Zdravnikom se ne bi bilo več treba zanašati na zaloge krvodajalske krvi. Foto: BoBo
Zdravnikom se ne bi bilo več treba zanašati na zaloge krvodajalske krvi. Foto: BoBo

Recept za umetno kri so ustvarili raziskovalci Univerze Cluj v Romuniji. Skrivnost uspeha je protein hemeritrin, pridobljen iz morskih črvov, ki temelji na železu, tako kot hemoglobin v naši krvi, vendar je odpornejši proti stresnim dejavnikom. Znanstveni poskusi, da bi ustvarili umetno kri, so se do zdaj vedno izjalovili zaradi nihanja vodikovega peroksida v krvi ob boleznih, stresu ali telesnih naporih. Prav hemeritrin pa je, kot pravijo, tista magična sestavina, ki to uravnava, kot so dokazali na laboratorijskih miših.

Hemeritrinu so dodali še vodo in sol, umetna kri pa ni rdeče barve, temveč je brezbarvna, saj ne vsebuje hemoglobina. Romunski znanstveniki so jo razvijali šest let. Ko bodo končali poskuse na živalih in bodo popolnoma prepričani, da umetna kri ni škodljiva, jo bodo, v letu ali dveh, začeli preskušati na ljudeh.

Več o umetni krvi si oglejte danes ob 16.45 na TVS 1 v oddaji Dobra ura z Boštjanom, ko bomo v studiu gostili Primoža Poženela iz Zavoda za transfuzijsko medicino. V rubriki Znanstvene novice boste videli tudi, kako ameriška neprofitna organizacija ustvarja tridimenzionalne kopije največjih svetovnih znamenitosti, zato da bi jih ob morebitnih poškodbah ali uničenju lahko na novo zgradili, ter kako so Srbi iznašli premaz za zaščito gradov oz. kamnin pred korozijo, vodo, zmrzaljo …