Zdravje

Poudarki

  • "To ni nezaupnica slovenskemu zdravstvu"
  • V celjski bolnišnici robot, ki opravlja tovrstne posege
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2,3 od 71 glasov Ocenite to novico!
Predsednik države je bil zaradi maligne tvorbe operiran in po navedbah predsednikovega urada že okreva. Foto: MMC RTV SLO
Robot Da Vinci, ki ga v celjski splošni bolnišnici uporabljajo predvsem za posege na prostati, je stal 1.750.000 evrov. Foto: Vir: Splošna bolnišnica Celje
VIDEO
Predsednik operiran
VIDEO
Predsednik republike na o...

Dodaj v

 

Predsednikova operacija v Avstriji "ni nezaupnica slovenskemu zdravstvu"

Poseg v celoti plačali iz lastnih sredstev
31. marec 2011 ob 10:31,
zadnji poseg: 31. marec 2011 ob 13:48
Ljubljana - MMC RTV SLO

Predsednik republike Danilo Türk je bil v torek na kliniki v Innsbrucku v Avstriji operiran zaradi maligne tvorbe na prostati, po posegu pa uspešno okreva. Bolezen so odkrili pred dvema mesecema.

Predsednik uspešno okreva, z njim smo ves čas v stiku, je na tiskovni konferenci sporočil svetovalec predsednika države Boštjan Lajovic. Pojasnil je, da so se za poseg v tujini, ki je bil uspešno opravljen, odločili po temeljitih konzultacijah s slovenskimi zdravniki. Poseg z robotom omogoča hitro vrnitev v normalno življenje - predvidoma prihodnji teden bo Danilo Türk že opravljal svoje predsedniške dolžnosti.

Finance: Kaj bi storili, če bi vam diagnosticirali kakšno težjo bolezen? Bi se zadovoljili s storitvami našega javnega zdravstva, kot se moramo navadni smrtniki, ali bi koristili zdravstvene storitve v kateri od zahodnih držav s pretežno privatnim zdravstvom, kot vaša predhodnika?

***

Danilo Türk: Zaupam v slovenski zdravstveni sistem. Menim, da imamo zelo kakovosten sistem javnega zdravstva, ki pa je povezan tudi s tujimi specialističnimi klinikami, kamor napotijo paciente z zelo redkimi in kompliciranimi boleznimi. K zdravniku v tujini sem hodil le v času službovanja v Organizaciji združenih narodov v New Yorku, ker sem bil tam tudi zavarovan.

**

Vir: Danilo Türk v intervjuju za Finance, 21. 7. 2010

Predsednik je po Lajovičevih besedah stroške v celoti plačal iz lastnih sredstev. Pred posegom so obvestili predsednika državnega zbora Pavla Gantarja, ki bi predsednika države v primeru hujših zapletov nadomeščal, in predsednika vlade Boruta Pahorja.

Lajovic je še dodal, da so se pri odločitvi za obvestilo javnosti upoštevali tako željo predsednika po zasebnosti kot interes javnosti do obveščenosti. "Zavedamo se, da so informacije o šefu republike pomembne za javnost, a smo pri tem zadržali ključne osebne informacije," je izjavil.

Kirurg Poteko, ki v Celju opravlja robotske operacije: "Morda se je predsedniku zdelo, da še nimamo dovolj izkušenj"

Celjska bolnišnica se lahko pohvali s prvim namenskim robotom za operacije raka na prostati. Sliši na ime Da Vinci.


Kmetec: Predsednik se že sprehaja
Kot je pojasnil urolog iz Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, specialist primarij Andrej Kmetec, je bil danes s predsednikom že v stiku. Predsednik se dobro počuti, po operaciji se že normalno sprehaja, opravlja osnova dnevna opravila ter bo v nekaj dneh odpuščen, je dejal Kmetec.

