Za zdravje mladih
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 17 glasov Ocenite to novico!
false
Med najbolj oglaševanimi živili so predvsem nezdrava živila. Foto: Pixabay
false
Pogosta rdeča luč na prehranskem semaforju na preglednici ponazarja, da gre večinoma za izdelke, ki naj ne bi bili pogosto na našem jedilniku. Foto: Zveza potrošnikov Slovenije

Dodaj v

TV Slovenija je edina zmanjšala obseg oglaševanja prehranskih izdelkov

Kako omejiti izpostavljenost otrok pri oglaševanju nezdrave hrane?
24. september 2017 ob 11:59
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zveza potrošnikov ugotavlja, da je oglaševanja živil z nezdravim prehranskim profilom več na komercialnih televizijah kot na javni televiziji.

Vprašanje čezmerne teže in prehranjenosti otrok sega mnogo širše, države pa iščejo načine, kako preseči samoomejitvene kodekse in priporočila, ki ne dajejo želenih rezultatov. Otroci imajo večjo avtonomijo in moč odločanja v družini kot nekoč, zato pogosto pomembno vplivajo na nakupne odločitve staršev. Tega pa se zavedajo tudi oglaševalci in številni oglasi neposredno nagovarjajo prav najmlajše z vsebino oglasa ali pa izbiro termina, v katerem oglas predvajajo.

Ministrstvo za zdravje je zato pripravilo prehranske smernice za oblikovanje pravil ravnanja za zaščito otrok pred neprimernimi komercialnimi sporočili, ki so bile sprejete julija 2016. Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) jih je označila kot korak v pravo smer, čeprav je "domet te zakonodajne rešitve razmeroma ozek, ker ne zajema oglaševanja v času športnih, razvedrilnih, družinskih in drugih televizijskih programov oz. oglaševanja v drugih medijih in na družbenih omrežjih".

Po mnenju ZPS-ja je zaradi razsežnosti problematike in dolgoročnih posledic zato smiselno razmisliti o zavezujoči zakonodaji na ravni EU-ja. Za glavnino oglasov za nezdrava živila so namreč odgovorne svetovne blagovne znamke.

Ob primerjavi analize televizijskih oglasov pred uvedbo smernic in po njej je ZPS ugotovil, da je oglaševanja živil z nezdravim prehranskim profilom več na komercialnih televizijah kot na javni televiziji.

TV Slovenija omejila oglaševanje ob otroškem programu
"Na Televiziji Slovenija pa so po uvedbi smernic naredili še korak dlje in korenito zmanjšali obseg oglaševanja prehranskih izdelkov še posebej pred in med otroškim programom ter po njem," so sporočili z ZPS-ja. Na komercialnih televizijskih programih pa niso opazili premika v pozitivno smer.

V opazovanem obdobju po uvedbi smernic so med desetimi najbolj oglaševanimi živili predvsem nezdrava živila. Skladno z omenjenimi smernicami so bili pozorni na oglase o živilih, ki vsebujejo hranila in snovi, katerih čezmerno uživanje ni priporočljivo, zlasti maščobe, transmaščobne kisline, sol ali natrij in sladkor. Analiza ZPS-ja je še pokazala, da številne oglase za prehranske izdelke predvajajo vsak dan med 6. in 21. uro. Skoraj polovica oglasnega prostora je bila namenjena oglasom za sladkarije, sledili so oglasi za mlečne in žitne izdelke.

Otroci so pred televizorji pogosto takrat kot starejši družinski člani, v času, ko so na sporedu družinski filmi, športne in druge oddaje, neredko so pred njimi tudi do 22. ure. To so opazili tudi na Svetovni zdravstveni organizaciji in pred kratkim predlagali časovno podaljšanje omejitve oglaševanja med 6. in 22. uro.

"Sicer pa so otroci tudi v času, ko na televiziji predvajajo otroški program, še vedno izpostavljeni oglasom za živila z manj ugodno prehransko sestavo. Pogosto oglašujejo sladkarije in živila, ki naj bi bila na jedilniku otrok le občasno," so še poudarili na ZPS-ju.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
Jonson
# 24.09.2017 ob 12:30
@gesam
Zakaj pa samo otrok?
Zato, ker so otroci bolj dovzetni za reklame in sugestije. In zato, ker sami niso sposobni razlikovati med nezdravo in zdravo prehrano. Se ne znajo racionalno odločati za razliko od odraslih.

