Zdravo življenje
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 24 glasov Ocenite to novico!
Za mnoge je študija sporna zaradi nejasnosti definicije, kaj točno je visokoprocesirana hrana. Foto: Pixabay

Dodaj v

Francoski raziskovalci: Uživanje visokoprocesirane hrane povezano s tveganjem za raka

V študiji je sodelovalo 105.000 ljudi, največ žensk v srednjih letih
15. februar 2018 ob 09:00
Pariz - MMC RTV SLO

Francoski raziskovalci so objavili izsledke študije, v kateri so nakazali povezavo med visokoprocesirano hrano in pojavnostjo rakavih obolenj.

Študija, v kateri je sodelovalo 105.000 ljudi, med njimi največ žensk v srednjih letih, ki so jih spremljali pet let, razkriva, da več kot ljudje pojedo visokoprocesirane hrane, večje je tveganje, da bodo zboleli za rakom. Študijo so izvedli strokovnjaki Universite Sorbonne Paris Cite, izsledke pa so objavili v reviji British Medical Journal. Ti so pokazali, da se 10-odstotno povečanje uživanja procesirane hrane odraža v 12-odstotnem povečanju primerov rakavih obolenj. V povprečju je procesirana hrana predstavljala 18 odstotkov prehrane udeležencev. V povprečju je za rakom na leto zbolelo 79 ljudi na 10.000 ljudi. Povečanje uživanja procesirane hrane za 10 odstotkov bi vodilo do dodatnih devet primerov rakavih obolenj na leto.

"Ti izsledki kažejo, da bi hitro povečanje vnosa visokoprocesirane hrane lahko vodilo v povečanje tveganja za rakavo obolenje v prihodnjih desetletjih," so zapisali v sklepu, hkrati pa dodali, da je treba te izsledke potrditi z obširnimi raziskavami. Kot poroča BBC, izsledki ne dokazujejo, da visokoprocesirana hrana povzroča raka. Pri številnih, ki sicer jedo veliko procesirane hrane, so tudi drugi dejavniki tveganja: od kajenja, slabe telesne dejavnosti do siceršnjega prevelikega vnosa hrane. Raziskovalci so svoje analize temu prilagodili, a pravijo, da vpliva drugih dejavnikov ni mogoče v celoti izključiti.

Pomisleki glede definicije visokoprocesirane hrane
"Znano je že, da obilno uživanje te hrane lahko vodi do pridobivanja teže, prevelika teža pa pomeni tudi večje tveganje za rakavo obolenje, tako da je težko ločiti učinke prehrane in teže," pravi profesorica Linda Bauld, britanska strokovnjakinja za preprečevanje raka. Kot pravi, je študija opozorilni signal, da se moramo prehranjevati zdravo, občasno uživanje procesirane hrane pa ni skrb vzbujajoče, če sicer uživamo dovolj sadja, zelenjave in vlaknin. Ian Johnson z inštituta Quadram iz Norwicha je kritičen predvsem do izraza visokoprocesirana hrana. "Težava je, da je definicija visokoprocesirane hrane tako široka, da se je nemogoče odločiti, kaj točno so vzročno-posledični dejavniki."

Med visokoprocesiranimi izdelki raziskovalci navajajo torte, ocvrte piščančje medaljone in kruh iz množične proizvodnje. Glede študije tako obstaja vrsta pomislekov, tudi v spremnem komentarju v britanski strokovni reviji so posvarili pred prehitrim sklepanjem, a stroka je vsaj nečesa enotna: zdrava prehrana je najboljši način za ohranjanje zdravja in izogibanje različnim obolenjem.

Svetovna zdravstvena organizacija je leta 2015 objavila, da uživanje preveč predelanega mesa, kot so klobase, slanina in šunka, povzročajo raka. Hkrati pa je poudarila, da ima meso tudi pozitivne učinke na zdravje.

