Zdravo življenje
Nizozemska
Neustrezna izvedba sistematskih zdravstvenih pregledov otrok v osnovni šoli v posameznih primerih že lahko pomeni kršitev ustavnih pravic otrok do zdravja, če se področje ne bo uredilo, pa lahko nastane širši javnozdravstveni problem, opozarjajo v ZASSS. Foto: EPA

Dodaj v

Šole bi sistematske preglede otrok prepustile staršem, zveza staršev poziva k ureditvi razmer

Zveza poziva pristojni ministrstvi, da uredita razmere na tem področju
3. november 2017 ob 14:22
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ravnanje šol, da k izvedbi sistematskih zdravstvenih pregledov vključijo starše in da šole zgolj prepošljejo naslove staršev otrok, je v nasprotju z zakonodajo, menijo v Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije.

V odzivu na problematiko izvajanja sistematskih zdravstvenih pregledov otrok v osnovni šoli pozivajo ministrstvi za izobraževanje, znanost in šport ter za zdravje k ureditvi razmer; v zadevnih primerih gre lahko za kršitev ustavnih pravic otrok do zdravja ter do posebnega državnega varstva, opozarja Zveza aktivov svetov staršev Slovenije v sporočilu za javnost in dodaja, da z veliko zaskrbljenostjo spremljajo zdajšnjo razpravo v zvezi s problematiko izvedbe sistematskih zdravstvenih pregledov otrok v osnovni šoli.

Glede na odziv članov in ugotovitve po pregledu zakonodaje ter dostopne prakse osnovnih šol predstavniki svetov staršev osnovnih šol, povezani v ZASSS, ugotavljajo, da je veljavna zakonska ureditev ustrezna, a bi lahko bila bolj jasna v podzakonskem aktu. Prav tako ugotavljajo, da se pojavljajo težave pri izvedbi teh pregledov v osnovni šoli, pa tudi da neustrezna izvedba teh pregledov v posameznih primerih že lahko pomeni kršitev ustavnih pravic otrok do zdravja. "Če se področje ne bo uredilo, lahko nastane širši javnozdravstveni problem. Nad sistemsko neurejenostjo tega področja smo starši, povezani v zvezo, naravnost šokirani, saj je posebno varstvo otrok predpisano z najvišjim aktom - ustavo," poudarjajo v zvezi.

Zakon ne omenja staršev
Glede izpostavljene problematike sodelovanja staršev pri izvedbi sistematskih zdravstvenih pregledov v zvezi pojasnjujejo, da zakon o osnovni šoli ne omenja, da bi starši sodelovali pri izvedbi teh pregledov. Sicer zakon, kot navajajo, predpisuje sodelovanje šol z zdravstvenimi zavodi že 30 let. Zakonodaja se v več kot tridesetih letih glede izvedbe zdravstvenih pregledov ni spremenila. Po mnenju ZASSS-a pa tudi niso bili predstavljeni prav nobeni razlogi, kaj šele tehtni razlogi, da bi bilo treba sistem, ki velja in je veljal več desetletij, zdaj spreminjati.

"Posamezne težave, ki so povezane predvsem z izvedbo predpisanih zdravstvenih pregledov, ne bi smele biti razlog, da se tako pomembno področje prepušča neurejenemu izvajanju in predvsem, da se nad tem javnim zdravstvenim področjem ne bi ohranil javni nadzor," poudarjajo v zvezi.

Zveza pristojni ministrstvi poziva, naj uredita razmere na tem področju. Predvsem ministrstvo za izobraževanje pozivajo, naj problema ne rešuje tako, "da z nezakonito prakso prelaga odgovornost na starše, ampak da razreši probleme tam, kjer nastopijo".