Maligno tvorbo popolnoma odstranili
Poudaril je, da so se za kliniko v Innsbrucku odločili na podlagi izkušenj tamkajšnjega operaterja, ki je opravil že več kot 300 posegov, medtem ko je robot v Celju še v testni fazi, celjski operater pa je opravil od 30 do 50 posegov, "kar je pomembna razlika", je poudaril urolog.

Pomemben kriterij za izbor izvajalca operacije je bila tudi zasedenost predsednika, zato so izbrali robota, ki omogoča zelo hitro okrevanje, je izjavil Kmetec. Dodal je še, da so predsedniku maligno tvorbo uspešno odstranili v celoti in da ne pričakuje nadaljnjih kirurških posegov. Maligno bolezensko tkivo na prostati so odkrili med rednimi zdravniškimi pregledi pred dvema mesecema.

"To ni nezaupnica slovenskemu zdravstvu"
Kmetec ocenjuje, da to ni predsednikova nezaupnica slovenskemu zdravstvu, temveč spodbuda za razvoj. Tudi v Kliničnem centru razmišljajo o nakupu robota, Kmetec pa poudarja, da to ni samodejna naprava, temveč le robotske roke, s katerimi mora nekdo upravljati.

V Sloveniji raka se na prostati v 80 odstotkih primerov odkrije že v zgodnji fazi in dokler se bolezen ne razširi tudi na druge organe, ne povzroča nikakršnih težav - v Sloveniji pa so čakalne dobe za operacijo od dveh do treh mesecev, je sklenil urolog.


Rak prostate najpogostejši rak moške populacije
Rak prostate je v Sloveniji, tako kot v drugih državah razvitega sveta, najpogostejši rak moške populacije. Pogostost raka glede na register raka v Sloveniji izkazuje 103 obolele za rakom prostate na 100.000 moških prebivalcev v letu 2007, v letu 2008 pa je bilo v Sloveniji na novo odkritih bolnikov z rakom prostate že 1.052.

Zaradi dobre diagnostike je pri vedno večjem številu moških obolenje ugotovljeno v zgodnjem stadiju, ko je bolezen še ozdravljiva. Najboljša metoda zdravljenja raka prostate, ki se še ni razširil na sosednje ali oddaljene organe, pa je odstranitev prostate.

V celjski bolnišnici robot, ki opravlja tovrstne posege
V Splošni bolnišnici Celje so v svoje delo uvedli robotski sistem Da Vinci. Najprej so ga začeli uporabljati v urologiji, kjer z njim operirajo bolnike z rakom prostate. Čakalna doba na operacijo odstranitve prostate v bolnišnici je bila 8 tednov od postavitve diagnoze. Diagnoza za raka prostate se namreč postavi z biopsijo prostate prek črevesja, po njej pa je potrebno 8-tedensko okrevanje, da se rana, ki ob tem nastane, pred operacijo zaceli.

V bolnišnici so naredili tudi primerjavo med klasično odprto metodo in novo metodo z robotsko kirurgijo. Analizirali so stroške materialov in storitev, ki so povezani s posegom in bolnišnično obravnavo bolnikov, kot tudi stroške odsotnosti z dela zaradi operacije odstranitve prostate in vrednosti porabe tehnično-medicinskih pripomočkov, vezanih na inkontinenco, ki jih krije obvezno zdravstveno zavarovanje.

Skupni prihranek znaša 3.171 evrov, medtem ko je povečan strošek operativnega posega z robotsko tehnologijo 2.646 evrov. Neto prihranek oz. manjši izdatek za sistem obveznega zdravstvenega zavarovanja zaradi vpeljave nove metode je torej 525 evrov na poseg.

VABIMO K OGLEDU
Rak na prostati je najpogostejša tovrstna bolezen pri moški populaciji.
O raku na prostati bo beseda tekla tudi v prihajajočem Sobotnem popoldnevu.

So funkcionarji dolžni javnost obvestiti o zdravstvenem stanju?
V Sloveniji sicer ne obstajajo natančni predpisi, ki bi javne funkcionarje zavezovali, da javnost obveščajo o svojem zdravstvenem stanju. V zadnjem desetletju je že bilo nekaj primerov, ko so visoki funkcionarji zboleli in so bili začasno nesposobni opravljati dolžnosti.

