Poslanka SD-ja Andreja Črnak Meglič je napovedala, da si bo SD, če bo še del vladne koalicije, prizadeval za ukinitev dopolnilnega zavarovanja. Foto: BoBo
Poslanka SD-ja Andreja Črnak Meglič je napovedala, da si bo SD, če bo še del vladne koalicije, prizadeval za ukinitev dopolnilnega zavarovanja. Foto: BoBo

"Ta akcija predstavlja implementacije naše zaveze, da bomo, če bo naša stranka del vladne koalicije ali jo bo celo vodila, ukinili dopolnilno zdravstveno zavarovanje," je napovedala poslanka SD-ja Andreja Črnak Meglič.

Predsednik sveta stranke Solidarnost in nekdanji minister za zdravje Dušan Keber je opozoril, da denar dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja "preprosto kaplja iz pipe in je odvisen le od tega, kako visoko premijo nastavijo tri ustanove, ki imajo razmeroma monopolen položaj". Zato gre po njegovih besedah za "ugrabljen denar", ki ga je treba vrniti državljanom.

Denar naj se vrne zavarovancem
SD je zastopnikom zavarovancev že poslal pismo, v katerem se zavzema za drugačen sklep. Presežke sredstev od dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja iz preteklih let naj bi namenili zavarovancem v obliki ene premije ali poračuna več premij.

"Vzajemna ima že zdaj 80 milijonov evrov rezerv, te pa bi se zdaj povečale na več kot sto milijonov," je opozorila Črnak Megličeva. Po njenih besedah gre za mrtev kapital, ki leži na računih oz. "se plemeniti predvsem v interesu uprave zavarovalnice", namesto da bi ga uporabili za zdravstvo in bi se to poznalo tudi v krajših čakalni dobah in boljši oskrbljenosti bolnikov.

V SD in Solidarnosti so kritični do sedanjega sistema dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Po Kebrovih besedah je Slovenija glede na razmerje sredstev, ki se zberejo iz obveznega in prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja, že zdaj ena najmanj solidarnih držav EU-ja, kar je "nedvomno treba ustaviti".