V UKC-ju Ljubljana za leto 2014 načrtujejo, da bodo sprejeli v bolnišnično oskrbo 111.334 bolnikov, v specialistično-ambulantno obravnavo pa 753.724 bolnikov. Foto: BoBo
V UKC-ju Ljubljana za leto 2014 načrtujejo, da bodo sprejeli v bolnišnično oskrbo 111.334 bolnikov, v specialistično-ambulantno obravnavo pa 753.724 bolnikov. Foto: BoBo
Simon Vrhunec
O v. d. direktorju Vrhuncu niso razpravljali. Foto: BoBo

Svet Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana je sprejel uravnoteženi finančni načrt zavoda in program dela za leto 2014. V. d. generalnega direktorja Simon Vrhunec meni, da bodo do konca leta realizirani skupni prihodki v znesku 424,9 milijona evrov, za zdaj pa predvidevajo 14 milijonov evrov izgube. V letu 2013 so imeli izgube za 22 milijonov evrov.

Vrhunec zdaj čaka še na ministrstvo za zdravje, da potrdi načrt, kar bi sprostilo njihove pristojnosti glede kadrovske politike. "To pomeni, da bomo lahko izvrševali tiste zaposlitve, ki so že bile od ministrstva odobrene v letošnjem letu," je povedal in dodal, da med te spada tudi šest zaposlenih na travmatologiji.

Svet s predlogi za vlado
Če finančnega načrta svet danes ne bi potrdil, bi kliničnemu centru onemogočili začetek pogajanj z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije in realizacijo kadrovskega načrta. Je pa predsednica sveta UKC-ja Ljubljana Saša Markovič poudarila, da so bila metodološka navodila za pripravo načrta za leto 2014 poslana pozno in se vsako leto spreminjajo, kar nadzornikom zelo otežuje primerjave s preteklimi leti.

Člani sveta zavoda ob tem pozivajo vlado, naj spremeni zakonodajo tako, da bo omogočala prikaz realnega stanja in ne bo silila članov svetov in vodstev zdravstvenih ustanov v nerealno ocenjevanje podatkov le zato, da se zadosti zakonu.

Obrnili se bodo na Računsko sodišče
Svet UKC-ja Ljubljana pa bo predlagal Računskemu sodišču, da opravi revizijo poslovanja centra za leto 2013 ter revizijo smotrnosti sklenitve pogodb za dobavo materiala, izvajanja storitev in podjemnih pogodb.

O vprašanju operacijskih miz pa bo svet zavoda razpravljal na novi seji v četrtek. Direktor Vrhunec je še enkrat ponovil, da po kriminalističnih preiskavah ne razmišlja o odstopu.