Sestre stavkajo tako, da opravljajo le osnovno nego, torej delo srednjih medicinskih sester, ne pa tudi posegov v bolnikovo telo, kar je pristojnost diplomiranih sester. Foto: BoBo
Sestre stavkajo tako, da opravljajo le osnovno nego, torej delo srednjih medicinskih sester, ne pa tudi posegov v bolnikovo telo, kar je pristojnost diplomiranih sester. Foto: BoBo
Stavka poteka v štirih enotah intenzivne terapije III. Foto: BoBo
Tomaž Gantar
Tomaž Gantar pravi, da bi za sestre rad naredil izjemo, a mu to branita dva druga sindikata. Foto: BoBo
Brez dogovora, sestre stavkajo naprej

Vodja stavkovnega odbora Vesna Rugelj pojasnjuje, da pritiskov na stavkajoče ni, ali se bo stavka nadaljevala oz. ali jo bodo zaostrili, pa bo odvisno od pogajanj z vodstvom UKC-ja, ki se začnejo popoldne.

Stavka okoli 50 srednjih medicinskih sester, ki opravljajo tudi dela diplomiranih sester, in sicer v štirih enotah intenzivne terapije III UKC-ja. V dveh enotah so se odločili za zamik stavke, saj so ob pregledu urnikov ugotovili, da bi bilo nemoten potek dela nemogoče zagotoviti, je pojasnila Rugljeva. Sestre stavkajo tako, da opravljajo le osnovno nego, torej delo srednjih medicinskih sester, ne pa tudi posegov v bolnikovo telo, kar je pristojnost diplomiranih sester.
Gantar: Sistemske rešitve še ne bo kmalu
Minister za zdravje Tomaž Gantar je izrazil obžalovanje, da je do stavke prišlo in meni, da je ta nepotrebna. Sprememb zakonodaje, ki bi sistemsko rešile nastalo težavo, pa po Gantarjevih besedah za zdaj ne še bo. Tako mora UKC to rešiti sam v okviru prerazporeditev, je dejal minister.

Opozoril je, da je tudi UKC v preteklosti naredil nekaj napak v postopkih reševanja položaja. Mu je pa vodstvo UKC-ja zagotovilo, da lahko s prerazporeditvijo stavkajočih sester, ki bodo potem morale opravljati samo delo srednjih medicinskih sester, to težavo ustrezno reši.
Gantar pravi, da je bil sicer na osnovi izjeme pripravljen sprejeti določeno rešitev, a je zaradi zahteve drugih dveh sindikatov, ki zastopata srednje medicinske sestre, ne more.
Sindikata želita rešitev na ravni države
Sindikat Kliničnega centra je namreč privolil v rešitev, po kateri bi ustvarili novo delovno mesto, znotraj katerega bi bile plačane kot srednje medicinske sestre, a bi jim lahko vodstvo priznalo delovne izkušnje oz. bi jim priznali do pet plačnih razredov več.
S to rešitvijo sta se strinjala tudi Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije in Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije, a sta zahtevala rešitev na ravni države.

Če ne bo napredka, zaostritev stavke
Ob morebitnem zaostrovanju stavke se bodo stavkajočim pridružile tudi sestre iz enot intenzivne terapije III na kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja ter na kliničnem oddelku za kardiovaskularno kirurgijo. Kot pojasnjuje Rugljeva, bodo stavko zaostrili, če v roku nekaj dni ne bo doseženega napredka v pogajanjih. Če tudi pridružitev medicinskih sester iz teh dveh enot k stavki ne bi privedla do sporazuma, pa bodo še zaostrovali stavko, pri čemer sestre ne bodo več na delovnih mestih, še dodaja.

Sestram je sicer prekipelo zato, ker jim je vodstvo odvzelo napredovanja, ki so jih pridobile za delo, ki so ga opravljale na mestih diplomiranih sester leta 2008 ob prevedbi v nov plačni sistem.

Ministrstvo za zdravje je namreč v upravnem nadzoru ugotovilo, da so bila ta napredovanja nezakonita. Tako se jim je v povprečju plača znižala za slabih 300 evrov. Reorganizacija na teh oddelkih sicer predvideva, da bodo delale večinoma diplomirane sestre, skoraj polovica od 130 se jih že izobražuje, kar naj bi dosegli v dveh letih. Študij jim plačuje klinični center. Tistim, ki se za to ne bodo odločile in bodo ostale na teh oddelkih, pa jim bodo, tako vodstvo bolnišnice, del pristojnosti odvzeli, je za Radio Slovenija poročala Helena Lovinčič.

Zaradi domnevnih pritiskov ob prejšnji stavki so tokrat na vseh oddelkih tudi stavkovne straže, katerih cilj je preprečiti morebitne pritiske na zaposlene in takšne primere tudi dokumentirati.

Vodstvo: Za bolnike je optimalno poskrbljeno
Vodstvo je pojasnilo, da delo med stavko poteka nemoteno in da je za bolnike optimalno poskrbljeno. "Delo je organizirano tako, da stavke bolniki ne čutijo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Ob tem so poudarili, da nimajo zakonite možnosti za vrnitev napredovanj medicinskim sestram, saj je napredovanja za nezakonita označil upravni nadzor ministrstva za zdravje, enako stališče pa je zavzelo tudi takratno ministrstvo za javno upravo. "Vodstvo UKC-ja Ljubljana pa je pri odvzemu zgolj sledilo zakonitosti; v povprečju smo odvzeli 243 evrov bruto," še pojasnjujejo v UKC-ju Ljubljana in dodajajo, da si vse od odločbe ministrstva prizadevajo "najti sistemsko rešitev, ki bi izboljšala položaj srednjih medicinskih sester, ki v enotah intenzivne terapije III opravljajo tudi dela diplomiranih", vendar dogovora zaradi nasprotovanja nekaterih sindikatov niso dosegli.

Brez dogovora, sestre stavkajo naprej