Trop Skazova je po lastnih besedah odstopila tudi zaradi
Trop Skazova je po lastnih besedah odstopila tudi zaradi "insinuacij", da je vplivala na postopke v korist podjetja njenega moža. Foto: BoBo


Zgodba o izboru ponudnika za dobavo in vgradnjo opreme je naletela na buren odziv javnosti, saj je bila ravno v času odpiranja in pregledovanja ponudb ministrica za zdravje Alenka Trop Skaza. Ta je nato odstopila po mesecu dni ministrovanja zaradi "očitkov, podtikanj in pritiskov", ki sta jih bili deležni sama in njena družina v času ministrovanja. V odstopni izjavi je navedla, da nima dovolj debele kože, da bi prenesla vse pritiske.

Podrobnosti v javnem razpisu
Ministrstvo za zdravje je ponudbo Klime Ptuj in Begrada, ki je bila sicer najugodnejša, izločilo kot nepopolno in posel oddalo Kolektor Kolingu. Ministrstvo je izločilo skupno ponudbo Klime Ptuj, saj naj bi referenco za dobavo medicinske opreme izkazovala s podjetjem Begrad, ki naj ne bi bilo registriran za dobavo medicinskih aparatov in opreme. Zato je ministrstvo referenco dodatno preverilo in ugotovilo, da je dobavo medicinske opreme izvedel Begradov podizvajalec, ki pa v tokratni ponudbi ni udeležen.

V Klimi Ptuj trdijo, da je taka utemeljitev nezakonita in v nasprotju z določili razpisne dokumentacije, najmanj pa posledica različnega razumevanja nejasnih določil razpisne dokumentacije. Trdijo, da je bila referenca za dobavo medicinske opreme skladna z zahtevami iz razpisne dokumentacije.

Kot navajajo, ministrstvo za zdravje ni nikjer v razpisni dokumentaciji določilo, da mora referenco za dobavo medicinske opreme predložiti podjetje, ki je vpisano v register dobaviteljev, temveč da mora biti v okviru ponudbe zagotovljeno, da medicinske pripomočke dobavlja podjetje, ki mora biti vpisano v register dobaviteljev. To je Klima Ptuj z Begradom tudi zagotovila, so navedli. Poleg tega opozarjajo, da ima tudi ponudba Kolektor Kolinga precejšnja odstopanja in je nepopolna, a je ministrstvo ni izločilo iz postopka.

DVK: Razpisna dokumentacija jasna
Državna revizijska komisija meni, da je bila razpisna dokumentacija jasna in da je ministrstvo v primeru skupne ponudbe dopustilo, da se lahko ponudnik sklicuje tudi na referenco posameznega partnerja ali določenega podizvajalca, a bi moral tudi dejansko opraviti dela, za katera je priložil referenco.

Glede na to, da Begrad ni vpisan v register dobaviteljev medicinske opreme, ne more prevzeti dobave medicinske opreme oz. ga ni mogoče obravnavati kot podjetje, ki bo dejansko opravil ta del naročila, je v odločitvi še zapisala komisija.