Če pa ti poznaš ogromno odraslih ljudi, ki jedo nezdravo pa je to njihova odločitev, saj so že (v smislu sposobnosti razmišljanja v primerjavi z otroki) sposobni sami poiskati informacije o zdravem slogu življenja. Če tega ne delajo, je to njihov problem. Več, kot ozaveščati (kar se počne že desetletja) pa tudi ne moremo narediti.
themetun
# 24.09.2017 ob 12:44
AM prevelika pričakovanja imaš od naših osnovno- in srednješolcev. Velika večina med njimi ve, katera hrana je zdrava, zna približno oceniti, koliko sladkorja je OK, ampak še vedno na veliko kupuje čipse, rogljičke ipd. In se pritožuje nad šolsko prehrano, če npr. uvedejo nesladkan čaj ali bolj zdravo žitno mešanico namesto "čokolinota".
izo
# 25.09.2017 ob 15:20
Problem je, da nekateri valite vso krivdo na sladkor, kljub temu, da je v veliko junk food izdelkov mesanica vseh treh makrohranil, ki najbolj aktivirajo centre za zeljo po hrani.

cukr (v takšni ali drugačni obliki) seveda ni edini, ampak boš trdil, da pa nima nobenega vpliva, recimo? zakaj potem cukrasta čokolada v vseh muslijih, pa pocukrane pijače (pardo, zdej z kvazi umetnimi sladili), zakaj vsi pocukrani jogurti, kruh, itd itd.
samo ne mi odkrivat tople vode prosim. dejjstvo, da je moderen človek "nacukan" na cukr in da na tem bazira tudi lep del prodaja vseh živil.
gumball
# 24.09.2017 ob 16:19
Vsi, ki ste proti RTV prispevku, kakšno pa je vaše mnenje o plačevanju prispevka za Pro Plus (obvezno pri IP TV, kabelska TV. ..), program primeren za IQ 32 in non stop reklame...
alcatraz
# 24.09.2017 ob 12:58
Imam prevelika pričakovanja od našega šolskega sistema ?

Za vzgojo prvenstveno odgovarjajo starši, šele nato sistem!
generacija56
# 24.09.2017 ob 12:31
Na javni televiziji oglaševanja SPLOH naj ne bi bilo, ker jo pod prisilo plačujemo.
Da ne bi gledali oglasov.
Tam bi naj objavljali reportaže o škodljivosti, znanstveno podprte, utemeljene.
Komercijalne televizije so VSE v lasti korporacij, ki gnoj prodajajo.
Torej ga tudi reklamirajo. Da ga ovce nato kupijo...
Postavlja se torej vprašanje, kdo v resnici skrbi za reveža, ki se znajde pred polico produktov v trgovini in ne ve, za katerega bi se odločil, v Sloveniji?
levidevžej
# 25.09.2017 ob 19:41
Ne bom trdil, da je sladkor droga, vsekakor pa drži, da smo se v zadnjih 50-60 letih navadili na vedno bolj sladkana živila.
V eni oddaji so delali primerjave med vsebnostjo sladkorja v živilih oz. izdelkih iz 1950-tih in današnjimi in v vseh je danes veliko več sladkorja. Celo korenček je danes bolj sladek kot pa je bil pred 60 leti.
Ljudje so se enostavno navadili na vedno bolj sladke izdelke in jim manj sladki niso všeč. Pri nas doma se je stvar na srečo obrnila v drugo smer. Nikoli nismo zelo sladkali živil, pred leti smo še zmanjšali porabo sladkorja in danes je problem, ker v trgovini težko najdemo živila, ki nam ne bi bila presladka. Večina sadnih jogurtov je presladka za nas, ravno tako čokolade, keksi, napolitanke, sladoled. Muslijev, čokolina in podobnega tudi ne kupujemo, ker je presladko. V slaščičarne ne hodimo, ker je vse tako osladno.
izo
# 25.09.2017 ob 15:25
pardon, bom bolj natačen: tudi prej je bila naša vrsta nora na kakšen sladek priboljšek (vsi vemo, kaj delajo recimo opice ali pa kakšen drug večji sesalec, da dobi med ipd), ampak zaradi napredka nam je jasno ta "droga" zdej dosegljiva povsod in rade volje odpremo denarnico za njo (s tem pa jasno tudi vse zdravstvene zaplete, ki prekomerno uživanje prinaša). to je vse.
Lluka
# 24.09.2017 ob 22:01
A mi lahko iz zveze potršnikov obrazložijo, čemu TEŽKO najdem jogurt s 3.2mlečne maščobe? Sedaj so te zmanjšali na minimum minimuma.... in dali v obtok jogurte z 1.2 mlečne maščobe. HALO ? Voda....ali jogurt ?
sagoza
# 24.09.2017 ob 21:53
"Zveza potrošnikov ugotavlja, da je oglaševanja živil z nezdravim prehranskim profilom več na komercialnih televizijah kot na javni televiziji."

