Zdravo življenje
Pozimi je zelo dobrodošlo, da je krema, s katero si zaščitimo obraz, bolj mastna kot poleti, ko zadostuje vlažilna krema. Podobno pa velja tudi za ustnice. Foto: Reuters
V prihajajočih zelo mrzlih dneh morajo biti še posebej previdni vsi kronični bolniki. Foto: Pixabay
       Kot sem včasih začudena, ko poleti pri plus 35 stopinjah srečam ljudi, ki ravno opoldne tečejo, bom enako zaskrbljena, če bom videla ljudi, ki bodo tekli pri teh najnižjih temperaturah.       
 Nena Kopčavar Guček o rekreativcih
Zima
Od nedelje bodo prav prišla zelo topla oblačila. Foto: BoBo
Rižanski vodovod odjemalcem zaradi nizkih temperatur svetuje, da svoje vodomere zavarujejo pred zamrzovanjem. Foto: BoBo

Dodaj v

Nizke temperature nevarne za kronične bolnike. Ne pozabite na kapo!

Obraz zaščitimo s kremo
24. februar 2018 ob 10:42,
zadnji poseg: 24. februar 2018 ob 16:19
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Prihajajoči polarni mraz, ko naj bi temperature ostajale pod lediščem tudi čez dan, predstavlja določeno nevarnost za kronične bolnike, opozarja zdravnica Nena Kopčavar Guček in hkrati rekreativcem svetuje, naj ne pozabijo na kapo.

V zelo mrzlih dneh izhodi na prosto niso najboljša ideja za ljudi, ki imajo gripo, prehlade ali kakšna virusna obolenja. Visoke temperaturne razlike, ko stopimo iz ogrevanih bivalnih prostorov z od 20 do 24 stopinj Celzija na deset stopinj pod ničlo, so za organizem izjemno velik izziv. Organizem, ki je že obolel oz. okužen, pa se še teže prilagaja in takšni toplotni šoki lahko pripomorejo k zapletom. Navaden prehlad se lahko sprevrže v pljučnico ali pa še v kaj drugega, je opozorila zdravnica družinske medicine Nena Kopčavar Guček.

Nevarnost za kronične bolnike
Po njenih besedah morajo paziti tudi vsi kronični bolniki. Poleg tistih, ki imajo težave s krvnim obtokom, ožiljem in srcem, tudi vsi s kroničnimi boleznimi dihal, denimo astmatiki in bolniki s kronično obstruktivno pljučno boleznijo, pa bolniki z revmatskimi boleznimi. Kronična vnetja sklepov se denimo ob stiku z mrazom močno poslabšajo.

Ljudje, ki imajo angino pektoris, slabo prekrvavitev srčne mišice, pa lahko ob nenadnem prehodu na mraz doživijo zelo hudo srčno bolečino in še kaj hujšega, morda tudi infarkt. Ker so nagle velike temperaturne spremembe za organizem šok, Kopčavar Gučkova vsem svetuje, da se poskušajo postopno ogrevati in tudi postopno ohlajati.
.


.
Nevarni temperaturni šoki
Ljudem, ki se s toplim vozilom pripeljejo v službo, parkirajo na parkirišču, nato pa morajo del poti opraviti še peš, tako priporoča, da na parkirišču avto ugasnejo, s tem tudi avtomobilsko gretje, in posedijo v avtomobilu, ki se začne počasi ohlajati, šele potem pa stopijo na mraz. Postopnost svetuje tudi v primeru, če pride do omrzlin prstov na rokah ali nogah; teh tako ne namočimo v toplo vodo, ampak vodo postopno ogrevamo.


Sicer pa je po njenih besedah v mrzlih dneh za vse obvezna oprema primerna in nepremočljiva obutev, če je mogoče z debelimi podplati, da nam mraz skozi čevlje ne more do živega, oblačila pa naj vključujejo tudi rokavice in kapo.
-

V Istri je treba zavarovati vodomere
Rižanski vodovod odjemalcem zaradi nizkih temperatur svetuje, da svoje vodomere zavarujejo pred zamrzovanjem. Pri tem naj bodo odjemalci zlasti pozorni na merilna mesta, ki so izvedena v zidnih nišah na fasadah. Te dni tudi v slovenski Istri namreč vztraja močna burja, od nedelje pa se tudi ob morju napovedujejo zelo nizke temperature.
.
Med drugim svojim odjemalcem svetujejo, naj vodomer v vodomernem jašku obložijo z izolacijskim materialom tako, da ne bo oviral odčitavanja in menjave vodomera. Vse odjemalce, ki jim bo vodomer kljub temu zamrznil, pa vabijo, da se oglasijo na sedežu družbe v Kopru, in sicer v službi priprave dela, ter naročijo izredno menjavo vodomera.


