Virus HIV spada v rod lentivirusov. Foto: NN
Virus HIV spada v rod lentivirusov. Foto: NN

Novi virus, ki ga je razvil Pin Wang iz univerze v Južni Kaliforniji, deluje tako, da se osredotoči na celice v človeškem telesu, ki so okužene z virusom HIV in jih označi s t. i. "samomorilsko gensko terapijo". Ta na poznejši stopnji zdravljenja omogoča zdravilom, da poiščejo in uničijo okužene celice, poroča ScienceDaily.

Vojaška taktika
Delovanje novega virusa je precej podobno vojaški praksi, pri kateri je eden izmed vojakov pri tleh in označi tarčo z laserjem, ki jo pozneje uničijo letala z bombnim napadom.

Prednost pred dozdajšnjimi načini zdravljenja je predvsem v tem, da zdravila ne poškodujejo preostalih celic, ki niso okužene z virusom HIV. Izsledki poskusov, ki so bili izvedeni v posodah, so pokazali 35-odstotno uničenje okuženih celic, kar se sicer ne sliši veliko. Če bi poskusili zdravljenje na človeku, bi ga najbrž večkrat ponavljali. Naslednje na vrsti za poskuse so miši.

Blizu rešitvi
"Če zmanjšamo število celic, okuženih s HIV-om, to vsaj delno reši težave," je dejal Wang, ki je profesor kemijskega inženiringa. "Čeprav smo na zgodnji stopnji raziskav, pa vidim rešitev v tej smeri," je dodal.