to drži, sedaj ko sem spremljal košarko na a kanalu nisem mogel verjeti koliko reklam oglašuje sladkor, ta kinder jajca so v vsaki drugi reklami, bolano do kraja. država mora pod nujno sprejeti zakon ki omejuje ali povem prepoveduje oglaševanja sladkarij! enako kot z cigareti je potrbno kampanio usmeriti v ozavščanje posledic zaradi prekomernega jemanja sladkarij. naslednje generacije bodo hudo obremenjene z diabetisom, bomo poslušali politike potem ko bo prepozno?
doba
# 28.09.2017 ob 15:05
Če sladkor uživamo prekomerno, v večji količini kot ga telo potrebuje za energijo, nam bo začel povzročati težave v telesu, saj se začne shranjati kot maščoba. Prekomerno uživanje sladkorja privede telo v fazo, ko ne ve, kaj naj s to količino sladkorja, sladkor kroži po krvi in to lahko to vodi v zdravstvene težave kot so diabetes, debelost, bolezni srca in ožilja ter druge zdravstvene zaplete. Saharoza kot živilo je ena največjih zablod v prehrani zahodne civilizacije, pred 16 stoletjem tega ni bilo in so imeli ljudje zdravo zobovje. Rafinirana saharoza ali "beli cukr" (bela smrt imenovana) velja za najbolj nezdravo hranilo nasploh, je kancerogeno živilo! Saharoza izjemno zakisa telo in krade minerale iz telesa za nevtralizacijo kislin, ki nastanje pri razpadu sladkorja (kar prizadene najbolj naše zobe, a tudi kosti in sklepe). Posledice: "Debelost, diabetes tip 2, srčno-žilne bolezni, zmanjšanje kostne gostote. Energije v tekoči obliki organizem ne zazna dovolj dobro, saj gre za telo skoraj neopazne energije. To ima za posledico manjši občutek sitosti, porušeno uravnavanje apetita ter povečan nadaljnji vnos energije." (Iz izvlečka dr. Fidler Mis.)
rabelj
# 27.09.2017 ob 15:09
Love_tigBitties
Časi ko so take raziskave (kot jih ti želiš da jih navedem) lahko delali so se končali (na židih po drugi svetovni vojni, na črncih kakih 30 let nazaj). Zaradi etičnih razlogov se takih raziskav na ljudeh pač ne dela več, imamo pa na voljo razne živali. V tazadnji raziskavi ki sem ti jo linkal je bil narejen poskus posredne raziskave s katero so posredno dokazali, da lahko sladkorji povzročijo enake učinke v možganih kot droge in iz vsakodnevne prakse lahko ugotoviš, da proizvajalci prehranskih izdelkov to izkoriščajo na velikooo. Sladkor dodajajo praktično vsemu in njihova prodaja se povečuje iz dneva v dan. Sladkorni lobi pa je dovolj močan, da lahko zaduši praktično katerikoli poskus zakonskih sprememb- ne samo naš davek na sladke pijače pač pa marsikatero področje v EU in ZDA, od trgovine preko kmetijske politike do npr. ukinjenja naše Ormoške pridelovalnice sladkorja.