-
Ne pozabite na kapo!
Naj ne pozabijo na kapo, svetuje tudi tistim, ki se kljub nizkim temperaturam ne želijo odpovedati vadbi na prostem. Z veseljem ugotavlja, da so zimski rekreativci vedno bolj primerno oblečeni. Še pred nekaj leti pa se je pogosto zgodilo, da so tekači ali kolesarji sicer primerno poskrbeli za obutev in obleko, a so imeli odkrito glavo.

Pri nizkih temperaturah mora biti glava pokrita, saj skozi predel glave oddajamo veliko toplote in se na ta način tudi prehladimo, je pojasnila Kopčaver Gučkova in izpostavila, da temperature blizu oz. nekoliko pod lediščem še niso problematične. Ko je zunaj hladneje od minus deset stopinj, pa kaže resno razmisliti, ali ne bi vadbe morda prilagodili in se zadovoljili s fitnesom ali kakšno drugačno telovadbo v zaprtem prostoru.

Rekreativci se ne dajo
"Kot sem včasih začudena, ko poleti pri plus 35 stopinjah srečam ljudi, ki ravno opoldne tečejo, bom enako zaskrbljena, če bom videla ljudi, ki bodo tekli pri teh najnižjih temperaturah," je še povedala sogovornica, ki tudi sama rada teče in je zagovornica svežega zraka. Vsekakor pa si je treba prisluhniti in spremljati odziv na vadbo, je dodala.

Ne nazadnje pa ne gre pozabiti niti na obraz, ki ostaja izpostavljen nizkim temperaturam. Pozimi je zelo dobrodošlo, da je krema, s katero se zaščitimo, bolj mastna kot poleti, ko zadostuje vlažilna krema. Podobno pa velja tudi za ustnice, je sklenila.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
josh k.
# 24.02.2018 ob 11:21
V zelo mrzlih dneh izhodi na prosto niso najboljša ideja za ljudi, ki imajo gripo, prehlade ali kakšna virusna obolenja.

A res ?
zdravko erjavec
# 24.02.2018 ob 12:35
So bile še mnogo hujše zime pa smo jih preživeli, zima mora biti in opravičiti svoj sloves. In tudi mi maratonski tekači se ne damo kajne, za nas ni mraza, če samo pomislim na snežene zime v začetku 80 let prejšnjega stoletja, in leta nazaj, tekel sem dan za dnem in bil primerno oblečen in obut, mraz mi ni nikoli prišel do živega. Zima se je včasih začela že 1. novembra, doživeli smo pobeljene grobove in je trajala vse do meseca aprila. Se mi zdi, da so mile zime zadnjih let mnoge pomehkužile in se zdaj, ko bo zima zares pokazala svojo moč"pritužujejo".Naj bo zdaj, ko je čas za zimo zares prava zima in pomlad bo potem zares prava pomlad, in vsi si bomo potem odahnili od mrzle zime. In mraz in dovolj debela snežna odeja pozimi poskrbita, da si odpočije tudi zemlja. In ne pozabimo, kaj so že davno nazaj rekli stari ljudje:"Zima in gosposka nič ne podarita", in še kako prav so imeli stari ljudje. Vsem pa želim lep zimski dan.
HALOZAN2
# 24.02.2018 ob 13:55
Z bratom sva šla zjutraj ob sedmih v Haloze do njegove kleti po vino. 70 cm snega sva gazila, pa je bilo lepo. Klobaso sva si narezala, kozarček popila, pa je bilo, kot v pravljici.
Nekateri vidite to le na TV.
generusus
# 24.02.2018 ob 14:29
V bistvu se premikamo k stanju družbe, kjer je treba dati navodila za čisto vse. Ni daleč čas, ko bodo na voljo profesionalni svetovalci za posamezen letni čas, pomlad, poletje, jesen in zimo, najbolje pa bi bila kar profesionalna specializacija po posameznih mesecih. :-)
generusus
# 24.02.2018 ob 14:26
Najbolj zabavno v zgornjem članku je navodilo, kako je treba izstopati iz avtomovila in se pripraviti na mrzlo zunanjost. :-)
KozarecVode
# 24.02.2018 ob 12:21
Ojoj!

