Rene je bil pred kratkim uspešno operiran v ZDA. Foto: MMC RTV SLO
Rene je bil pred kratkim uspešno operiran v ZDA. Foto: MMC RTV SLO
ZZZS
Če zavarovanec še pred pravnomočno odločitvijo ZZZS-ja sam išče druge možnosti, izgubi svoje pravice. Foto: BoBo
Zidar Klemenčič
Takšen odvzem pravice je po oceni Zidar Klemenčičeve neustaven. Foto: MMC RTV SLO
Zdravljenja dečka na tujem ZZZS ne bo plačal

Talićeva se je neuspešno pritožila na prvostopenjsko odločitev Zavoda za zdravstveno zavarovanje (ZZZS). Renejeva zagovornica Nina Zidar Klemenčič je napovedala pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice. Kot trdi Zidar Klemenčičeva, bi moral ZZZS presojati ne le (ne)izčrpanost domačih možnosti, temveč tudi stanje zavarovanca ob vložitvi same zahteve.
ZZZS: Mati se ni odzvala na pregled
V odločbi ZZZS navaja, da v Sloveniji niso bile izčrpane možnosti zdravljenja, kar je temeljni pogoj za odobritev napotitve na zdravljenje v tujini. Na ZZZS trdijo, da se mati otroka ni odzvala na ponujeni konzilijarni pregled otroka v ortopedski kliniki na Dunaju pri dr. Grillu in dr. Gangerju, ki se ukvarjata z zdravljenjem takšnih deformacij, kot jo ima Rene, po metodi, ki se v Sloveniji za take primere ne izvaja.
Ker na ta način ni bila uporabljena možnost za morebitno drugačno strokovno odločitev, je ostalo prvotno mnenje konzilija enako ter dne 17. julija tudi dokončno in ga je kot takega moral v pritožbenem postopku upoštevati tudi ZZZS, so sporočili.

ZZZS: UKC je bil pripravljen kriti Dunaj
Ob tem na ZZZS navajajo, da je bil UKC Ljubljana zaradi posebnih strokovnih okoliščin pripravljen kriti vse stroške v zvezi s predlaganim posvetom na Dunaju. Namesto te možnosti se je Renejeva mati otroka v obdobju, ko zakonsko priporočeni rok za izdajo odločbe ZZZS še ni potekel, očitno odločila za operacijo dečka pri ameriškemu kirurgu dr. Paleyu v Milanu in nato še za večmesečno zdravljenje in rehabilitacijo v ZDA kljub strokovno-medicinskim zadržkom glede preizkušenosti in zanesljivosti takšnega zdravljenja in kljub dejstvu, da je bil pregled na Dunaju predlagan tudi s strani zakonite zastopnice otroka z njeno pritožbo pri ZZZS, navajajo.

Klemeničičeva: To je protiustavno
Kot protiustavno zavrača razlago, da zavarovanec do pravnomočne odločitve ne sme sam iskati rešitev, sicer pravice izgubi. Po njenem mnenju je odločba "obremenjena s hudimi kršitvami pravil upravnega postopka in materialnega prava ter ponovno napačno ugotavlja dejansko stanje in se ponovno v celoti opira na mnenje konzilija Ortopedske klinike v Ljubljani" - torej mnenje, katerega verodostojnost je Renejeva mati izpodbijala pred drugostopenjskim organom.

Konzilij v okviru iste klinike, ki je nasprotovala
Zidar Klemenčičeva izpostavlja, da konzilij deluje v okviru iste klinike, ki je napotitvi v tujino že na začetku nasprotovala. "Ugotovitev o tem, ali je to mnenje strokovno sprejemljivo in nepristransko, je mogoča samo, če ga izdela oziroma potrdi neodvisno in nepristransko strokovno telo," dodaja zagovornica dečka, ki je v tem času v ZDA že prestal prvo operacijo rekonstrukcije stopala, katere stroške njegova družina krije s pomočjo donacij. Otrokova mati je pred dnevi na družbenih omrežjih poročala, da Rene po operaciji dobro okreva in je že naredil prve korake.

Avstrijskega mnenja niso upoštevali
"ZZZS zavajajoče navaja, da naj bi Reneja pozval na pregled na dunajsko kliniko Speising," dodaja Zidar Klemenčičeva. Poudarja, da ne deček sam ne ona kot njegova zakonita zastopnica ali njena odvetniška pisarna niso prejeli nobenega poziva k pregledu na dunajski kliniki od ZZZS-ja. Renejeva zagovornica še poudarja, da je dunajska klinika Speising že pred izdajo prvega mnenja konzilija ortopedske klinike temu izrazila svoje mnenje, da je pri Reneju rekonstrukcijska operacija mogoča. Konzilij tega mnenja ni upošteval, prav tako ga ni upošteval ZZZS, dodaja Zidar Klemenčičeva.

Tako napoveduje tožbo na delovno in socialno sodišče, saj meni, da je ZZZS v tem postopku kršil pravila zakona o upravnem postopku ter odločal arbitrarno in samovoljno, brez spoštovanj temeljnih načel neodvisnosti in nepristranosti.

Pritožba na Evropsko sodišče
Zaradi kršitve 8. člena evropske konvencije o človekovih pravicah se bodo obrnili tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice in zahtevali izdajo začasne odredbe. Omenjena zadeva namreč posega v področje temeljnih človekovih pravic, kakršna je pravica do fizične integritete in zdravja, pojasnjuje Zidar Klemenčičeva.

Osmi člen konvencije od državnih organov zahteva, da pri odločanju o zahtevkih, povezanih z vprašanji, ki imajo posledice za fizično ali psihično integriteto posameznika, kar vključuje zdravniške posege in terapije, v postopku odločanja zagotovijo ustrezno neodvisnost strokovnjakov, ki podajajo mnenje, sodelovanje prizadetega in hitrost odločanja.

"Neutemeljena zavrnitev storitev, ki jih zakonodaja sicer zagotavlja prebivalcem, lahko vzbuja tudi vprašanja o diskriminaciji. Če država posameznikom zagotavlja pravice, jih je dolžna zagotavljati učinkovito, nepristransko in enako za vse," izpostavlja Renejeva zagovornica. Renejev primer je po oceni odvetnice pokazal na veliko neurejenost področja napotitev na zdravljenje v tujino in veliko težavo pri zagotavljanju neodvisnega odločanja v teh postopkih.







Zdravljenja dečka na tujem ZZZS ne bo plačal