V ZDA stane zdravljenje osebe s težkimi opeklinami skoraj 270 tisoč evrov, v UKC Ljubljana pa 80 tisoč, pri čemer od zavarovalnic dobijo 61 tisoč evrov. Foto: BoBo
V ZDA stane zdravljenje osebe s težkimi opeklinami skoraj 270 tisoč evrov, v UKC Ljubljana pa 80 tisoč, pri čemer od zavarovalnic dobijo 61 tisoč evrov. Foto: BoBo

V ZDA zdravljenje poškodovanca s kritičnimi opeklinami stane skoraj 270 tisoč evrov, v ljubljanskem kliničnem centru pa le 80 tisoč evrov, pri čemer zavarovalnica nameni 61 tisoč evrov, je povedal predstojnik oddelka za plastično, rekonstrukcijsko, estetsko kirurgijo in opekline Uroš Ahčan.

Ob tem je opozoril tudi, da stroški bolnišničnega zdravljenja pomenijo le od 5 do 20 odstotkov vseh stroškov, ki nastanejo pri zdravljenju kritično opečenih, saj take bolnike čaka še dolgotrajen proces zunajbolnišnične rehabilitacije.

Za nujno opremo ni dovolj zbiranje zamaškov
Balonarska nesreča na Barju je pokazala tudi, da potrebujejo novo opremo, saj so si morali v ljubljanskem kliničnem centru določene aparate za oskrbo bolnikov izposojati. Ob tem je Ahčan dejal, da je zdravnikom "zelo težko stalno prositi dobavitelje, ki že tako nimajo rednih plačil, ter zbirati medvedke in zamaške za nabavo nujno potrebne opreme." Zlasti ko vidimo, da je v Sloveniji dovolj denarja za slabe naložbe, ki stanejo milijarde, je dodal Ahčan.

V UKC-ju še trije iz balonarske nesreče
V ljubljanskem kliničnem centru ostajajo na zdravljenju še trije ponesrečenci iz balonarske nesreče na Barju, ki so bili večinoma težko opečeni. Mlad moški, ki se je po nesreči zdravil v celjski bolnišnici, bo odšel domov danes, drugi moški, ki je na zdravljenju v maiborskem kliničnem centru, pa se bo po navedbah Ahčana v domačo oskrbo preselil predvidoma prihodnji teden.