Ameriška agencija poudarja, da povezave med smrtjo in uživanjem energijskih pijač za zdaj še niso odkrili. Foto: EPA
Ameriška agencija poudarja, da povezave med smrtjo in uživanjem energijskih pijač za zdaj še niso odkrili. Foto: EPA

FDA med drugim preiskuje primer 14-letne najstnice, ki je zaradi srčne aritmije umrla, potem ko je v manj kot 24 urah popila dve pločevinki pijače. Dve pločevinki vsebujeta 480 miligramov kofeina. Za primerjavo - toliko kofeina vsebuje 14 pločevink kokakole.

Preiskava se je začela zaradi suma, da je pet ljudi umrlo kmalu po uživanju pijače, eden pa je doživel srčni napad. FDA sicer opozarja, da je preiskava šele na začetku in da za zdaj ni nobenih dokazov, da so smrtni primeri povezani s pitjem pijače Monster Energy.

Preiskava je šele na začetku
Njihova predstavnica Shelly Burgess pa je opozorila, da FDA zadevo jemlje resno, zato pozivajo vse, ki menijo, da so po zauživanju energijskih pijač imeli kakršno koli negativno reakcijo, naj o tem obvestijo proizvajalca pijače, ki mora prijavo nato posredovati FDA.

Starši umrle najstnice tožijo proizvajalca pijače, v tožbi pa navajajo, da je umrla zaradi srčne aritmije, ki jo je povzročila zastrupitev s kofeinom, kar je poslabšalo že prej obstoječe srčno okvaro.

V družbi, ki Monster Energy drink proizvaja, so zatrdili, da ne vedo za nobeno smrt, ki bi nastopila v povezavi z uživanjem te pijače.