K. T.
Prijavi napako
Komentarji
Diliges
# 15.02.2018 ob 09:40
Sprenevedanje z zelo zamegljenim člankom. Poimensko naštejte kemikalije, ki so škodljive (podatki so znani, vendar prikriti), na živilih jih označite s polnim imenom in ne s kodami, pa bo potrošnik zaščiten. Od tu najprej se začne osebna odgovornost.
Lukasem
# 15.02.2018 ob 09:43
Zato ker je sladkor povsod v procesirani hrani... sladkor je glavi vzrok za novodobne bolezni...
mihče
# 15.02.2018 ob 09:26
Čudn. Ker debel človek je pa zdrav?
xnplater
# 15.02.2018 ob 09:35
a stroka je vsaj nečesa enotna: zdrava prehrana je najboljši način za ohranjanje zdravja in izogibanje različnim obolenjem.

to vsak normalen človek ve, ni treba biti strokovnjak.
danes je problem dobiti kvalitetno hrano. kako lahko dobiš dober kruh, če je že pšenica strupena (zato pa je toliko ljudi s celjakijo, včasih jih ni bilo). sploh pa je vpliv amerike prevelik. tam je važen samo zaslužek, z zdravljenjem pa se ukvarjajo zdravniki (dvojni zaslužek)
SamoRes
# 15.02.2018 ob 09:07
Sadje in zelenjava sta pa prepojena s škropivi.
PomisliSe1x
# 15.02.2018 ob 10:31
tako kot pri streljanju na Floridi, gre tudi tukaj za posledice individualizirane potrosniske druzbe,

tukaj potihem in v prid multinacionalk, ki obvladujejo trg s prehrano, specerijo, oglasevanje kaj je kul in obce sprejemljivo, pomre 1000x vec ljudi...
josh k.
# 15.02.2018 ob 10:02
Sezonska hrana od sadja do zelenjave in ostalo. Ne pa jagode, paradižnik, kumare, nektarine...sredi zime !
Malo se je treba potrudit in sami kaj skuhat sli speči, če gre tudi kaj pridelat.
PomisliSe1x
# 15.02.2018 ob 10:10
Zveza potrosnikov in vlada bi lahko naredila vec za osvescanje ljudi na tem podrocju

da ne bo tako kot z davkom na sladke pijace, so razmisljali, pa so se premislili, KER BI DAVEK SKODIL INDUSTRIJI SLADKIH PIJAC!!!

tako da veste, koliko politiki skrbijo za SVOJE VOLILCE!!!
PomisliSe1x
# 15.02.2018 ob 10:27
Victoria

sicer ne vem ali gre pri tebi za sarkazem

ampak ce jes mandarine ali pomarance, res, da so sladke, ampak imajo toliko vlaknin, da clovek se zdalec ni sposoben zauziti toliko sladkorja kot bi ga ob pitju soka iz stisnjenih pomaranc ali neke CocaCole!
Prešvican
# 15.02.2018 ob 10:44
Splošna zmernost, dosti gibanja na svežem zraku, urejena rutina, intelektualno udejstvovanje, predvsem pa pozitivna življenjska naravnanost, namesto nihilizem in apatija. To so temelji zdravega življenja.
Sony girl
# 15.02.2018 ob 10:29
Zelo redko si privoščim kakšno tortico, predvsem zaradi možnosti alergij. Že ene 3x se mi je zgodilo, da sem po kremi, ki je v tortah ali v moussih, dobila takšno migreno, da sem mislila, da mi bo glavo razneslo. Jedla sem pa v različnih slaščičarnah...
The Ghost P.
# 15.02.2018 ob 10:45
na živilih jih označite s polnim imenom in ne s kodami, pa bo potrošnik zaščiten
S tem se ne morem popolnoma strinjati; kode ali kratice (npr. E-ji) so na etiketah izdelkov s pravim namenom; potrošnika informirajo o sestavi in mu olajšajo informiranje o hrani (imaš na spletu tabele E-jev, samo pogledaš številko in to je to). Poleg tega, vsi E-ji niso slabi (razvrščeni so v kategorije, tako da E lahko predstavlja strupen dodatek ali pa samo nedolžno sol ali vitamin). Če bi na etiketi pisalo, da izdelek vsebuje npr. natrijev benzoat (nedolžen konzervans) ali pa natrijev glutamat (toksin), to potrošniku ne pove nič, še več raziskovanja bo moral storiti. Jaz kot kemik ne bi prepoznal teh spojin in njihovih vplivov kar iz nič, samo po imenu, kaj šele nekdo, ki je imel kemijo nazadnje v osnovni šoli.
Hijena
# 15.02.2018 ob 09:36
"Uživanje visokoprocesirane hrane povezano s tveganjem za raka"