106. člen Ustave RS pravi:
V primeru trajnega zadržka, smrti, odstopa ali drugega prenehanja predsednikove funkcije do izvolitve novega predsednika funkcijo predsednika republike začasno opravlja predsednik državnega zbora. V tem primeru je treba razpisati volitve za novega predsednika republike najkasneje v 15 dneh po prenehanju funkcije prejšnjega. Predsednik državnega zbora začasno opravlja funkcijo predsednika republike tudi med zadržanostjo predsednika republike.


Najbolj odmeven je bil primer Janeza Drnovška, ki je leta 1999 zbolel za rakom. Milanu Kučanu so leta 2002, ko je bil še predsednik države, odstranili ledvične kamne. Avgusta 2002 se je takratni minister za pravosodje Ivan Bizjak poškodoval pri padcu s kolesom. Janez Janša je bil kmalu po prevzemu oblasti v mariborski bolnišnici operiran zaradi kile. V zadnjem času je odmeval primer nekdanjega ministra za zdravje Boruta Miklavčiča, ki je bil hospitaliziran zaradi blažjega infarkta.

Raka na prostati je uspešno pozdravil tudi evropski poslanec Lojze Peterle, ki je zavrnil konvencionalno zdravljenje in uporabil alternativne oblike zdravljenja, saj je užival zgolj presno prehrano, opravljal različne sadne poste in uporabljal različne sprostilne vadbe.

K. P., Aljoša Masten, A. Žu.
Prijavi napako
Komentarji
Kanin
# 31.03.2011 ob 10:36
Ja, malo zoprna zadeva, če gre predsednik takole v tujino na operacijo. Človek kar ne ve, ali bi verjel razlagi ali pa si mislil kaj svojega. Nerodno!
andreas
# 31.03.2011 ob 10:42
Zaušnica slovenskim kirurgom.
hyosung
# 31.03.2011 ob 10:39
Srečno predsednik, pa upam, da še verjamete v slovensko zdravstvo.......
EjaY
# 31.03.2011 ob 10:36
Dobr sej v temu primeru tud če nebi plačal iz svojega žepa... Resne zdravstvene težave so le nekaj drugega kot pa prestižne večerjice v bosni in drugi nesmiselni izdatki. Upam na čimprejše okrevanje...
tekuma
# 31.03.2011 ob 10:58
Kot prvo vsakemu pa tudi predsedniku želim čim boljše okrevanje, ampak ne morem brez pikrega komentarja. Kučan je šel operirat hrbetnico v Švico, Turk hodi v Avstrijo vsi baje na lastne stroške, tako kot še kup "politikov" ki so obiskovali razne zasebne klinike ala Barsos. Ta isti nam potem pojejo hvalnice o javnem zdravstvu, o zaščiti javnega zsravstva kot temelja nekdaj socilistične družbe..vse dokler niso sami primorani koristiti teh uslug!!
ksmith
# 31.03.2011 ob 10:38
Čimprejšnje okrevanje gospod predsednik!
mihamiha
# 31.03.2011 ob 10:47
Važno je da nekateri za vsko ceno tukaj zganjate kraval, in poskušate na vsako novico odgovoriti čim bolj cinično.

Me zanima če bi bili komentarji podobni če bi imel takšno operacijo vaš družinski član.
Griffon
# 31.03.2011 ob 10:59
Kaj ni mogel prit na vrsto? Ali pa nima plačanega zavarovanja? Niso dohtarji dovolj dobri?

Sramota od predsednika!
Peter F.
# 31.03.2011 ob 10:46
A v sLOVEniji ko imajo zdravniki tako dobro plače, da ostali lahko zgolj na minimalcih živimo, nimamo primernega zdravnika, da bi takšno operacijo izvedel?
Je bil spet kakšen avionski let za 80.000 eur?
spremljevalec
# 31.03.2011 ob 11:08
JJ je bil na operaciji l. 2005 v mariborski bolnici, ko je bil premier.

