Bodo nekatera zdravila po novem bolj dostopna? Foto: MMC RTV SLO
Bodo nekatera zdravila po novem bolj dostopna? Foto: MMC RTV SLO

Pravilniki o zdravilih so v javno razpravo romali julija letos, do konca leta pa bodo objavljeni v uradnem listu. Po dolgih dogovarjanjih s farmacevtsko industrijo so zdaj nekoliko spremenjeni. Iz pravilnika o cenah zdravil so tako denimo zdaj izvzeli poenotenje preračuna cen originalnih zdravil brez patentov ter generikov. S farmacevtskimi proizvajalci so se dogovorili tudi za dodatno triodstotno znižanje cen originalnih zdravil.

Poostrili se bodo tudi kriteriji za določitev izredne višje dovoljene cene. Znižal se bo nivo primerjalne cene za generična zdravila.

Stroški zdravljenja ljudi, ki so hospitalizirani zaradi stranskih učinkov pretiranega jemanja zdravil oziroma sočasnega jemanja več zdravil, pri nas znašajo okoli 25 milijonov evrov letno.

S pravilnikom o oglaševanju zdravil se bo uvedla evidenca farmacevtskih delavcev, ki obiskujejo zdravnike. Prepovedani bodo tovrstni obiski pri zdravnikih v javni zdravstveni mreži med ordinacijskim časom.

V skladu s pravilnikom o razvrščanju zdravil na liste se bo najvišja priznana vrednost zdravil določala enkrat na vsaka dva meseca, medtem ko se zdaj določa na pol leta.