ZZZS bo leto sklenil z več milijoni evrov izgube. Foto: MMC RTV SLO
ZZZS bo leto sklenil z več milijoni evrov izgube. Foto: MMC RTV SLO
ZZZS v rdečem

Po najnovejših makroekonomskih ocenah bo zdravstvena blagajna konec leta dočakala z 20 milijoni evri izgube, kar je sicer manj kot odstotek njenega proračuna, ki znaša 2,4 milijarde evrov, je za Radio Slovenija poročala Helena Lovinčič.

Ob napovedani zamrznitvi plač pa bi se poslovanje lahko še poslabšalo. Hkrati pa zdravstveni izvajalci zahtevajo dodatna sredstva za širitev programov in za skrajševanje čakalnih vrst. Vse kaže, da bodo potrebni novi varčevalni ukrepi.

Izgubo pokrivajo s posojili
V prvih štirih mesecih je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pridelal za dobrih 26 milijonov evrov primanjkljaja, 10 jih je pokril z likvidnostnim zadolževanjem. Prihodkov iz prispevkov je bilo za šest milijonov evrov manj, kot so načrtovali, kar je posledica rastoče brezposelnosti, na drugi strani pa naraščajo stroški za zdravstvene storitve, zdravila in medicinsko-tehnične pripomočke.
Ukrepi so potrebni
Predsednica upravnega odbora zavoda Tatjana Čerin zato opozarja, da bodo morali ukrepati, kar pomeni rezanje stroškov manj denarja za zdravstvene zavode, črpati pa bi morali tudi iz lastnih rezerv, navsezadnje tudi minister Dorijan Marušič pričakuje še nadaljnje zniževanje čakalnih dob.
Direktor zavoda Samo Fakin je ob tem pojasnil, da je vseh zahtev zdravstvenih izvajalcev za 250 milijonov evrov, edino rešitev pa vidi v prerazporeditvi programov, in sicer, da se sredstva preusmeri tja, kjer so čakalne vrste dolge in primeri bolj nujni.

Spremembe bi sicer prinesla napovedovana zdravstvena reforma, ki očitno zastaja, več bo znanega v ponedeljek, ko se bosta na to temo sešla minister Marušič in premier Pahor.

ZZZS v rdečem