Ne ga s*at
aaa
# 15.02.2018 ob 10:58
Se niste ravno včeraj hvalili koliko trojanskih krofov smo požrli?
dejneseri
# 15.02.2018 ob 11:14
pomislitese1x "da ne bo tako kot z davkom na sladke pijace, so razmisljali, pa so se premislili, KER BI DAVEK SKODIL INDUSTRIJI SLADKIH PIJAC!!!"

ja.

no, pa da ne bomo mislili, kako so takrat skakal v luft ljudje, ces da bi jim to kratilo clovekove pravice, in da je itak vsak sam odgovoren za vnos cukra vase.

seveda, ampak v kulturi cukra in agresivnega oglasevanje ni tako simpl. postavi pred otroka kinderjajc pa jabolko... in zahevaj od njega da se zdravo odloci... in avtomonmo... in samostojno...
SsDrag
# 15.02.2018 ob 10:57
SamoRes, ne vsa. Treba je brati deklaracije. Ali pa še bolje. Omisli si svoj zelenjavni vrt s par sadnimi drevesi.
oleander
# 15.02.2018 ob 11:46
Ko imaš enkrat celiakijo si rešen procesirane hrane in tudi debelosti

Ko imaš enkrat celiakijo, imaš dosmrtno okvarjene resice v prebavilih, ki srkajo hranila iz živil, ki jih poješ, zato moraš preklemano paziti, kaj daš v usta. Lahko se ti razvije tudi Chronova bolezen. Debelost pa je, kljub zdravemu prehranjevanju v normalnih količinah in gibanju, vseeno lahko nerešljiv problem, če živiš preveč stresno = brez normalnega urnika. Pomanjkanje dnevne svetlobe in nenormalni delovnik naredita svoje.
generacija56
# 15.02.2018 ob 12:28
Ne me hebat?
To so ugotovili?
A so ugotovili tudi, da če vodo greješ, postane topla?
"Znanstveniki"....
Danes imaš vse vrste znanstvanikov, eni so na razvojni stopnji otroka.
Canis.Lupus
# 15.02.2018 ob 11:29

# 15.02.2018 ob 11:07
Zmotno je prepričanje, da je sladkor škodljiv. Sladkor je snov z visoko vsebnostjo energije. Kadar energije ne potrebujemo (zvečer pred spanjem) nam škoduje, kadar jo potrebujemo (zjutraj) nam da energijo. Vsak se mora zavedati, da ne sme "požreti vsega, kar vidi". ;-)


Tvoje prepričanje. Sladkor je eden hujših killerjev. Seveda ne bi bilo nič narobe, če bi ga imeli pod nadzorom. A sladkor je praktično POVSOD.

Priporočam tole za prebrat na to temo: https://val202.rtvslo.si/2014/05/zakaj-se-redimo/
elGoyc
# 16.02.2018 ob 16:07
Problem je v miselnosti, da se hrana prodaja edino v vele-trgovinah. Tam je kvaliteta hrane v bistvu izjemno slaba, prvič ker med sabo tekmujejo v zbijanju cen (Gremo v Tuš, ker ima piščanca po 2€, gremo v Špar, kjer imajo limone -30%...) in drugič, ker morajo imeti veliko zalogo zaradi psihološkega učinka, zaradi česar se nato živila valjajo po hladilnicah.
Pojdite na tržnico k preverjenemu prodajalcu, še bolje stopite do kakšnega kmeta, jejte sezonsko in predvsem berite, kaj piše na deklaracijah. Ljudje opravijo " doktorate" za nakup novega telefona, kupujejo pa izdelke, ki vsebujejo le sledi "glavne" sestavine, ostalo so arome in polnila.
Mogoče še večji grešniki, kot multinacionalke in veletrgovci so določeni manjši podjetniki, recimo pekarne (tipa "Nisam ja meček, da bi lovil miši"), ki od 6-22 ponujajo kruh za 1€, ki je porazne kvalitete, da o pecivu in burekih ne govorim ali recimo proizvajalci "domačih" piškotov, ki uporabljajo v najboljšem primeru ceneno palmovo mast in v slabšem margarino, ki ima toliko transmaščob kot Zvijezda v "najboljših" letih SFRJ, no takrat so vsaj palmovo namesto v živila uporabljaji za milo.
Mare_4
# 15.02.2018 ob 14:50
Visokoprocesirana (oz. zelo predelana) hrana je bila uvedena v glavnem iz dveh razlogov:
- Daljša obstojnost
- Veliki zaslužki