Mraz - kuga 21. stoletja.
traven12
# 24.02.2018 ob 12:08
polarni mraz?....šele pri minus 35!!!
je pač zima,je dobro dobro da malo stisne
gerza
# 24.02.2018 ob 11:45
Ne pretiravajte, poglejte si raje moža po imenu Wim Hof 'the iceman'.
Veliko se pretirava s temi kapami, veliko je v psihi, ce malo zapiha pa smo ze vsi prehlajeni...
HOR
# 24.02.2018 ob 15:22
A so to navodila za otroke in druge opravilno nesposobne...?
bogaboječ
# 24.02.2018 ob 14:19
Ko sem bil otrok je bil -10 obicajen mraz, danes je polarni.
Binder Dandet
# 24.02.2018 ob 13:40
@meblo:
Nam se je lani zgodilo. 3 mesece je voda na polno odtekala, pa noben ni pogruntal, dokler niso junija prisli stevca popisovat. Vglavnem, smo spisali pritozbo, ki je bila ugodena in so nam strosek cca 200 m3 vode odpustili. Pogoj pa je menda, da voda odtece v naravo, ne v kanalizacijo.
anny22
# 24.02.2018 ob 12:51
Obvezna oprema za pešce - kapa, šal, rokavice in topli čevlji.
Za rekreativce ni panike, samo obleči se je treba v plasteh in predhodno ogreti.
niss9x
# 24.02.2018 ob 14:11
He,he,slovenca opozoriti naj ne hodi brez kape!Saj so nam jih že stare mame tlačile na glavo.Probajte otroka pripeljat v vrtec brez kape!
Audy
# 24.02.2018 ob 15:43
Kot je rekel Trump, bi rabli malo starega dobrega globalnega segrevanja :)

Pozimi je mraz, poleti je vroče. A ljudje ne vedo več tega? So preveč na Facebooku, da bi opazili vseme?
Bloodline
# 24.02.2018 ob 15:05
da na parkirišču avto ugasnejo, s tem tudi avtomobilsko gretje, in posedijo v avtomobilu, ki se začne počasi ohlajati, šele potem pa stopijo na mraz

Jaz budala hočem pa čimprej na toplo na delovno mesto.
meblo
# 24.02.2018 ob 13:13
bolj kot na kape pazite da vam v kakšni vodovodni cevi ne zmrzne voda. nam je par let nazaj ena počila in smo se morali kar fejst skeširati.
jarovit
# 24.02.2018 ob 13:10
Pa dajte nehat širit paniko. Je samo zima.
bruhnmici
# 24.02.2018 ob 12:49
A veste gospa doktor, da je lahko tisti rekreativec, ki trenira v nemogočih razmerah Luka Lindič, ki trenira za kakšen Gašerbrum IV al pa Primož Roglič, ker hoče nabit vse profije na Touru ... al pa mogoče ena punca, k bo šla na Ironmana. Po vsej verjetnosti je pa to nekdo, ki si je šel "prepihat" glavo in skompenzirat nakopičen stres in se relaksirat na družbeno neškodljiv način. Kdaj mora dat tak robni pojav kapo na glavo, verjetno precej dobro ve.
Monopattern
# 24.02.2018 ob 18:18
Meni gre zelo na živce, ker so vse javne ustanove preveč ogrevane. Pridem v bolnico, pa mi zaradi 30 stopinj temp. razlike začne teči kri iz nosu. Zdaj grem vedno tja v kratkih rokavih, tudi sredi zime. Osebno večino časa preživim v kratkih rokavih na T 17-18 stopinj pa me nič ne zebe.
nemesis999
# 24.02.2018 ob 14:55
avtor očitno ne ve kaj je polarni mraz!
Damoklej
# 24.02.2018 ob 14:55
Lansko zimo je tudi bilo mrzlo, pa ni bilo take panike, kot jo zganjate za teh par dni. Že ob koncu tedna se bo temperatura spet dvignila.
kotzi
# 24.02.2018 ob 12:46
ja nogometna liga se je pa zacela glih takrat k prihaja mraz,..hm..a bodo lahko igral...mislm..prej pocival k je blo toplo...nimajo srece
miha171
# 25.02.2018 ob 07:17
@HOR
Tudi množična izumrtja na planetu niso nič posebnega in se je to že večkrat zgodilo.
Lp
falco
# 24.02.2018 ob 15:21
Kar ena panika za brezveze ... Pri nas v hribih je bilo pred dvema ali tremi leti dopoldne minus devetnajst in sva s šestletnim nečakom zunaj popravljala kokošnjak. Seveda sva bila toplo obuta in oblečena, ker se meni zdi logično in samoumevno, če je zunaj mraz, da se oblečeš in daš kapo na glavo.
Se pa spomnim, da se je v eni noči ful ogrelo. Prišla sem ven in se mi je zdelo nenormalno toplo. Pogledam na termometer in je bilo minus šest. Itak, če se je ogrelo za trinajst stopinj, da se mi je zdela cela pomlad :))))

