Več kot 250 zobozdravnikov pa bo septembra omogočilo brezplačen preventivni pregled ustne votline,  da bi morebiti odkrili zgodnje maligne spremembe. Foto: EPA
Več kot 250 zobozdravnikov pa bo septembra omogočilo brezplačen preventivni pregled ustne votline, da bi morebiti odkrili zgodnje maligne spremembe. Foto: EPA

Po navedbah zdravniške zbornice je rak ustne votline v populaciji starejših moških po pogostosti celo na šestem mestu. Rak ustne votline in žrela pa predstavlja približno 2 do 3 odstotke vseh malignih tumorjev.

Leta 2010 je bilo tako pri nas na novo odkritih 250 primerov raka ustne votline in žrela, medtem ko je na leto novoodkritih vseh malignih sprememb glave in vratu približno 450.

Po statistiki Kliničnega oddelka za maksilofacialno kirurgijo ljubljanskega kliničnega centra 80 odstotkov raka ustne votline odkrijejo v zobnih ambulantah, zato bo zdravniška zbornica organizirala brezplačne preventivne preglede zato, da bi rešili čim več življenj in izboljšali kakovost življenja obolelih.

Kaj lahko povzroča raka ustne votline?
Raka ustne votline lahko dobi kdor koli, ljudje z zobmi in brez njih. Pogostejši pa je pri moških, ki so starejši od 40 let. Vse več študij in raziskav pa kaže na porast raka ustne votline tudi pri mlajših in pri ženskah.

Največ primerov raka ustne votline se povezuje z uživanjem tobaka in alkohola, še posebej se tveganje poveča, če se uživata skupaj. Predolgo in prepogosto izpostavljanje sončnim žarkom pa povečuje tveganje za nastanek raka na ustnicah in koži.

Novejše študije povezujejo tudi nastanek raka ustne votline z okužbo z virusom HPV-ja. Virusi HPV-ja povzročajo raka materničnega vratu in prizadenejo kožo, ki meji na sluznice.

Seznam izvajalcev brezplačnih pregledov je objavljen na spletni strani zdravniške zbornice.