Še pred desetletji je bila naravna, sveža, nepredelana hrana še zelo poceni. Takrat še ni bilo velikih trgovskih centrov (multinacionalk aka Spar, Lidl, etc), aktivnih kmetij pa je bilo razmeroma še veliko, zato je bila ponudba nepredelane, sveže hrane zelo velika.
Se spomnim iz otroštva, kako založena je bila naša mestna tržnica, ni bilo da ni bilo, zaradi izjemne ponudbe so bile cene izjemno nizke.
Takrat je bilo še mnogo mesarskih in zelenjavno-sadnih trgovin in drugih špecerij. Za nastopom trgovskih centrov se je velekapital znebil svojih glavnih konkurentov kmetov in njihovih posrednikov. Praktično vse tište trgovinice so od takrat propadle, tudi določene tržnice, tiste še delujoče pa imajo bistveno manjšo ponudbo tako po kvantiteti kot kvaliteti.

Tako imajo trgovski centri multinacionalk skoraj monopol na tržišču. Kmetje prodajo sedaj mnogo več hrane multinacionalkam, kot pa jo prodajo sami ali njihovi posredniki končnemu kupcu. Tako je mnogo kmetij propadlo, saj so obdržale bolj tiste večje z intenzivno pridelavo zaradi nižanja stroškov.
Človek bi pomislil, da bo hrana sedaj poceni, vendar ni, ker trgovski centri zaradi skorajda monopola imajo relativno navite cene oz. marže.
Paprike po cca 3€ nekje iz Maroka, kjer jih od kmetov dobijo za nekaj centov, in podobno. Jabolk pri pridelovalcu dobiš za 0,3 - 0,5€, v marketih so po 1,20 - 2€, če ni vmes kakšnih znižanj.

Ti trgovski centri zelo radi prodajajo predelano, konzervirano hrano, saj jo lahko imajo po cele mesece na policah, skorajda brez strahu, da bi se pokvarila in bi jo bilo potrebno zavreči.

Ogromne zaslužke pa multinacionalke pridobjo s samim načinom predelave in sicer tako, da iz osnovne hrane, ki jo dobijo od kmeta, pripravijo več povsem razlicnih tipov izdelkov.

Npr. od kmeta odkupijo mleko po 0,35€/L, posnamejo smetano, in nato prodajo po 0,7€ mleko in še sladko smetano posebej.
Kruh: pšenico in ostala žita zmeljejo v moko, ki je običajno osiromašena (npr. bela moka), obogatene stranske surovine prodajo drugje. Že v trgovini še dobi moka za 0,40€, pekarne jo dobijo "en gros" še ceneje, pa vendarle 1 kg kruha, ki vsebuje cca 0,5 kg moke in 0,5 L vode, stane cca 2€. Noro!
Sem nekoč poznal živilskega raziskovalca, ki mi je zaupal, da dela v znani živilski firmi raziskavo, kako narediti kruh in ostale pekovske izdelke tako, da bodo porabili čim manj moke na račun čimveč vode v kruhu! Zvedel sem, da je ena izmed fint v tem, da moko zmeljejo čimbolj fino..
oleander
# 15.02.2018 ob 12:37
Še eno pisemce za dedka Mraza na nacionalki: rad bi prebral kakšen dober članek o tem, kako je v Sloveniji poskrbljeno za usposabljanje družinskih članov za nego in oskrbo terminalnih bolnikov ter kje lahko ti družinski člani dobijo ustrezno psihološko podporo in strokovno svetovanje.
Literature o tem v Sloveniji tako rekoč ni.
Re
# 15.02.2018 ob 11:07
Zmotno je prepričanje, da je sladkor škodljiv. Sladkor je snov z visoko vsebnostjo energije. Kadar energije ne potrebujemo (zvečer pred spanjem) nam škoduje, kadar jo potrebujemo (zjutraj) nam da energijo. Vsak se mora zavedati, da ne sme "požreti vsega, kar vidi". ;-)
lmu
# 15.02.2018 ob 11:05
oglaševanje hrane gre pa nekako takole:

Anna Lappe
https://www.youtube.com/
watch?v=mKTORFmMycQ


tri tenike:
1. vsi verjamemo OZNAKAM, npr. "sveže iz kmetije", "100% naravno", "mesarjeva izbira",..
2. osredotočenje na NAPREDEK, npr "strmimo po optimizaciji", "s tek mo je kmetovanje postalo bolj napredno, so veterinarji izumili nove tehnologije" (nas pomiri, ker je to "pozitivno", ker je to napredek)

3. (skrivno orožje) to ste VI, potrošniki: v supermarketu nočete mislite od kje prihaja hrana, pripravljeni ste pogledati stran (willful ignorance, namenska nevednost)
valcek2010
# 15.02.2018 ob 10:34
navali na slaščice njamsi, če pa vse pokupite v trgovinah
te firme kaj proizvjajo te slaščice ne uspejo dostavljat materiala

kemijo skup zmešajo pa to je to,.... ,po potrebi spečejo in zelo dobro se projajo
saj te čokolade so isti smorn
ješ v omejenih količiniah pa nobenemu ne bo nič (1-2 kosa na mesec: )
hrana za rak se dobro prodaja
POTROSNIKF
# 17.02.2018 ob 13:14
Težavo pri izbiri živil vidim v tem, da niso vsi informirani o morebitnih škodljivih dodatkih v živilih. Veliko jih preprosto verjame, da je živilo na polici prehransko ustrezno in sploh ne pomisli, da bi mu lahko na dolgi rok škodovalo...

Kot je že nekdo napisal, niso vsi konzervansi škodljivi, nekateri so nujno potrebni, da se hrana ne pokvari...

Zelo dobrodošlo bi bilo označevanje konzervansov v živilih, v barvnih okvirčkih oz. po kategorijah tako, da bi potrošnik takoj vedel kateri dodatek mu lahko škoduje. Torej v trgovini bi lahko tako pravilno izbiral neškodljivo hrano. Posledično bi predelovalna industrija morala nehati proizvajati škodljivo hrano, ker bi pač takšni izdelki ostajali na policah...
igica
# 16.02.2018 ob 20:22
težava je v definiciji visokoprocesirane hrane. Heh, tako kot vsepovsod v znanosti....definicije nekih pojmov se vse preveč pogosto menjavajo in tudi zato v znanosti obstaja cela zmeda pojmov, posledično pa smo potem laiki že čisto zmedeni in več ne veš kaj je res, kaj je prav, komu verjeti itd.
lmu
# 15.02.2018 ob 11:06
še enkrat, če bo delovalo:

galoper
# 15.02.2018 ob 10:32
Po tolikšni množici raziskav s poizkusi - kar je v večini primerov vsako zdravljenje rakastih obolenj, bi morali že zdavnaj ugotoviti, da se rušenje običajnega življenjskega sistema začne zaradi energijskega vpliva na gen. Ta se prestavi v oddajnik signalov s 'pokvarjeno' vsebino, ki se prenaša po telesu in povzroča odzive razvoja življenjskih oblik, ki nam niso jasne. Tudi štiriperesna deteljica bi lahko bil znak vpliva rakaste oblike.
kristjan31
# 21.02.2018 ob 15:32
Bo treba brisat slovensko kulturo, kajti tako nezdravo prehrano slovenska kultura tudi podpira...
kotzi
# 19.02.2018 ob 14:47
ma kaka milka oreo...gorenjka..ma oboje je kr neki...nezdravo...ampak dobo
G.Bruno
# 17.02.2018 ob 21:53
igica
a pivo tudi spada med visoko procesirano hrano?