Mislim, da nekaterim ljudem primanjkuje ene zadeve, ki se ji reče: zdrava kmečka logika.
Če je mraz, se obleci.
Če je vroče, se drži v senci in dovolj pij.
Če dežuje, se primerno obuj.
Totalno bedasto mi je pa, ko se zliva ko neumno, pa vidim žensko v salonarjih ali tipa v all-starkah ... Taki potem res rabijo navodila, kdaj morajo dat kapo na glavo ...
brezposelni
# 24.02.2018 ob 15:16
To je res, mraz lahko povzroča tudi krvne strdke in zato infarkt.
Nekatere pa nočejo nositi kape.
evaevi
# 26.02.2018 ob 07:19
miha, zafirbcala me je tvoja grenlandska katastrofa, pa ti sporočam, da imajo ta hip -17 , domnevam, da led tudi in da ne bo konec sveta in da se lahko pomiriš.

Nuuk, Greenland
Monday 03:00
Clear with periodic clouds
Clear with periodic clouds
-17°C | °F
Precipitation: 0%
Humidity: 76%
Wind: 13 km/h
TemperaturePrecipitationWind
HOR
# 25.02.2018 ob 01:43
@miha171
# 24.02.2018 ob 17:51
"...Ok, vem da je to rubrika "zdravje" ampak a ne bi mogoče še kaj napisali, kaj se dogaja na arktiki letos? Trenutno so temperature 20 stopinj višje od povprečja, na severu Grenlandije bo jutri +4,5 stopinj C. Glede na dogajanje se lahko zgodi da septembra letos na arktiki ne bo ledu. Potem si pa pogooglajte še "albedo" efekt..."