Kar pa se maščob in sladkorja tiče- nedolgo nazaj (cca 60 let če se ne motim) se je odvila "vojna" v iskanju krivca za določene metabolne bolezni v ZDA, zmagal je sladkor, maščobe pa so bile označene kot slabe. Od takrat dalje ima sladkorni lobi (ki se je med tem pobratil s farmacevtskim lobijem) vse večjo moč in mu med drugim ta zmedenost laične populacije prav pride.
rabelj
# 26.09.2017 ob 08:07
Saj ne da je tovrstnih strokovnih člankov malo. Res da so povečini v strokovnem jeziku in v angleščini, zato jih večina trolov sploh ne more razumeti. Tako ta boj porti škodljivosti belega sladkorja vse bolj spominja na debate glede kajenja ali globalnega segrevanja- na eni strani znanstveniki s svojimi dokazi, na drugi pa korporacije s svojo propagando.
rabelj
# 25.09.2017 ob 08:08
Oprosti, očitno ni pravilno prilepilo povezave na:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article
s/PMC2235907/
rabelj
# 25.09.2017 ob 08:07
Love_tigBittie
@Rabelj Ali imas za te tvoje pravljice o sladkorju kaksne znanstvene dokaze?


Žal mi je ampak nekateri smo poučeni o določenih stvareh:
According to the evidence in rats, intermittent access to sugar and chow is capable of producing a “dependency”.

Lahko pa uporabiš tudi marsikatero od spodaj naštetih 256 referenc.
tanj
# 24.09.2017 ob 15:50
Korporacije (večina junk fooda prihaja od njih) oglašujejo na podlagi tržnih raziskav in profiliranja kupcev. Točno vedo, kdo gleda kaj oz. kaj gleda njihova ciljna publika. In točno vedo, kateri kanali vrtijo vsebine, ki jih gleda njihova ciljna publika...
lagun55
# 24.09.2017 ob 14:41
hja no, zato smo ponosni na RTV zelo, hja no
dStroj
# 24.09.2017 ob 13:41
Kapitalizem. A ni fascinantno kakšne presežke ustvarja? Kdaj v zgodovino je še bil problem preveliko hrane?
AM
# 24.09.2017 ob 13:23
alcatraz
95% staršev ne ve, kako se mora njihov otrok prehranjevati. Kako veliki morajo biti obroki, da otrok doseže določeno število kalorij in da so razmerje beljakovine/OH/maščobe pravilne. Poleg tega ne ve koliko več dodajati, če se otrok ukvarja s športom. Zato po mojem mnenju vzgoje v tem segmentu ne moremo opravljati.

themetun:
Dvomim, da velika večina ve. Skoraj nihče pa ne ve, kaj naj nardi, če se mu je zahotelo čipsa in je pojedel 150g čipsa naenkrat. Naj gre v naravo tečt ? Naj ta dan je samo še zelenjavo ? To je praktični vidik, kjer bi po mojem mnenju morala nastopiti šola. Tudi z informacijami v specifičnih primerih!
AM
# 24.09.2017 ob 12:36
Postavlja se torej vprašanje, kdo v resnici skrbi za reveža, ki se znajde pred polico produktov v trgovini in ne ve, za katerega bi se odločil, v Sloveniji?

Po mojem mnenju bi morala poskrbeti osnovna in srednja šola, ki bi otroka naučila pravilne prehrane na način, da bi si sam znal sestaviti jedilnik in bi tudi sam vedel koliko sladkarij sme pojesti. Tu bi moralo Ministrstvo za zdravje in Ministrstvo za šolstvo stopiti skupaj v dobrobit šolarjev.