Samo če ga varijo na nadmorski višini > 1000 m.
igica
# 16.02.2018 ob 20:15
a pivo tudi spada med visoko procesirano hrano?
Love_tigBitties
# 16.02.2018 ob 10:35
Spet nekateri nakladate, da je sladkor=droga. Potem verjetno ne boste imeli tezav linkati raziskav, ki potrjujejo, da je samo sladkor tisti, ki aktivira "centre" uzitka v mozganih (podobno kot droge)?

Prav smesno mi je, ko sladkarije enacite s sladkorjem. V teh sladkarijah v vecini primerov ni niti slucajno samo sladkor, ampak tudi ogromno mascob. In ravno hrana, ki je mesanica sladkorja IN mascob (in beljakovin) je najbolj okusna in problematicna. Ampak ja, raja se je ze odlocila, da mora biti sladkor tisti, ki ga je potrebno pribiti na kriz in je krivec za vse tezave ljudi. Povsem enako se je zgodilo mascobam, ki so jih brez kakrsnihkoli dokazov in z laznivim prikazom podatkov pribili na kriz cca 60-70 let nazaj. Seveda ni pametno v prevelikih kolicinah uzivati sladkorja, kakor tudi nobenega drugega zivila. Tudi voda je navsezadnje lahko smrtno nevarna, ce jo v zelo kratkem casu ogromno popijes.

Kar se te raziskave tice, potrebno je poudariti, da te asociacije (zelo sibke) drzijo na intervalu od najbolj zdravega prehranjevanja do najmanj zdravega (torej oba ekstrema). Ce pa se potrudite izbrskati dejansko raziskavo in jo prebrati pa boste videli tudi, da nekje prihaja tudi do inverznih povezav vnosa procesirane hrane in zdravstvenih tezav (torej vecji vnos manjse tveganje). Ker je to prospektivna raziskava je kakrsnokoli vzrocno-posledicno sklepanje skrajno optimisticno.
Mare_4
# 15.02.2018 ob 19:26
....ni potrebna visokoprocesirana hrana........

Seveda, če žgeš doma neki pomfri iz "bio" krompirja pri 220C po možnosti na rabljenem olju, res nisi kaj dosti naredil.
Vendar na to kar delaš doma, imaš vpliv, kvaliteto vhodnih surovin iz trgovin, tržnic, etc pa je odvisna od proizvajalcev in drugih zunanjih faktorjev. In tu je problem.
QUENDI
# 15.02.2018 ob 18:31
....ni potrebna visokoprocesirana hrana..........advanced glycation end products (AGEs)......Polycyclic aromatic hydrocarbons (PAHs)......dioksini.....benzopiren.....
vse to lahko sproduciramo z neprimerno obdelavo živil sami doma in vse je lahko mutageno do kancerogeno.....oz pripomore k razliki med biološko (biološko starost vzorčijo s 150 geni, ki skupaj tvorijo genski podpis posameznika) in kronološko starostjo ter prispeva k predčasnim simptomom procesa staranja......na molekularnem nivoju = povezano z zmanjšanjem dolžine telomer,.......spremembo presnove in genskih-transkripcijskih profilov in spremenjenem vzorcu DNA metilacije......
tocco
# 15.02.2018 ob 15:44
Hik ramus ti bo rekel, da si darvinist. :)
tristokosmatih
# 15.02.2018 ob 13:44
Jaz sem bil pa do sedaj prepričan, da je iztrebek visokoprocesirana hrana.
oleander
# 15.02.2018 ob 12:16
Spomnim se komentarjev nekaj časa nazaj na tem portalu o tem, kaj so ali niso nutricionisti. Ali jih v Sloveniji sploh imamo?

http://www.bbc.co.uk/food/0/22567354
Nutricionist v članku o vplivu prehrane na preprečevanje rakavih bolezni:
"Tveganje za raka lahko zmanjšamo. Svetovni sklad za raziskave raka je že leta 2007 prišel do ugotovitve, da bi 60 % vseh rakov požiralnika, 45 % rakov črevesja in 38 % rakov na dojki lahko preprečili, če bi le ljudje zdravo jedli, imeli zdravo telesno težo in če bi se redno gibali. ... ...
Mediteranska prehrana je zelo naravna, z veliko zelenjave in zdravih maščob, edino čemur se je treba izogibati, so visoko predelana živila, prečiščene moke in rafinirani sladkorji ter nezdrave maščobe.

http://www.bbc.com/news/health-43064290
Na tej povezavi je izvirni članek, objavljen na portalu.

