V salame so predelovali športne konje. Foto: EPA
V salame so predelovali športne konje. Foto: EPA

Športni konji dobivajo zdravila in substance, ki sploh ne smejo biti v stiku z živalmi, ki prihajajo v prehransko verigo.

Direktorica urada za notranji uradni nadzor na veterinarski upravi Andreja Bizjak
Konji na krožnike

Veterinarska uprava RS (Vurs) je zaplenila 718 kilogramov konjskih salam in konjskega mesa ter zapečatila več opreme za proizvodnjo. Omenjene mesne izdelke naj bi nato prodajali predvsem v potujočih trgovinah, so sporočili z veterinarske uprave. Po pojasnilih Vursa so meso in mesni izdelki narejeni iz mesa športnih konjev, ki so jih iz Italije brez ustrezne dokumentacije pripeljali v Slovenijo.

"Iz najdenih dokumentov in mikročipov je razvidno, da sta za te konje veljali prepoved klanja in uporaba njihovega mesa za prehrano ljudi. Takšne prepovedi so predpisane predvsem zaradi prejemanja zdravil in substanc, ki se zaradi škodljivosti ne smejo uporabljati pri tistih živalih, ki vstopajo v prehransko verigo," so poudarili na Vursu.

Neoznačene izdelke naj kupci zavržejo
Vurs potrošnike zato poziva, da če so kupili neoznačene izdelke iz konjskega mesa, te zavržejo oz. jih o tem obvestijo. Obenem opozarjajo vse potrošnike, da naj bodo pri nakupu mesnih izdelkov pozorni na njihovo označitev in oznako zdravstvene ustreznosti.
Direktorica urada za notranji uradni nadzor na veterinarski upravi Andreja Bizjak je dejala, da so današnje hišne preiskave potekale od 5. ure zjutraj do 13. ure, in sicer v krajih Predoslje, Hotemaže in na Visokem pri Kranju.

Podana kazenska ovadba, ogroženo zdravje
Bizjakova je izpostavila, da bodo podali tudi ovadbo zoper storilca zaradi suma ogrožanja zdravja ljudi. "Športni konji dobivajo zdravila in substance, ki sploh ne smejo biti v stiku z živalmi, ki prihajajo v prehransko verigo," je še izpostavila. Storilca tudi nista izvajala niti mikrobiološkega niti kemičnega nadzora nad mesom.

Klanje brez nadzora in zaščite
Preiskovali so dva storilca, pri katerih sta klanje in proizvodnja mesa potekala doma v garažah oz. pred njimi, nihče izmed njiju ni bil registriran za to dejavnost, šlo pa je za klanje in proizvodnjo mesa popolnoma brez nadzora, brez potrebne zaščite živali v postopku klanja. Preiskava je trajala celoten marec. V tem času je eden izmed storilcev, domnevno zaradi opozorila, preselil meso in nekaj opreme iz Hotemaž v Predoslje.

Bizjakova ni znala oceniti, koliko časa se je tovrstna proizvodnja mesa dogajala na Gorenjskem, je pa pojasnila, da sta bila storilca izjemno dobro opremljena za proizvodnjo mesa. Predvidevajo, da je bila proizvodnja dobro utečena in dobičkonosna.

Športni konji dobivajo zdravila in substance, ki sploh ne smejo biti v stiku z živalmi, ki prihajajo v prehransko verigo.

Direktorica urada za notranji uradni nadzor na veterinarski upravi Andreja Bizjak
Konji na krožnike