Slovenjgraški zdravniki in zdravnice niso več pripravljeni sami nositi vsega bremena varčevanja, so dejali. Foto: BoBo
Slovenjgraški zdravniki in zdravnice niso več pripravljeni sami nositi vsega bremena varčevanja, so dejali. Foto: BoBo

Kot je zagotovil direktor bolnišnice Janez Lavre, delo v bolnišnici kljub omenjenemu umiku soglasja poteka enako kot doslej. Lavre sicer pričakuje, da bo ambulantni program verjetno nekoliko manjši, a po enem delovnem dnevu po prvomajskih praznikih tega še ne morejo soditi.

Direktor bolnišnice je še pojasnil, da so zdravniki, ki so umaknili soglasja za delo preko delovnega časa, razporejeni v izmensko delo, kot so ga pripravili predstojniki bolnišničnih oddelkov. Predstojniki so namreč pristojni za izvajanje programa dela in razporejanje osebja. Na vprašanje, za koliko so se podaljšale čakalne dobe, Lavre odgovarja, da o tem še ne more soditi.

Zdravniki, ki so umaknili soglasja, so že pred mesecem dni pojasnili, da so se tako odločili, ker "tudi po šestih mesecih vodstvo bolnišnice ni pripravilo in sprejelo ukrepov, ki bi omogočili uravnoteženo poslovanje" in ker niso več pripravljeni sami nositi vsega bremena varčevanja. Soglasje je sicer umaknilo nekaj manj kot polovica zaposlenih zdravnikov.

Varčevanje zaradi likvidnostnih težav
Zaradi likvidnostnih težav je splošna bolnišnica Slovenj Gradec v preteklih letih uvedla vrsto varčevalnih ukrepov. Nazadnje je 1. oktobra lani med drugim uvedla spremembe pri plačevanju dežurstev, tako da od takrat dežuranje zdravnikom plačuje po referenčnem količniku. Zaradi nestrinjanja z varčevalnimi ukrepi je takrat del zdravnikov umaknil soglasja za dežuranje, a so jih 1. novembra vrnili za obdobje do konca marca letos.

Kot je novembra lani povedal Lavre, je ta prvi mesec izvajanja varčevalnega ukrepa, oktobra lani, s plačili dežurstev po referenčnem količniku slovenjgraška bolnišnica prihranila 31.560 evrov.