloških bolnikov Slovenije Marija Vegelj Pirc, se je ideja za akcijo rodila na strani bolnikov in njihovih svojcev, ki so si želeli možnosti, da se zdravstvenim delavcem nekako zahvalijo. "Ob zdravljenju bolnikov z rakom je za njih ter njihove svojce izredno pomembno, da poleg dobre zdravniške oskrbe prejmejo tudi pomoč pri premagovanju stisk, saj s tem lažje dobijo nov zagon in upanje, da bolezen premagajo. Z akcijo zato iščemo tiste posameznike, ki pri svojem delu izstopajo in s svojo energijo, razumevanjem in toplino za bolnike postajajo Znanilci upanja – postajajo tisti ključni element, ki bolnike vzdigne iz bolečine, in tista spodbuda, ki vliva moč za boj in zalet za naprej," je dejala Vegljeva in ob tem poudarila, da namen akcije ni tekmovanje, temveč predvsem za spodbujanje dobre prakse.

Predloge zbirajo v treh kategorijah
Bolniki in njihovi svojci lahko oddajo predloge v treh kategorijah: zdravnik/zdravnica, medicinska sestra/tehnik in zdravstveni delavec/delavka. Predloge zbirajo do 31. maja, velja pa pravilo, da lahko posameznik za določenega kandidata odda samo eno glasovnico, predlaga pa lahko več kandidatov.

Svoj glas lahko sodelujoči do 31. maja oddajo s pomočjo zloženk z obrazci za nominacijo, ki jih delijo partnerske organizacije v projektu, ali pa prek prek spletne strani www.znanilci-upanja.si.

Po tri finaliste iz vsake kategorije bodo javnosti predstavili na sklepni prireditvi 18. junija.

Komisijo akcije, katere častni pokrovitelj je predsednik republike Borut Pahor, sestavljajo Marija Vegelj Pirc (Društvo onkoloških bolnikov Slovenije), Lorna Zadravec Zaletel (Ustanova Mali Vitez), Kristina Modic (Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo) in Ivka Glas (EuropaColon).

Lani so v okviru akcije sodelujočih oddali 800 nominacij, za prve znanilce upanja pa so bili razglašeni Erik Brecelj, kirurg onkolog z Onkološkega inštituta Ljubljana v kategoriji zdravnik/zdravnica, v kategoriji medicinska sestra/tehnik z enakim številom glasov Tinkara Mörec in Hedvika Verbajs, obe s Kliničnega oddelka za hematologijo, UKC Ljubljana, in Igor Šabič, radiolog s Pediatrične klinike, UKC Ljubljana v kategoriji zdravstveni delavec/delavka.