Imam prevelika pričakovanja od našega šolskega sistema ?
doba
# 27.09.2017 ob 09:00
Slovenija je po zadnji raziskavi s strani Clinic Compare tretja najbolj nezdrava država na svetu glede navad in hranjena prebivalcev, mišljena so poraba alkohola, kajenje in debelost zaradi nepravilne prehrane. Ta angleška zdravstvena organizacija zbira podatke od Svetovne zdravstvene organizacije. Slovenci smo glede na tu zbrane podatke šesti najhujši kadilci na svetu, pokadimo povprečno 2.637 cigaret na prebivalca letno!
Prva glede nezdravega načina življenja je Češka, druga Rusija, mi tretji, četrta je Belorusija, nato Slovaška in Madžarska, tudi Hrvaška in Poljska so tu nekje pri vrhu. Posledice take življenske neosveščenosti so znane: sladkorna bolezen tipa 2, bolezni srca in ožilja (kap) in rak, da ostalih civilizacijskih bolezni ne naštevamo.
Vseeno, osebno me glede na to kaj berem vsakodnevno močno čudi, da ni Severna Amerika na prvem mestu?
Najbolj zdravi glede teh podatkov so Afganistanci, pa revne afriške države, kot so Malavi, Nigerija ali Etiopija.
New Map: The Most Unhealthy Countries in the World. Clinic Compare
rabelj
# 27.09.2017 ob 07:57
@Love_tigBitties
Kot nekdo z univerzitetno izobrazbo na tem področju se nikakor ne morem imeti za trola. In tudi vem kako potekajo raziskave v praksi- na živalih se testira kar je na več bivojih lažje in ker smo si po fiziološkem delovanju tako zelo podobni z živalmi so večino zdravil in fiziologije vedno najprej stestirali na živalih.

Če pa želiš še uradno raziskavo:
At the neurobiological level, the neural substrates of sugar and sweet reward appear to be more robust than those of cocaine
Homer.
# 24.09.2017 ob 15:55
@AM
To da naj bi šola prevzela skrb za vzgojo, so zgrešena razmišljanja današnjih staršev!
Prvo in osnovno vzgojo bi morali dati starši, šola pa naj bi dala predvsem znanje.

In če butasti starši prehranjujejo otroke s sladkarijami, čipsi in podobnim, za nagrado pa jih odpeljejo še v kak Mcdonalds ali podobno, potem pa za slabo prehranijo šolo, pač dokazujejo le to kar so.
Love_tigBitties
# 27.09.2017 ob 17:34
@Rabelj Aha sedaj, ko je zmanjkalo raziskav na podganah in objektivnih dejstev smo že pri židih in sladkornih lobijih, lol.

Domnevam, da pripadaš t.i. low carb sekti, ki je znana po tem, da napada vso hrano, ki vsebuje OH-je, kot da bi bila dejansko podganji strup.

No kakorkoli, tukaj imaš nekaj raziskav, ki primerjajo uživanje različne hrane na aktivacijo "centrov užitka" v možganih in kako je uživanje različne hrane povezano s pojavom debelosti. Aja mogoče bo zate to čudno, te raziskave so narejene na ljudeh in ne na glodalcih!:) Upam, da pristanek v objektivni realnosti ne bo pretrd!

https://academic.oup.com/cercor/article-lookup/doi/10.1093/cercor/bhp169#
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/article
s/PMC3916864/
http://www.jneurosci.org/content/24/12/3
086.long
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1853
8361

@Doba Daj nas razsvetli kaj je takšnega na saharozi, da bi morala biti prepovedana?
Love_tigBitties
# 27.09.2017 ob 14:36
@Rabelj Kot kaze si se eden izmed tistih "abstract" vojakov, ki se ne prebije dlje od izvlecka raziskave. Sploh ne vem, kaj tako "obremenjujocega" pise glede sladkorja v tem clanku. Ker si pa prebral samo izvlecek si verjetno izpustil tudi pomembne besede kot so "added fat" in "highly palatable food". Kot sem ze napisal par postov prej, hrana, ki najbolj aktivira centre, ki so odgovorni za zeljo po hrani so mesanica vse treh makrohranil, se posebej mascob IN sladkorja. In ravno zaradi tega je smesno, brez kakrsnikoli dokazov trditi, da je sladkor enako heroin. In ze tretjic, pokazi mi klinicne raziskave na ljudeh, ki potrjujejo tvojo tezo. Nasel jih bos, ampak na zalost, enako aktivacijo povzrocijo tudi seks, visokomascobna hrana (npr. maslo), mesanica mascob in sladkorjev, lepa in zapeljiva telesa, itd. Ja res cudno, da glodalci raje izberejo visoko palatibilno hrano, glede na to, da so mozgani zivali (in ljudi) evolucijsko narejeni za iskanje hrane (kalorij).