Na oddelku za abdominalno kirurgijo mariborske bolnišnice so v petek popoldne zaradi suma vkleščene kile operirali predsednika vlade Janeza Janšo.
Črtomir
# 31.03.2011 ob 11:02
Zanimivo, največji zagovorniki gnilega slovenskega socialističnega zdravstva se zdravijo v tujini, tudi Senica se je odločil za poseg v tujini, pa je šlo le za nekaj šivov.
Nekaj je očitno res narobe z našim javnim zdravstvom!
Zakaj le, saj naj bi po njihovo bilo "najboljše" na svetu.
ecco
# 31.03.2011 ob 10:53
Tukaj od čakalnih vrst prej umreš!

Če bi še čez vrsto bi mu očitali privilegije!
omnicus
# 31.03.2011 ob 11:38
Sramota da za predsednika slovensko zdravstvo ni dovolj dobro. Kaj a zame je pa vse ok? Pa tut če čakam 2let na najmanjšo neumnost... mrš...
if
# 31.03.2011 ob 11:06
Danilo Türk, predsednik RS, želim vam uspešen zaključek zdravljenja.
________________________________________
_______________
Primer dokazuje, da je uspeh zdravljenja odvisen tudi od tehnologije.
Taka tehnologija bi morala biti dosegljiva vsem državljanom RS.
g.majster
# 31.03.2011 ob 11:18
to je drugorazredna tema
domobrán
# 31.03.2011 ob 10:58
Me pa zanima, če je tak poseg in tisti Kučanov v Švici mogoč tudi za nas drugorazredneže?
mušica
# 31.03.2011 ob 10:54
Te maligne tvorbe niso nič kaj takega ,prej ali slej jih večina ljudi ima.Važno je le ,da se stvar ugotovi v čim bolj zgodnjem času.Zato pa so potrebne zelo zelo drage preventivne preiskave in vsakoletni pregledi ,ki si jih žal navadni državljan ne bo mogel nikoli privoščiti.
M_&_M
# 31.03.2011 ob 11:01
jurica
tut če bi operirali g Turka v Sloveniji to še ne bi pomenilo, da so operirali velikega politika.
jurica
# 31.03.2011 ob 10:50
Edino pravilno...
Ker zadnji velik politik,ki so ga operirali v Ljubljani je bil Tito,pa še ta je tedaj umrl in se mu je potem država razpadla!!!!!!!!
domobrán
# 31.03.2011 ob 10:56
Želim mu čimprejšnje okrevanje in izstop iz politike.
basa_v_skoljki
# 31.03.2011 ob 10:51
Čimprejšnje okrevanje, g. Predsednik
nocik
# 31.03.2011 ob 11:23
Jbg drugorazredna tema, ane gospod predsednik?
domobrán
# 31.03.2011 ob 11:13
Po Kučanu še Türk. Lahko to razumemo kot nezaupanje v naš zdravstveni sistem?
Wagra
# 31.03.2011 ob 10:43
Želim Vam čimprejšnje okrevanje, predsednik!
I
Miraja
# 31.03.2011 ob 13:45
mihamiha: našemu družinskemu članu ne bi noben zdravnik svetoval, da naj gre na operacijo v tujini, ker so oni sposobni opraviti vse take posege - to velja za večino Slovencev, eliti pa se svetuje, da gre v tujino. To je razlika !!!
ne dovolim
# 31.03.2011 ob 12:03
No pa če bo stroške plačal sam, zakaj pa ne?

Je pa tudi slaba reklama za Slovensko zdravstvo če predsednik gre v drugo državo na operacijo (zaradi takega posega).