Na Arktiki se letos ne dogaja nič unikatno posebnega, kar se ne bi dogajalo že večkrat prej. Zaradi naravnih procesov se občasno zgodi nenadno segrevanj stratosfere nad Arktiko, kar privede do segrevanja Arktike in upočasnitve ter menadraste razširitve polarnega vorteksa (-stržena /jet stream) proti jugu, letos pa se je celo razcepil v dva dela in eden del nas je pravkar dosegel s hladnim arktičnim zrakom , v mandrasti vrzeli med obema pa se pomika tudi topel zrak iz juga proti Arktiki, ni pa dokazov, da je ta pojav povzan z globalnim segrevanjem (se je dogajalo že prej), čeprav se mainstream klima alarmistični klimatologi trudijo dokazati povezavo, ne znajo pa dobro napovdati niti verjetnosti tega pojava za en mesec vnaprej (MET Office...) V 70 letih prejšnjega stoletja je v času globalnega ohlajanja veljalo mnenje , da so pojavi precej meandrastega upočasnjenega polarnega stržena, ki ohlaja daleč na jug rezultat katastrofalnega globalnega ohlajanja katerega možnost trajanja so znanstveniki takrat napovedovali ( ko so poznali ca 1 st C segrevanja severne poloble od ca 1885 do 1838...)
Ledu pa je na morju Arktike v tem času leta ca 10% manj kot v povprečju med 1981 do 2000, poleti pa ni videti, da ga bo zmanjkalo par naslednjih desetletij (sedanji trend), dosedanje napovedi, ki so napovedovale zmanjkanje tega ledu že do sedaj pa so seveda napačne, tega ledu pa je več, kot v večini časa zadnjih 10000 let...
LINK ali
www.bbc.com/weather/feeds/20992173?ns_mc
hannel=social&ns_campaign=bbc_weathe
r&ns_source=twitter&ns_linkname=
news_central%20jet%20stream%20
LINK
https://mashable.com/2018/02/15/polar-vortex-split-stratospheric-warming-snow-cold-europe-us/#2qc2HzTM5mqk
LINK ali
https://twitter.com/severeweatherEU/stat
us/967323567896612864
LINK
http://thehill.com/opinion/energy-environment/368355-wheres-the-proof-climate-change-causes-the-polar-vortex
LINK
www.sciencenews.org/sites/default/files/
8983
LINK
http://ocean.dmi.dk/arctic/plots/icecove
r/osisaf_nh_iceextent_daily_5years_en.pn
g
LINK Arktika morski led
https://i2.wp.com/notrickszone.com/wp-content/uploads/2017/03/Arctic-Sea-Ice-Holocene-Stein-17.jpg
HOR
# 24.02.2018 ob 17:19
V vsakem primeru je prihajajoči mraz polarni po poreklu saj izvira iz polarnega območja ( via Rusija)...
LINK ali
https://twitter.com/meteociel/status/967
064216854319104
themetun
# 24.02.2018 ob 15:49
Lepa Reutersova slika!
bojanvasiljevic
# 24.02.2018 ob 11:53
Takole je pa z našimi upokojenci glede mraza. "Mah važno je, da dobijo dozo cepiva "zoper" gripo!" pravijo cepilci. In obvezno dozo strašenja v medijih. Namesto kakšnega kubika drv! https://www.rtvslo.si/slovenija/tretjina-upokojencev-nima-denarja-za-ogrevanje/439075

http://www.dailymail.co.uk/health/articl
e-204541/Deaths-cold-hit-2-500.html:
"Each winter, a larger proportion of Britons die because of unseasonable cold weather...It is estimated that there are 8,000 extra deaths for every one degree Celsius the temperature is below the winter average."

"More than half the deaths are due to heart attacks, strokes and circulatory problems and a third from lung disease. When the temperature suddenly plummets, as it has this weekend, the danger is even more acute."

"Across Britain, fuel poverty is thought to affect three million households, 80% of whose members are from vulnerable groups such as the elderly, very young and disabled. Fifty seven per cent of fuel poor householders are aged over 60."
ZETAC
# 26.02.2018 ob 13:29
Ratujemo res čudna družba, po eni strani propagnda savne, plavanja v ledeni vodi, tekanja na maratonih do onemoglosti, itd., na drugi strani pa alarm v primeru zimskih temperatur pozimi...
HOR
# 25.02.2018 ob 16:43
@miha171
# 25.02.2018 ob 07:17

S to razliko, da izumrtja sedaj ne poganja narava ali klima pač pa direktno človek z prekomernim ulovom ali direktnim krčenjem naravnega habitata...
frlekin
# 24.02.2018 ob 19:36
nič, izredne razmere razglasit. mal bo minusa, državo ustavit. saj bi rekel vojsko na ulice, samo verjetno so tej nasveti bolj namenjeni njej kot vsaj delno sposobnim ljudem.
pjandura
# 24.02.2018 ob 14:57
"Kot sem včasih začudena, ko poleti pri plus 35 stopinjah srečam ljudi, ki ravno opoldne tečejo, bom enako zaskrbljena, če bom videla ljudi, ki bodo tekli pri teh najnižjih temperaturah."

Ta prihajajoči teden bom še potrpel, potem pa počasi pričakujem pomlad. Sploh konec marca, ko se ura premakne, bo dosti boljše.
miha171
# 24.02.2018 ob 17:51
Ok, vem da je to rubrika "zdravje" ampak a ne bi mogoče še kaj napisali, kaj se dogaja na arktiki letos? Trenutno so temperature 20 stopinj višje od povprečja, na severu Grenlandije bo jutri +4,5 stopinj C. Glede na dogajanje se lahko zgodi da septembra letos na arktiki ne bo ledu. Potem si pa pogooglajte še "albedo" efekt, k se mi ne da tukaj pisat, pa razliko koliko energije je potrebno, da led spremenimo v vodo, in koliko energije, da vodo pri nič stopinjah segrejemo na 80 stopinj (hint: enaka količina energije)
Kazalo