Aplikacija takole za upravno enoto Ribnica pokaže, kakšna je tam obolevnost za klopnim meningoencefalitisom. Foto: MMC RTV SLO
Aplikacija takole za upravno enoto Ribnica pokaže, kakšna je tam obolevnost za klopnim meningoencefalitisom. Foto: MMC RTV SLO
Aplikacija ponuja tudi različne podatke o klopih. Foto: MMC RTV SLO

Aplikacija prikazuje zemljevid Slovenije, na katerem so vrisane upravne enote, ki so obarvane glede na povprečne letne obolevnosti za klopnim meningoencefalitisom, poleg tega pa omogoča tudi spremljanje vremena v Sloveniji in ponuja informacije o boleznih, ki jih prenašajo klopi ter možnostih zaščite.

Brezplačno aplikacijo si lahko naložite tukaj

Lani je za klopnim meningoencefalitisom zbolelo 310 oseb
Kot kažejo podatki, Slovenija sodi med najbolj ogrožena območja v Evropi zaradi okuženosti klopov z virusom klopnega meningoencefalitisa, a se proti njemu cepi le nekaj več kot 10 odstotkov prebivalcev. V Sloveniji je po preliminarnih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje lani zaradi lymske borelioze zbolelo 6.938 oseb (337 na 100.000 prebivalcev), zaradi klopnega meningoencefalitisa pa 310 oseb (15 na 100.000 prebivalcev).

V obeh primerih gre za precejšnje povečanje števila v primerjavi s predhodnim letom. Medtem ko so z borelijami okuženi klopi razširjeni skoraj po vsej Sloveniji, je klopov, okuženih s povzročiteljem klopnega meningoencefalitisa, največ na Gorenjskem, Koroškem in v ljubljanski regiji.

Nevarnost vboda klopa traja lahko že od februarja pa vse do novembra. Vsak klop sicer ni okužen, vseeno pa se je treba pred njimi zaščititi. Preden se odpravite v naravo, poskrbite za primerno zaščito z dolgimi in svetlimi oblačili in sredstvi proti komarjem. Zelo pomembno je tudi, da se po vrnitvi domov oprhate, umijete glavo in predvsem skrbno pregledate telo.