Predsednik je pri tem upošteval predlog zdravnikov, da se operacija izvede v Innsbrucku, kjer imajo s takšnimi posegi veliko izkušenj,"
Če pa bodo naši zdravniki tako svetovali in pošiljali na poseg v Avstrijo ne bodo nikoli imeli izkušenj?
gatolin
# 31.03.2011 ob 11:56
Koliko Slovencem so že kirurgi svetovali poseg v Innsbrucku? Ali je Turkova zadeva na prostati unikum v Sloveniji?

Ali smo mogoče vsi ostali drugorazredni pacienti?
mušica
# 31.03.2011 ob 11:03
Predsednik je pač predsednik ,tud ,če bi mu država plačala poseg se meni ne bi zdelo sporno.To je najvišja funkcija v državi in je prvi človek v državi.Me pa zanima kakšni komentarji bi bili ,če bi bil Janša na istem mestu in zdravljen v Avstriji.Kaj bi napisal komsomolec?
AlexiusH
# 31.03.2011 ob 12:49
Meni se ne zdi pošteno, da zagovorniki javnega zdravstva takole podurhajo čez mejo, ko gre za njih osebno. Konkretno mislim na Kučana in Türka. Prava kaviar socialista. Fuj!
Novak
# 31.03.2011 ob 11:33
Seveda v avstrijo, ne pa na balkanu, kjer te zdravnik ubije že pri odvzemu krvi.
gungas
# 31.03.2011 ob 13:16
Folk.. Ni problem v tem, da je šel predsednik v Avstrijo na operacijo, problem je v tem, da daje izjave, kako zaupa slovenskemu zdravstvu, potem pa, kot Kučan, potihoma oddide v tujino po zdr. storitve. Naj pove glasno in jasno: slovensko zdravstvo ima te in te težave, dejmo ga izboljšat ipd., vsak pa se naj potem sam odloči kam.
donkey
# 31.03.2011 ob 12:12
@thr0l gre se samo za to kakšno sporočilo se daje državljanom in to sporočilo vsekakor ni pozitivno za slovensko zdravstvo! Nič ne bi rekel če bi šlo za operacijo ki je pri nas ne izvajajo, tako pa ... Za mene je to podobno kot da bi direktor Petrola tankal vedno na OMV-ju ali pa da bi direktor AMIS-a imel doma internet od T-2, ...
šnavcer
# 31.03.2011 ob 17:00
Žal bi bilo tudi nehigienično, da se po operaciji kjerkoli v SLO, o velikosti predsednikove prostate razpravlja na MMC. Osebno sem mnenja, da je skrajni čas, da se odpre trg zdravstvenih storitev v EU. Nič se bat za slovensko zdravstvo, ker bo s trgom samo pridobilo. Vzpostavila se bo zdrava konkurenca, ki je sedaj ni. Čakalne vrste ( nerazumno dolge) bodo zgodovina. Verjemite, da je tudi naš zdravstveni sistem za tujce zanimiv. Nekaj ljudi v javnem zdravstvu res ve kaj dela.
mikibenc
# 31.03.2011 ob 15:19
Predsednikova operacija v Avstriji "ni nezaupnica slovenskemu zdravstvu"

