Stavba infekcijskega oddelka UKC-ja, kjer poteka stavka medicinskih sester. Foto: BoBo
Stavba infekcijskega oddelka UKC-ja, kjer poteka stavka medicinskih sester. Foto: BoBo
Medicinske sestre
Po podatkih, ki jih je zbornica zbrala maja letos, je srednjih medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov, ki opravljajo dela, za katera nimajo formalne izobrazbe, med 350 in 400 na ravni cele države. Foto: MMC RTV SLO
Stavka sester v UKC-ju
Stavka v UKC-ju se nadaljuje

Generalni direktor UKC Ljubljana Simon Vrhunec je ob tem dejal: "Menim, da gredo pogajanja v pravo smer. Želim si, da bi čim prej dosegli dogovor, ki bo v dobro bolnikov, svojcev in vseh zaposlenih v UKCL omogočil prekinitev stavke. Hkrati še enkrat poudarjam, da si želimo, da bi naše sodelavce, ki skrbijo za najtežje bolnike, lahko tudi ustrezno nagradili, seveda skladno z zakonodajo".

Vesna Rugelj, vodja stavkovnega odbora Sindikata KC Pergam je dodala: "Stavkovni odbor se je odločil, da zaradi napredka pri pogajanjih danes sprejetega sklepa o zaostritvi stavke, le tega za enkrat ne bo izvršil. Pričakujemo, da se bodo z rešitvijo stavkovnih zahtev in intenzivnih iskanjem sistemske rešitve končno odpravile dolgoletne krivice pri plačilu dela srednjih medicinskih sester, ki opravljajo dela diplomiranih medicinskih sester".
Stavka bo v naslednjih dneh potekala mirno, z vso odgovornostjo do bolnikov.

UKC: Jasna stališča ministrstva glede napredovanj
"Veseli nas, da je minister za zdravje izrazil pripravljenost za razreševanje problematike. Zato ministru za zdravje pošiljamo pobudo, da odpravi odločbo upravnega nadzora, kar bo nedvomno prispevalo k reševanju problematike," so sicer še pred doseženim dogovorom zapisali v UKC-ju. Ministrstvo so prosili tudi za usmeritve glede tistih stavkovnih zahtev, ki zadevajo odnos vlada – sindikat.

"Obenem prosimo za jasno stališče ministrstva za zdravje do plačila dvojnih napredovanj srednjim medicinskim sestram, ki imajo kombinirane pogodbe, in sicer v deležu plačila 20 odstotkov za srednjo medicinsko sestro in 80 odstotkov deleža za diplomirano medicinsko sestro," so dodali in pojasnili, da v četrtek sprejeti aneks tovrstnih napredovanj ne omogoča.

V UKC-ju se sicer pridružujejo stališču ministrstva za zdravje, Sveta pacientov UKC-ja in drugih sindikatov v zdravstvu, da je treba stavko nemudoma zaključiti in omogočiti mirno okolje za reševanje spora z mediacijo, ki pa naj bi jo sindikatu KC-ja že večkrat predlagali.

Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Dorjan Marušič, je zaradi stavke medicinskih sester sprejel predstavnike Sindikata kliničnega centra. Pogovarjali so se o aneksu h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi, o katerem se bodo sindikat in vlada usklajevali v četrtek, so sporočili z ministrstva.
Kot so zapisali, bodo preučili možnost določitve višjega plačnega razreda v skladu z določbami zakona o sistemu plač v javnem sektorju za vse tiste individualne vloge, ki jih bo vodstvo univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana posredovalo na ministrstvo. Gre namreč za napredovanja tistih medicinskih sester, ki so diplomirale med delom, pa se jim potem dosežena napredovanja v celoti niso priznala. Sindikat od ministra pričakuje, da bo zagotovil zakonitost delovanja delodajalca, Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, so zapisali na ministrstvu.
Marušič je sicer na novinarski konferenci povedal, da se zaveda, da aneks ne bo v celoti rešil problema napredovanj. Dejal je, da vsem ne bo mogoče priznati določenega napredovanja brez diferenciacije. Vodstvo UKC-ja je namreč na ministrstvo poslalo dopis, v katerem ga med drugim prosi "za jasno stališče ministrstva za zdravje do plačila dvojnih napredovanj srednjim medicinskim sestram, ki imajo kombinirane pogodbe".

Zbornica zdravstvene nege poziva h koncu stavke
Zbornica zdravstvene in babiške nege - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije - poziva k takojšnjemu zaključku stavke. Kot so pojasnili, jih skrbi za bolnike. Prepričani so namreč, da okolje intenzivnih enot z najbolj ogroženimi bolniki ne sme postati pogajalski poligon. Kot so poudarili, mora imeti skrb za strokovno in varno izvajanje zdravstvene nege prednost pred vsemi drugimi interesi.

Stavka po njihovem mnenju le povečuje negotovost pacientov, svojcev in zaposlenih, obenem pa odmika možnost za konstruktivno reševanje problematike. Predsednica zveze Darinka Klemenc je ob tem poudarila, da se je mediacija že večkrat izkazala za učinkovito možnost.

V možnost mediacije sicer verjame tudi minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Dorjan Marušič. Minister je v četrtek prav tako poudaril, da gre pri stavki za spor med vodstvom zavoda in medicinskimi sestrami.

Temu pritrjuje tudi Klemenčeva, a kot dodaja, je tako le v UKC Ljubljana. Problem bi se lahko namreč razširil tudi na druge zavode, zato je po njenem mnenju treba vprašanje srednjih medicinskih sester, ki so razporejene na področja, za katera nimajo ustrezne izobrazbe, reševati na sistemski ravni.

350 do 400 jih opravlja delo, za katero nima izobrazbe
Po podatkih, ki jih je zbornica zbrala maja letos, je srednjih medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov, ki opravljajo dela, za katera nimajo formalne izobrazbe, med 350 in 400 na ravni cele države. Številka se je v primerjavi s prejšnjimi leti zmanjšala za okoli 50 odstotkov, saj so se srednje medicinske sestre ali dodatno izobrazile ali zamenjale delovna mesta.

Predsednica razširjenega strokovnega kolegija za zdravstveno nego Zdenka Kramar je sicer dodala, da imajo največ takih medicinskih sester prav v UKC-ju Ljubljana, v nekaterih bolnišnicah jih sploh ni.

Kramarjeva je pozdravila sprejet aneks h kolektivni pogodbi za zaposlene v zdravstveni negi. Kot je dejala, gre za dober aneks, čeprav je bil pred usklajevanji še boljši. Z aneksom se bo po njenem mnenju veliko stvari uredilo, med drugim bodo lahko srednje medicinske sestre s srednješolsko izobrazbo, ki opravljajo del pristojnosti diplomiranih sester, ostale na trenutnih delovnih mestih do upokojitve (to velja za starejše sestre) oz. mlajše se bodo lahko v roku šestih let došolale.

Spomnimo
Okoli 140 srednjih medicinskih sester, zaposlenih v enotah intenzivne terapije III v UKC-ju, je zaradi kršitev pogodb o zaposlitvi v četrtek začelo stavkati.

Stavka sester v UKC-ju
Stavka v UKC-ju se nadaljuje