Raje jih ne dajajte otrokom. Foto: MMC RTV SLO
Raje jih ne dajajte otrokom. Foto: MMC RTV SLO
Nevarni vaflji tudi v Sloveniji

Veliki, majhni, obliti s čokolado, s soljo ali brez - riževi vaflji so zelo priljubljen prigrizek - tudi pri majhnih otrocih - predvsem ker veljajo za zdrave. Da pa to niso, zdaj trdi nemški Öko test. Analizirali so namreč 20 izdelkov - kar 9 jih je dobilo oceno neustrezno. V vseh 20 so našli povišano vrednost arzena, v osmih primerih je šlo celo za zelo visoko vrednost.
"Riž je treba zelo natančno izbrati in očitno je, da proizvajalci temu niso namenili dovolj pozornosti. Zanimivo pa je, da so vsi ti izdelki dovoljeni na trgu. Obstajajo že načrti za zmanjšanje vsebnosti akrilamida in tudi proizvajalci so že delno ukrepali, a akrilamid še vedno ostaja ena izmed sestavin, zanjo so laboratorijski testi na živalih pokazali, da povzroča raka. Morajo si prizadevati, da bi njeno vsebnost še zmanjšali. Riževi vaflji se namreč zlahka pojavijo v rokah otrok in ti jih pojedo res veliko, kar je nevarno. Zaradi njih sicer ne bodo umrli, a še vedno vsebujejo nevarne snovi," je za TV Dnevnik povedal Enno Brendgens iz Öko testa.
Slovenska inšpekcija za kakovost živil o primerih riževih vafljev, ki bi bili zaradi vsebnosti nevarnih snovi tudi nevarni za zdravje potrošnika, ni bila obveščena. A bodo po potrebi vzeli tudi vzorce in ustrezno ukrepali.

Nevarni vaflji tudi v Sloveniji