Dajte ga no srat. To tes ni nezaupnica. To je nož v hrbet Slo zdravstvu.
Miraja
# 31.03.2011 ob 13:42
Pri poročilih na TV SLO ob 13.uri je bilo rečeno, da se je dr.Tirk po posvetovanju z zdravniki odločil , da opravi poseg v Avstriji-
Sedaj vas pa sprašujem: kako lahko še navadni državljani zaupamo našim zdravnikom, "ki so tako usposobljeni, da so svetovno priznani strokovnjaki". To poslušamo kar naprej. In če predsedniku vlade svetujejo, da gre na poseg v Avstrijo, PRIZNAVAJO nam Slovencem., da niso kos operacijam, ki jih zahteva karcinom prostate in seveda tudi drugim. Nam nepomembnim pa bodo govorili, kako so dobri in ne rabimo imeti nobenih skrbi, ker bo vse v redu. DVOLIČNOST, njihov cilj je pa le DENAR !!!!
legendanajjaca
# 31.03.2011 ob 12:50
Kaj pa je narobe z našim zdravstvom? Mar v UKC LJ niso dovolj usposobljeni? Predsednik Türk ne verjame v naš izvrsten zdravstveni sistem?
rdeči baron
# 31.03.2011 ob 12:44
nezaupnica slovenskemu zdravju...
Jože Dolenc
# 31.03.2011 ob 12:17
Čimprejšnje okrevanje!
Ob vsem tem, ko se razni ljudje hodijo zdravit na zahod, mi je čudno samo nekaj. Na teh forumih se veliko pljuva čez zahod, čez kapitalizem, se joka za socializmom, ko smo vsi imeli vse in nam je bilo, ko pa zdravje zataji, pa za nikogar ne vem, da bi rinil kam na "nepokvarjeno nekapitalistično stran"! Če je v kapitalizmu vse tako grozno, potem je tu nekaj čudnega ...
mentalist
# 31.03.2011 ob 11:17
To o operaciji je tretjerazredna tema.
kam
# 31.03.2011 ob 11:05
Zakaj pa piše, da imamo tudi v slo robota. pa menda ja ni pokvarjen - robot namreč. ali pa ga ne znajo uporabljat. ali pa postopki javnega naročila niso bili speljani. ojoj. no, mogoče pa je to samo kaprica predsednika.
DREADLORD
# 31.03.2011 ob 10:51
ww

tudi ti bi se operiral na račun davkoplačevalcev, ker tak sistem imamo. solidarnostni.
in tja je šel po nasvetu slovenskih zdravnikov. kaj ti ni jasno?
rastko
# 31.03.2011 ob 17:15
Nekateri brez dohodkov pa niti obveznega zdravstvenega zavarovanja ne morejo dobiti.

No morda se bo pa predsednik po tem dogodku bolj zavzemal proti slabi prehrani, pesticidom in podobnem dreku, ki znano povzroca taksne bolezni.
Upam da se bo pozdravil.
mirora
# 31.03.2011 ob 15:55
Vsak ta pravi predsednik živi,deli, diha in umira skupaj s svojim ljudstvom.
Črtomir
# 31.03.2011 ob 14:57
blef:
Sedaj pa je že skrajni čas, da začnemo koristiti storitve tujih sodišč.

Potem bi pa v Sloveniji morali zgraditi nov zapor.
Za prvorazredne tajkunske lopove bi na Dobu in v Kopru zmanjkalo prostora.
Rokky
# 31.03.2011 ob 13:21
Kot v starih časih njegovih prijateljev ki so vsi šli v tujino na zdravljenje in kupovali tuje stvari, neslovenski precednik, sramota.
JamesTheMan
# 31.03.2011 ob 12:58
Zanimivo, predsednika takoj operirajo v tujini na račun davkoplačevalcev, mi pa po več let čakamo v vrsti za operacije?!
ivan1952
# 31.03.2011 ob 12:26
Komsomolec, Janša tu nima nobene veze! Turk je tvoj predsednik in še malo drugih, ni pa od vseh!!!
popaj16
# 31.03.2011 ob 12:12
thr0l -> Predsednik države se zavzema za javno zdravstvo. On , kot javna osebnost bi lahko to zadevo enostavno zamolčal in bi se izognil vprašanjem, ki se sedaj pojavljajo, zakaj oseba, ki je odkrito za javno zdravstvo, le-temu ne zaupa in raje hodi v privatne inštitucije v tujino.

Sicer pa je bolezen huda stvar, sploh rak in mislim, da bi blo treba ideološke okvire v tem primeru pozabiti.

lp
M_&_M
# 31.03.2011 ob 11:18
jurica
če je tvoja percepcija velikega politika glede na to kako visok je. pol pa ne vem kaj si s titom mislu.
aerodynamic
# 31.03.2011 ob 11:16
No pa je kastriran, od zdaj bo lahko spet kaos v njegovem kabinetu nenadzorovan.
Verjetno bo tudi razpis za nove svetovalke.
Kazalo