Virus influence A/H1N1 se od lani ni spremenil in je enak kot v času pandemije, zato je pričakovati enako klinično sliko kot v preteklem letu. Foto: EPA
Virus influence A/H1N1 se od lani ni spremenil in je enak kot v času pandemije, zato je pričakovati enako klinično sliko kot v preteklem letu. Foto: EPA

Virus gripe se širi v hladnejšem delu leta. Najbolje preživi v mrazu. V hladnejših obdobjih se ljudje bolj zadržujejo v zaprtih prostorih, kar omogoča hitrejše širjenje okužb.

IVZ
Cepivo
V skladiščih je še 65.500 odmerkov cepiva proti novi gripi, ki imajo rok uporabe do 30. 9. 2011 oziroma 31. 10. 2011. Foto: MMC RTV SLO

Dodali so, da virus nove gripe ni nikoli zares odšel, saj je v poletnih mesecih krožil po južni polobli, s hladnejšimi temperaturami pa se je začel širiti tudi v evropskem prostoru in bo zagotovo prišel tudi v Slovenijo. Čeprav virusa "prašičje" gripe v Sloveniji še niso laboratorijsko potrdili, so pa potrdili virus A/H3N2 in influence B, a nobeden od bolnikov ni bil zdravljen v bolnišnici.

V cepivu proti gripi tudi cepivo proti novi gripi (H1N1)
Če se boste letos odločili za cepljenje proti gripi, boste prejeli trivalensko cepivo, proti virusu influence B, proti virusu A/H3N2 in proti virusu nove gripe A/H1N1. Glede na določen odpor, ki se je lani pojavil proti cepljenju proti novi gripi, nas je zanimalo, ali se posameznik lahko cepi tudi samo proti sezonski gripi. Na Inštitutu za varovanje zdravja so za MMC povedali, da cepivo vsebuje tri antigene virusov gripe, ki bodo po predvidevanjih Svetovne zdravstvene organizacije krožili v letošnji sezoni. Dodali so, da je značilnost pandemskega virusa ta, da je po koncu pandemije po navadi nadaljuje kroženje kot sezonski virus in tako je tudi s pandemskim sevom, ki je krožil leta 2009.

Poudarili so, da se virus influence A/H1N1 od lani ni spremenil in je enak kot v času pandemije, zato je pričakovati enako klinično sliko kot v preteklem letu. To pri večini obolelih pomeni lahek potek, pri nekaterih bolnikih pa težko klinično sliko pljučnice in odpoved dihalne funkcije. Še vedno tudi velja, da tudi mlajši odrasli lahko zbolijo s težko klinično sliko, posebno če so kronično bolni, opozarjajo na IVZ-ju.

Inštitut za varovanje zdravja cepljenje proti gripi priporoča vsem, ki se želijo zaščititi pred boleznijo, še posebej pa kroničnim bolnikom, starejšim, majhnim otrokom (od šestih mesecev do dveh let starosti) in nosečnicam v 2. in 3. trimesečju. Cepljenje priporočajo tudi vsem, ki so pri svojem delu izpostavljeni okužbam ali lahko okužbo prenesejo na druge osebe, še posebej pa zdravstvenim delavcem in sodelavcem. Cepljenje s sezonskim cepivom priporočajo tudi vsem, ki so bili v prejšnji sezoni cepljeni s pandemskim cepivom ali so preboleli pandemsko gripo.

Lani se je proti gripi cepilo nekaj več kot 103.000 prebivalcev, prijave neželenih stranskih učinkov pa so na IVZ-ju dobili od 300 ljudi. Največkrat so se pojavili neželeni učinki na mestu cepljenja, bolečina, oteklina in rdečina. Večkrat so se pojavili tudi utrujenost, povišana telesna temperatura in glavobol, ki so brez posledic minili v nekaj dneh. V skladiščih je sicer še 65.500 odmerkov cepiva proti novi gripi, ki imajo rok uporabe do 30. 9. 2011 oziroma 3 do 1. 10. 2011.

Virus gripe se širi v hladnejšem delu leta. Najbolje preživi v mrazu. V hladnejših obdobjih se ljudje bolj zadržujejo v zaprtih prostorih, kar omogoča hitrejše širjenje okužb.

IVZ