V Fidesu žugajo s stavko. Foto: BoBo
V Fidesu žugajo s stavko. Foto: BoBo

Sindikat Fides je za 4. april napovedal splošno stavko zdravnikov in zobozdravnikov, je poročal TV Dnevnik. Razlog za stavko je množično kršenje sporazuma med Fidesom in ministrstvom za zdravje (MZ).
Zdravnike najbolj moti, da javni zdravstveni zavodi zdravnikom plačujejo zagotavljanje nujne medicinske pomoči brez njihovih soglasij. Če minister za zdravje kršitev ne bo pravočasno odpravil, bodo zdravniki 4. aprila med osmo in deveto zjutraj prekinili delo.
"Kot je znano, so bile zaradi tovrstnih kršitev stavke napovedane v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor in Splošni bolnišnici Brežice. Glavni odbor pa je ugotovil, da ne gre za osamljena primera, temveč splošni pojav v številnih javnih zdravstvenih zavodih," še navajajo v sindikatu.
Pripravljeni so zaostriti
Če splošna opozorilna stavka 4. aprila, ki bo potekala v obliki enourne popolne prekinitve dela zdravnikov in zobozdravnikov, ne bo zadostovala, v Fidesu napovedujejo zaostritev stavke. V času opozorilne stavke se bodo sicer izvajale tiste zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali smrt.