Me pa vsa ta gonja proti sladkorju spominja na preteklo gonjo proti mascobam (predvsem nasicenim), holesterolu, hrani zivalskega izvora in ogljikovim hidratom. Dejstvo je, da vse te skupine, ki trobijo nesmisle proti zgoraj napisanim zivilom, so navadni bleferji, ki nimajo stika z objektivno realnostjo. Lahko ze imas izobrazbo, ampak raziskovalne sposobnosti so pa bolj pri 0.
doba
# 26.09.2017 ob 22:43
Rafinirano saharozo je potrebno zakonsko prepovedati kot živilo, ker to je strup! ☠ ┼
izo
# 24.09.2017 ob 16:48
@Rabelj Ali imas za te tvoje pravljice o sladkorju kaksne znanstvene dokaze?

kakšen dokaz pa še rabiš? brez cukra danes ne prodaš nič ve oz povedano drugače, vse na toliko že navlečeno nanj, da se kot zombiji nažiramo z tako ali drugače s cukrom nafilanimi živili..
win-win-
Love_tigBitties
# 24.09.2017 ob 15:39
@Rabelj Ali imas za te tvoje pravljice o sladkorju kaksne znanstvene dokaze?
rabelj
# 24.09.2017 ob 15:25
Slovenski pregovor pravi, da se dobre stvari same hvalijo.
In tu to drži kot pribito. Proizvajalci te "hrane" pač želio izkoristiti visoko zasvojlivost z belim sladkorjem, da bi s prodajo te droge (beli sladkor naj bi bil nekajkrat bolj zasovljiv kot kokain, čeprav se tega večina ne zaveda!) dobro zaslužili.
In pri tem jim zelo pomaga pohlep tako vodilnih na komercialnih televizijah kot tistih v parlamentu/na vladi. Menda ja ne mislite, da "davka na sladkor" nismo sprejeli samo zato ker sladkorna industrija "pomembno pomaga našemu gospodarstvu"?!?
Love_tigBitties
# 28.09.2017 ob 21:16
@Doba Vidim, da si en navaden trol, ki misli, da nekaj ve a dejansko ne ve prakticno nic. Kadarkoli na daljsi rok zauzijemo vec energije (kcal) kot je porabimo se to pokaze kot povecana TT na racun mascobe. Vseeno je ali te kalorije prihajajo iz sladkorja, mascob, beljakovin, solate, olja... Kar se tice diabetesa tipa 2 je stvar spet malce bolj kompleksna, saj do njega privede tudi kronicna preobremenitev celic z energijo. Ko celice niso vec sposobne sprejemati viskov energije "recejo" stop in postanejo neodzivne, potrebnega je se vec inzulina (celice se spet ne odzivajo), kar potem vodi v inzulinsko rezistenco. Dvig inzulina pa poleg OH-jev povzrocijo tudi beljakovine in mascobe. Torej diabetes tipa 2 ni samo problem prevelikega vnosa sladkorja oz OH-jev. Ravno zaradi tega se je diabetes tipa 2 najlazje znebiti z izgubo TT. Pravljice o zakisanosti telesa in pamflete o kostni gostoti pa raje obdrzi zase. Torej kdor uziva sladkana zivila v mejah normale nima nic za skrbeti, vsaka skrajnost pa ima dolgorocno negativne posledice.
Love_tigBitties
# 26.09.2017 ob 11:38
@Rabelj Verjetno si ti tisti trol, ki se mu sanja ne kaj sploh bere. Spet mi linkaš te študije, ki so narejene na glodalcih (kolikor je meni znano ljudje še niso enaki podganam). Ponavljam, prosim linkaj mi klinično raziskavo na LJUDEH, ki potrjuje, da sladkor povzroča odvisnost kot heroin! Ta trditev je tako absurdna, da ne vem a se naj smejim ali jokam! Dejstvo, da je ogromno današnjih živil sladkanih se pa skriva ravno v tem, kar se omenil že v prejšnjem postu, in sicer da ravno kombinacija sladkorja in maščob predstavlja za naše možgane največjo nagradno vrednost in s tem najbolj aktivira centre v možganih, ki so odgovorni za željo po hrani. Zato te pravljice o absolutnih škodljivosti sladkorja obdrži kar zase.
Love_tigBitties
# 25.09.2017 ob 09:53
@Rabelj Najbolj smesno mi je, ko taksni youtube&google strokovnjaki na podlagi enega prebranega clanka trobite o skodljivosti dolocenih zivil. Ti pac nisi niti slucajno poucen o povezavi sladkorja z odvisnostjo. Ce imel kaj znanja na teh podrocjih, mi seveda ne bi zalepil te raziskave. Glede na to, da se imas za strokovnjaka na tem podrocju, bos ze sam ugotovil zakaj. Lahko ti dam iztocnico: glodalci in ljudje se mocno razlikujemo v fizioloskih in bioloskih znacilnostih... Raje mi posreduj kaksno raziskavo na ljudeh! Pa naj te opomnim, da centre uzitka in zeljo po hrani v mozganih poleg sladkorja in heroina aktivirajo tudi seks, prejet denar po dobro opravljeni nalogi, mascobni obroki, gledanje zapeljivih teles, itd.

