Predlog zakona o osebni asistenci že dve leti čaka na ministrstvu za delo in predsednico društva YHD Eleno Pečarič skrbi, da bo tako ostalo še dolgo. Foto: BoBo
Predlog zakona o osebni asistenci že dve leti čaka na ministrstvu za delo in predsednico društva YHD Eleno Pečarič skrbi, da bo tako ostalo še dolgo. Foto: BoBo

Vsako leto znova trepetajo, ali bodo zbrali dovolj denarja, kar bi jim omogočilo enakopravno vključevanje v družbo, omenjeni zakon ministrstva za delo, ki bi jim pomagal, pa že dve leti leži v predalu. Za vložitev ljudske iniciative za sprejetje svojega predloga zakona potrebujejo pet tisoč podpisov, manjka pa jih le še dobrih sto. Iniciativo naj bi tako v državni zbor poslali že v prihodnjih dneh.

Osebno asistenco bi potrebovalo okoli 500 ljudi
Pobudniki zakonske iniciative, Društvo za teorijo in kulturo hendikepa YHD, sicer že več kot 15 let omogočajo neodvisno življenje hendikepiranim posameznikom in vsaj toliko let tudi prosijo politike, da se osebna asistenca uredi zakonsko.

V Sloveniji naj bi osebno asistenco potrebovalo okoli 500 ljudi, samo v YHD-ju s to storitvijo oskrbijo približno 80 ljudi, toda težave so, kot po navadi, finance.

Predlog zakona o osebni asistenci že dve leti čaka na ministrstvu za delo in predsednico društva YHD Eleno Pečarič skrbi, da bo tako ostalo še dolgo, saj je v mnogo členih vezan na zakon o dolgotrajni oskrbi.

Slovenija s tem, ko odlaša, krši mednarodno konvencijo ZN-a
Ko zberejo dovolj podpisov, to bo najverjetneje že naslednji teden, bodo v državni zbor vložili svoj predlog zakona o osebni asistenci, ki pa se od tistega, ki leži v predalu ministrstva razlikuje predvsem konceptualno, torej v razumevanju pojmov neodvisnega življenja in osebne asistence.

Pomembno pa je tudi to, da Slovenija s tem, ko odlaša z zakonsko ureditvijo osebne asistence, krši tudi mednarodno konvencijo Združenih narodov o pravicah invalidov, katere podpisnica je in ki v 19. členu določa tudi pravico do osebne asistence kot eno izmed človekovih pravic.

Liana Buršič, Radio Slovenija