Napovedi, da naj bi se med božično-novoletnimi prazniki močno povečalo število obolelih za novo gripo, se niso uresničile. Foto: EPA
Napovedi, da naj bi se med božično-novoletnimi prazniki močno povečalo število obolelih za novo gripo, se niso uresničile. Foto: EPA
Cepljenje
V Slovenij se je proti novi gripi cepilo nekaj več kot 100.000 ljudi. Foto: EPA
Cepivo
Slovenija je najprej priskrbela cepivo proizvajakca GSK pandemrix, pozneje pa je Baxterjev celvepan, s katerim lahko cepijo tudi alergike. Foto: MMC RTV SLO

Vse več držav, med njimi tudi Slovenija, pa bo moralo razkriti vsaj del pogodb o nakupu cepiva proti gripi. Razkritje pogodb s proizvajalci cepiva proti novi gripi je pomembno tudi v primeru, saj če se zgodi zaplet, cepljeni natančno vedo, kakšen postopek sledi, kdo je tisti, ki odgovarja za nastalo škodo, na koga naj se obrnejo, je za Delo povedala namestnica informacijske pooblaščenke Kristina Kotnik Šumah.

Tudi če je pogodba označena kot poslovna skrivnost, jo je treba v primeru javnega interesa vsaj delno razkriti. Urad informacijske pooblaščenke prav v teh dneh odloča, kolikšen del pogodbe med ministrstvom za zdravje in GSK-jem bo razkrit javnosti. Pogodbo so že prejeli, čakajo pa še odgovore GSK-ja, za kar imajo še en teden časa. Po besedah informacijske pooblaščenke Nataše Pirc Musar je v pogodbi pomembno predvsem, kakšne odškodninske odgovornosti so zapisane v pogodbi. Sama meni, da je to bistvena težava, ki jo skrivajo pred javnostjo, pa čeprav gre za zdravje in življenje sto tisočev ljudi. Minister za zdravje Borut Miklavčič pa je za časopis dejal, da nikoli ni nasprotoval objavi pogodbe med ministrstvom in GSK-jem, saj niso imeli namena česar koli skrivati.

Razglasitev pandemije - nerazumljiva poteza WHO-ja
Akcija razkrivanja pogodb trenutno poteka po vsem svetu. Izrael in Hrvaška sta pogodbi o nakupu cepiva že razkrili, prav lahko pa se zgodi, da bo odločitev slovenske informacijske pooblaščenke predstavljala vzorec za ukrepanje tudi v drugih državah. Tudi skrivanje vsebine pogodb o nakupu cepiva bo namreč del preiskave dogajanja v zvezi z novo gripo.

Pobudniki preiskave so namreč opozorili na nerazumljive poteze Svetovne zdravstvene organizacije, ki je pred razglasitvijo pandemije nove gripe na hitro spremenila pravila za razglasitev pandemije. Preiskovalce bo zanimala tudi vloga farmacevtskih podjetij, proizvajalcev cepiva proti novi gripi, ravnanja držav in vlad, ki so upoštevala strokovna navodila in nakupovala zaloge zdravil, pa tudi njihova morebitna odgovornost za posledice pri po nepotrebnem cepljenih ljudeh, piše Delo.

V slovenski pisarni Svetovne zdravstvene organizacije so poudarili, da je bila pandemija gripe razglašena 11. junija lani, ko je bilo v 74 državah potrjenih več kot 300.000 okužb z virusom nove gripe. Pandemijo pa je generalna direktorica WHO-ja Margaret Chan razglasila na podlagi mnenja strokovne skupine, ki je bila imenovana na osnovi Mednarodnega zdravstvenega pravilnika.

Države imajo preveč cepiva in nove pošiljke razveljavljajo
Številne države, ki so naročile prevelike količine cepiva, ne vedo, kaj bi z njim, in zdaj naročila preklicujejo, pa poročajo Slovenske novice. Po besedah ministra Miklavčiča se je Slovenija dogovorila za upočasnjeno dobavo cepiva. Cepivo, ki ga že imamo, pa ima rok uporabe oktober/november letos, kar pomeni, da bo uporabno tudi v prihodnji sezoni, so povedali na Inštitutu za varovanje zdravja.

Črne napovedi o tisočih obolelih se (tudi) v Sloveniji niso uresničile. Lani je za posledicami obolelosti za novo gripo umrlo 14 ljudi, večina pa jih je bila kroničnih bolnikov in čeprav so za božično-novoletne praznike napovedovali množično obolevanje, se to ni zgodilo. Tudi drugod po svetu o številnih obolelih ne poročajo več, a Svetovna zdravstvena organizacija pandemije še ne želi preklicati., češ da je bolezen mogoče še vedno zaznati v nekaterih državah.

Za novo gripo po svetu umrlo 10.000 ljudi, zaradi sezonske jih vsako leto do pol milijona
Da je bila v zvezi z novo gripo povzročena namerna panika, pa govorijo tudi naslednje številke. Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da je lani zaradi nove gripe oziroma težav, povezanih z njo, umrlo nekaj več kot 10.000 ljudi, zaradi sezonske gripe pa vsako leto umre do pol milijona ljudi.