In da se razumemo, ne zagovarjam prekomernega uzivanja sladkih izdelkov! Problem je, da nekateri valite vso krivdo na sladkor, kljub temu, da je v veliko junk food izdelkov mesanica vseh treh makrohranil, ki najbolj aktivirajo centre za zeljo po hrani.
Love_tigBitties
# 24.09.2017 ob 19:00
Dejstvo je, da sladkor ni nic kaj bolj "zasvojljivo" zivilo kot mascobe ali beljakovine. Najvecji problem je junk food, ki vsebuje mesanico vseh treh makrohranil, predvsem mesanica mascob IN sladkorja. In ravno ta kombinacija predstavlja potem najvecjo nagradno vrednost za nase mozgane, ki potem povzroca prenajedanje. Res ste smesni tisti, ki govorite, da je sladkor zasvojljiv kot heroin, lol.
AM
# 24.09.2017 ob 12:31
Ministrstvo za zdravje. Raje poskrbite, da bodo otroci že v osnovni šoli dobili na razumljiv način prikazano kako je potrebno pravilno jesti. Otroci naj jedo tudi sladkarije, vendar jim razložiti koliko tega je priporočljivo. Tu se sedaj ne naredi nič. Upam, da ni razlog tem, da nekateri fajn služijo s shujševalnimi kurami.

More pa se najti primerno uravnoteženost oglaševanja. Veliko je tudi primerov anoreksije ! Ko takšni otroci vidijo kaj naj ne bi jedli, jih s tem samo še utrdite v tem da delajo pravilno ter jih pošljete samo še v bolnico oz. smrt !
Opis projekta

Za zdravje mladih je projekt, ki deluje v smeri preprečevanja bolezni povezanih z življenjskim slogom pri otrocih in mladostnikih. Mladi so vključeni v planiranje, izvedbo in vrednotenje projektov v sodelovanju s strokovnjaki na različnih področjih delovanja – javno-zdravje, raziskovanje, izobraževanje, informiranje in promocija. Več ...

Zdravje
link
Fides ob prihodu srčnih kirurgov na inštitut opozarja na nova plačna nesorazmerja
74
13. julij 2018 ob 19:52 V sindikatu Fides ob sklenitvi pogodb s štirimi slovenskimi in dvema tujima zdravnikoma na nacionalnem inštitutu za otroške srčne bolezni opozarjajo na plačna nesorazmerja, ki ob tem nastajajo v ...
Več novic ...
Kazalo