Osnovna mesečna premija po novem znaša 28,62 EUR, s 3-odstotnim popustom pa 27,76 EUR, so na Vzajemni navedli v sporočilu zavarovancem. Foto: BoBo
Osnovna mesečna premija po novem znaša 28,62 EUR, s 3-odstotnim popustom pa 27,76 EUR, so na Vzajemni navedli v sporočilu zavarovancem. Foto: BoBo
zavod za zdravstveno zavarovanje, zzzs
Kolikšen delež plača ZZZS in kolikšnega zavarovalnica oziroma bolnik brez dopolnilnega zavarovanja, je odvisno od vrste zdravstvenih storitev. Foto: BoBo
Dražje dopolnilno zdravstveno zavarovanje
Zdravje nima cene, dopolnilno zavarovanje jo ima

Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna je svoje zavarovance obvestila, da je zaradi 66 milijonov evrov, za kolikor bo delež, ki ga krije obvezno zavarovanje, manjši, osnovna mesečna premija za štiri evre višja in znaša skoraj 29 evrov. Za slabe štiri evre se bo zvišala tudi zavarovalna premija s 3-odstotnim popustom.

Zvišanje premije dopolnilnega zavarovanja napovedujejo tudi v zavarovalnici Adriatic Slovenica. Za koliko bo premija višja, se bodo v zavarovalnici odločili predvidoma do konca tedna. Bo pa dvig verjetno zelo podoben dvigu premije v Vzajemni, je za STA pojasnil izvršni direktor področja zdravstvenih zavarovanj v Adriaticu Slovenici Ivan Gracar. Zavarovalnica Triglav bo odločitev o morebitnem dvigu premij sporočila v prihodnjih dneh.

Stroški bodo nižji tudi za zdravila
Minister za zdravje Tomaž Gantar je ravnanje zdravstvene zavarovalnice označil za prenagljeno. Po njegovem mnenju je namreč nemogoče oceniti morebitne večje stroške, ki jih bo zavarovalnicam prinesla uveljavitev zakona za uravnoteženje javnih financ - varčevalni ukrepi pomenijo znižanje stroškov tudi na področju zdravil, medicinsko tehničnih pripomočkov in cen zdravstvenih storitev izvajalcev, kar bo tudi zmanjšalo stroške zavarovalnicam iz naslova doplačil storitev.

Zato minister poudarja, da bi bilo prav, da bi zavarovalnice o dvigu premij odločale na osnovi dejanskih stroškov, ki jih bodo prinesli varčevalni ukrepi, in na zavarovalnice apelira, naj upoštevajo tudi prihranke iz preteklih let.

Tisti, ki dopolnilnega zavarovanja nimajo, bodo plačevali precej več
Vzajemna se je za podražitev odločila, ker se z varčevalnim zakonom del plačila za nekatere zdravstvene storitve prenaša z osnovnega na dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Tako bo sicer zdravstvena blagajna prihranila okoli 60 milijonov evrov, ta strošek pa bodo pokrili zavarovanci, je za TV Slovenija poročala Tina Antončič.

Spremembo bodo najbolj občutili tisti, ki nimajo dopolnilnega zavarovanja, saj bodo po novem za zdravstvene storitve morali plačevati precej več kot do zdaj. Kolikšen delež plača ZZZS in kolikšnega zavarovalnica oziroma bolnik brez dopolnilnega zavarovanja, je odvisno od vrste zdravstvenih storitev, pojasnjujejo na Vzajemni. Tako bo moral bolnik, ki za zdravljenje potrebuje biološka zdravila, iz svojega žepa zanje plačati slabih 2000 evrov na mesec. To je delež, ki bi ga sicer pokrilo dopolnilo zdravstveno zavarovanje.

PS: Vse bližje smo razgradnji javnega zdravstvenega sistema
Na omenjene spremembe so se že odzvali v poslanski skupini Pozitivne Slovenije, kjer po njihovih besedah z zaskrbljenostjo spremljajo vse negativne posledice, ki jih je povzročilo sprejetje Zakona za uravnoteženje javnih financ. Menijo, da je zakon v okviru zdravstva ostro posegel na področje pravic pacientov in posredno tudi na dostopnost do zdravstvenih storitev.

"Glede na vladne napovedi, lahko celo trdimo, da smo vse bliže popolni liberalizaciji in razgradnji javnega zdravstvenega sistema, ki se po mnenju Pozitivne Slovenije ruši ravno na področju zdravstvenega varstva in zavarovanja," so še zapisali v sporočilu za javnost in ob tem ministra za zdravje pozvali, da pred nadaljnjimi koraki ob uvedbi napovedanih reform izvede poglobljeno javno razpravo, ki bo dala tista izhodišča, "ki bodo zdravje tudi v bodoče ohranjala kot najpomembnejši del nacionalne blaginje in blaginje posameznika".

Dražje dopolnilno zdravstveno zavarovanje
Zdravje nima cene, dopolnilno zavarovanje jo ima