Medicinske sestre, ki opravljajo tudi zahtevnejše dele od svoje izobrazbe, bodo po novem lahko tudi zakonito plačane bolje. Foto: BoBo
Medicinske sestre, ki opravljajo tudi zahtevnejše dele od svoje izobrazbe, bodo po novem lahko tudi zakonito plačane bolje. Foto: BoBo

Minister za zdravje Dorijan Marušič je v izjavi za javnost po podpisu aneksa izrazil veselje, da jim je v dodatnem tednu uspelo razrešiti še nekatera odprta vprašanja in se podati na pot k dokončni rešitvi tega problema.

Predsednica Sindikata delavcev v zdravstveni negi Jelka Mlakar je poudarila, da so zavodi že sedaj uporabljali različne načine plačevanja in nagrajevanja srednjih medicinskih sester, ki posegajo v področje dela diplomiranih sester, in sicer z dodatnim plačilom za povečan obseg dela, s kombiniranimi pogodbami ali s priznavanjem višjih plačnih razredov. Tako se bodo zaradi aneksa sredstva, ki so bila uporabljena za te namene, le razporejala, bodo pa za izplačevanje imela pravno podlago, je dejala.

Predsednik Sindikata zdravstva in socialnega varstva Slovenije Zvone Vukadinovič je ob tem potrdil, da obstajajo bolnišnice, katerih vodstva medicinskim sestram sploh ne priznavajo, da opravljajo tudi dela diplomiranih sester.

Plačati bo treba še izobraževanje
Predsednik Zveze sindikatov javnega sektorja v okviru konfederacije Pergam Matija Cevc pa ocenjuje, da so zavodi zaradi takšnega načina plačevanja celo nekaj privarčevali, saj da so iz zdravstvene blagajne dobili plačilo za dela diplomiranih sester.

Vendar pa bodo precejšnji stroški po njegovih besedah nastali z izobraževanjem, čeprav bodo verjetno manjši, kot so trenutno veljavne cene za izobraževanje za diplomirano medicinsko sestro, saj bodo programi prilagojeni.

Plačane bodo bolje
Aneks predvideva kombinirane pogodbe za medicinske sestre s srednješolsko izobrazbo, ki opravljajo tudi dela diplomiranih sester. Takšne sestre se bodo lahko zaposlile kot diplomirane v največ 80 odstotkih. Do kombiniranih pogodb naj bi bile upravičene sestre, ki so izobrazbo končale do leta 1985 in ki so že 10 let na tem delovnem mestu.

Mlajšim medicinskim sestram s srednješolsko izobrazbo, ki posegajo v področje dela diplomiranih sester, pa bodo delodajalci dolžni v celoti financirati izobraževanje po prvi bolonjski stopnji za diplomirano sestro.
Če se bodo sestre za izobraževanje odločile, bodo imele na voljo šest let, da diplomirajo. Dokler ne diplomirajo, bodo tudi one plačane po kombiniranih pogodbah.