Mnenja o učinkih kave so si nasprotujoča: nekatere študije kažejo na škodljive učinke na zdravje, druge na pozitivne. Foto: EPA
Mnenja o učinkih kave so si nasprotujoča: nekatere študije kažejo na škodljive učinke na zdravje, druge na pozitivne. Foto: EPA
Kava
Nekateri si jutra brez vonja po kuhani kavi ne predstavljajo, številni pa namesto kave raje posežejo po čaju. Foto: Reuters

V svoji raziskavi so preučili 25.000 moških in žensk, ki so opravili rutinske zdravstvene preglede, in na podlagi njihovih zdravstvenih slik zaključili, da imajo zaposleni, ki spijejo tri do pet skodelic kave na dan, manj možnosti za razvoj zgodnjih znakov srčnih bolezni. Njihovi izsledki, o katerih so poročali v medicinski reviji Heart, so znova razplamteli debate o tem, ali je pitje kave koristno. O tem namreč obstajajo različne domneve: nekatere študije pitje kave povezujejo s tveganji za srčne bolezni, kot so visok krvni tlak in povišan holesterol, medtem ko druge navajajo, da lahko pitje kave do določene mere ščiti srce, poroča BBC.

Korejski znanstveniki so v študiji preučevali rentgenske izvide, da so ocenjevali zdravje srca, predvsem pa so preučevali stanje koronarnih arterij. Pri razvoju koronarnih srčnih bolezni se namreč koronarne arterije postopno zamašijo. Raziskovalci so iskali predvsem sledi kalcija na stenah žil v arterijah, ki so prvi znak, da se razvija bolezen. Študija je pokazala, da nihče od zaposlenih ni imel neposrednih znakov srčne bolezni, vendar pa so pri več kot desetini našli vidne sledi kalcija.

Pomembna je zmerna količina kave
Te izsledke so potem primerjali s poročili zaposlenih o njihovem dnevnem pitju kave, upoštevali pa so tudi druge dejavnike tveganja za razvoj srčnih bolezni, kot so kajenje, redna telesna vadba in družinska zgodovina srčnih bolezni. Analiza je pokazala, da imajo tisti, ki vsak dan spijejo nekaj skodelic kave, manj možnosti za nabiranje kalcija v koronarnih žilah, kot tisti, ki spijejo več kave, in tisti, ki je sploh ne pijejo. Ključna je torej zmerna količina popite kave.

Avtorji študije so glede dozdajšnjih izsledkov trezno dejali, da so potrebne še nadaljnje raziskave, ki bodo omogočile jasno razlago povezave med razvojem bolezni in učinkom kave. "Čeprav ta študija kaže na možno povezavo med uživanjem kave in nižjim tveganjem za zamašitev arterij, pa bo potrebnih še več raziskav, da bi ta dognanja potrdili in razumeli pomen," se strinja Victoria Taylor iz britanske fundacije za srce, in ob tem opozarja, da je treba upoštevati, da imajo Južni Korejci drugačen življenjski stil in prehrano kot Britanci.