Ministrstvo za zdravje: Upoštevali smo pomemben del pripomb zdravstvenih organizacij. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za zdravje: Upoštevali smo pomemben del pripomb zdravstvenih organizacij. Foto: MMC RTV SLO

"Z zadovoljstvom sprejemamo odločitev informacijske pooblaščenke, ki je zaradi napačne uporabe materialnega prava s strani ministrstva za zdravje ugodila pritožbi Zdravniške zbornice Slovenije," so v sporočilu za javnost zapisali v zbornici. Dodali so, da je Nataša Pirc Musar v odločbi navedla, da je možnost sodelovanja stroke in civilne družbe v postopku priprave predpisov demokratičen standard, ki postaja nujen v sodobnih demokratičnih državah.

Zbornica ministrstvu zameri, da ni bila povabljena k sodelovanju
Kje se je sploh zapletlo? Zdravniška zbornica pojasnjuje, da je 31. avgusta od ministrstva, ki ga vodi Borut Miklavčič, zahtevala, da ji posreduje fotokopijo ali elektronski zapis zadnje verzije predloga zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki je v pripravi in naveden tudi v normativnem programu dela vlade za leto 2009, a so na vladnem resorju za zdravje zahtevo zavrnili, ker naj bi se nanašala na podatek iz dokumenta, ki je v postopku izdelave.

V zbornici se z zavrnitvijo niso strinjali, zato so vložili pritožbo. Kot trdijo, k pripravi predloga zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju niso bili povabljeni. Pav tako pa jih moti tudi, da zakon o zdravstveni dejavnosti in zakon o zdravstvenem varstvu ne nastajata hkrati, ker sta tesno povezana.

Zdravstvene organizacije nad ministrstvo z očitkom, da ne upošteva njihovih pripomb
Spomnimo še, da so konec oktobra iz zdravniških organizacij sporočili, da zavračajo predlog zakona o zdravstveni dejavnosti. Tedaj so organizacije poudarile, da ministrstvo ni upoštevalo nobene od njihovih pripomb, a so na ministrstvu ta očitek zavrnili in zatrdili, da ne bo vplival na zakonodajni postopek.