Pa še nekaj sorodnih:
http://www.bbc.com/news/health-34615621

http://www.bbc.com/news/health-42976851

*****
Prosil bi za kakšen kvaliteten prispevek o integrativni medicini v Sloveniji - ali obstaja, kako razvita in kako dostopna je (v primerjavi s tisto na Zahodu) in pa za kakšen članek, kakšno je stanje v Sloveniji glede usposobljenosti kliničnih dietetikov za podporo onkološkim bolnikom, o njihovi dostopnosti, in o tem, kako so za prvo svetovanje usposobljeni splošni zdravniki.

Vedno nas obveščate o laboratorijskih dosežkih naših raziskovalcev, kar je super, nič pa ne o hrani in snoveh v njej, ki pomagajo preprečevati bolezen in jo lahko pomagajo tudi zdraviti.
fah-q
# 15.02.2018 ob 11:37
@re
Zmotno je prepričanje, da je sladkor škodljiv. Sladkor je snov z visoko vsebnostjo energije. Kadar energije ne potrebujemo (zvečer pred spanjem) nam škoduje, kadar jo potrebujemo (zjutraj) nam da energijo. Vsak se mora zavedati, da ne sme "požreti vsega, kar vidi". ;-)

ja, ker rafiniran bel sladkor (ki je visokoprocesiran) je isti sladkor, kot oni v pomaranči, ki jo poješ...še več-absorbira se enako...

ali pa mogoče ne?
aktivist
# 15.02.2018 ob 11:12
Odkrivanje tople vode
Petar Karamazov
# 15.02.2018 ob 11:10
Ko imaš enkrat celiakijo si rešen procesirane hrane in tudi debelosti. Izdelki brez glutena so dragi in narejeni na veliko višjem nivoju. Velikokrat tudi povsem veganski.
PecenkA
# 15.02.2018 ob 10:42
Vemo. Samo kaj ko je Milka Oreo najboljša zadeva pod soncem.
kawboy
# 15.02.2018 ob 11:23
Jaz vidim tudi krožnik, vendar to ne pomeni ga zato tudi požrem:)
Se pravi, da ne požrem prav vsega kar vidim:)
Victoria113
# 15.02.2018 ob 10:19
Sladkor je resnično droga, ki povzroča odvisnost kot cigarete, alkohol...glede mandarin; ravno sedaj mi v zimskem vrtu cvetijo in delajo plodove jih naj jem ali gledam???
Hik
# 15.02.2018 ob 10:04
Hvalabogu, da je nekaj škodljivo, saj bi na Zemlji hitro zmanjkalo virov, če bi vsi živeli po 200 let. Že zdaj, ko hkrati sobivajo 3-4 generacije, postaja tesno, zato si ne predstavljam, kako bi bilo, če bi se nagužvali ljudje iz 8-10 generacij. Človek kao skrbi za naravno ravnovesje pri živalskih vrstah, pod tem izgovorom trebi medvede, slone, nosoroge in kite, sam pa se nekontrolirano množi in si hkrati še umetno podaljšuje življenjsko dobo. Pred stoletji, ko se je umiralo pri 30 letih zaradi kariesa, raka skorajda ni bilo, saj ni imel časa, da bi se razvil, torej je treba med glavnimi krivci zanj navesti tudi zobno pasto.
milko54
# 15.02.2018 ob 09:33
Po vseh teh nevarnostih se človek sprašuje zakaj naši so naši kmečki in delavski predniki sploh umirali. Veliko so delali, hranili so se v glavnem z bio zelenjavo. Meso in ocvrte stvari pa so bile na njihovih mizah bolj redek gost. Debelost je zgleda dobrodošel izgovor za vse kar ne razumemo ali razumejo.
Kazalo