T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
arhitektka
# 03.11.2017 ob 17:50
Problem je nastopil v Preboldu, kjer so se učiteljice uprle spremljanju razvajenih sončkov k zdravniku. Otroci divjajo, zdravniki zahtevajo,da jih one umirijo, tolažit morajo otroke po cepljenjih, poslušat o njihovih zdr.težavah, skrbeti za pisna dovoljenja oz.prepovedi cepljenja itn.
Dejansko jih moti to, da vedo o zdravstvenem stanju otrok več kot starši.
conanbarbarian
# 03.11.2017 ob 15:58
Vsi smo imeli v soli sistematske preglede, ne vidim razloga da bi to spreminjali in pika !
velenjcan
# 03.11.2017 ob 19:27
Mučke. Sist. pregledi so v splošno korist, če jih bodo delali starši sami, dobršen del otrok nikoli ne bo prišel do zdravnika.Cepljenje je druga tema. Ampak oboje je treba reševati z ljudmi, ne pa proti njim.
Hyperion
# 03.11.2017 ob 16:02
Ce starsi bolje poznajo podrocje cepljenja od medicne in slucajno dosezeje, da bo neobvezno oz.nekaznovano.. potem je najbolje, da se drzava odpove davkom, vse privatizira in se vse placuje. Itak pa bomo vecino prebrali na internetu. Predsednika ne rabimo, namesto ministrov in poslancev pa uvedemo vsakotedensko obiskovanje krajevnih uradov in delamo krizce za da in ne, itak bomo na youtubu prej prestudirali. Tako bi placevali samo se del davkov za kaksna veleposlanistva itd.. Da danes itk vsak vse ve.. sem pa misliv nedolgo nazaj, da zivimo v casu, ko je specialnost na vsakem podrocju zelo pomembna in edina pravilna. Tako pa je vsak boljsi doktor, trener, predsednik, minister, ucitelj.. kdo se rabi izkusnje, ce pa vse pise..
mercury89
# 03.11.2017 ob 17:06
@johndeer ni problema, vsak lahko svojega otroka poučuje sam doma
johndeer
# 03.11.2017 ob 20:13
A zdaj, ko se je en ravnatelj namrdnil bomo pa spremenili 50 letno prakso, ki je utečena in dobro deluje? Lahko ste žaljivi, nimam težav, @Mercury imam 4 šoloobvezne otroke, pa verjemi, da moramo narediti doma precej del, ki bi ga moral nekdo, ki je plačan za to opravilo... @Siuox vsi moji otroci so preživeli obvezna cepljenja, celo samoplačniško cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu... Veš, otroke se cepi tudi še predno prestopijo šolski prag....
Na koncu se pa v Sloveniji vedno pokaže stalna praksa, da manjšina terorizira večino in na koncu je celo velikokrat uspešnejša....
seven7
# 04.11.2017 ob 07:13
Ni point v cepljenju / necepljenju ampak v tem da je mularija NEvzgojena in da je starši NEvzgajate, ji dajate potuho ko bi jo bilo potrebno kaznovat, pošiljate v šolo za vsako sranje odvetnike itd....

Starši zamislite se kaj počnete otrokom, sebi in družbi. Z vašo pasivno NEvzgojo delate največjo škodo otrokom!
Siouxie
# 03.11.2017 ob 17:16
Najbolje, da tudi starši poučujemo svoje otroke...
@johndeer:

Če veste že vse o cepljenju in umski sposobnosti vaših otrok, jih pa kr dajte ...
firtoh
# 03.11.2017 ob 21:44
našejenaše
Zakaj je učitelj dolžan prenašati informacije o zdravstvenem stanju otrok pri sistematskih pregledih staršem
Učitelj nič ne prenaša.Če je na sistematskem kaj narobe,dobijo starši vabilo iz dispanzerja.Varstvo podatkov,pa to...
Jaka1
# 03.11.2017 ob 17:55
Prav je , da starši poskrbijo za sistematski pregled, tam dobijo informacije o svojem otroku, v šoli se izgubi cel dan za pregled, kdo pa kaj za otroke naredi zastonj..zdravniki, politiki, uslužbenci, delavci, policaji...samo volonterji, ali kateri posameznik, pa učitelji z akcijami zbiranja sredstev..seveda pa bi iz šolskega programa črtal še veliko bolj brezpotrebnih stvari kot so pregledi...
bilzerian
# 03.11.2017 ob 17:21
res ne vem, v čem je problem, če šola za en dan na leto odstopi en prostor za to, da gredo otroci na sistematski pregled. za cel razred traja dve uri, prej in potem pa je normalni pouk.

po novem pa bi torej starš rabil en dan dopusta, otroka cel dan ne bo v šoli, ker ne bodo šli vsi starši naenkrat na sistematskega, bo vsak otrok manjkal en drug dan.Posebno za starše, ki niso iz mestnih središč, pa bo prevoz v mesto tudi precejšnji logistični zalogaj.
TrstJeNas
# 03.11.2017 ob 16:06
Zadeva je (kot je to običajno pri nas) eskalirala iz enega netipičnega primera (če se ne motim, gre za Prevalje), kjer je zdravstveni dom precej daleč od šole in bi/so morali organizirati avtobusni prevoz za otroke. Namesto, da bi se zmenili na relaciji šola/občino/ministrstvo za šolstvo/ministrstvo za zdravstvo je ratala cela reč... Brez veze.

Ne rečem pa, da ni v zadnjem času vse več staršev, ki problematizira cepljenje in želi bit zraven. Tudi to se da elegantno rešit - otrok gre s sošolci na sistematski, kjer ga ne cepijo, na cepljenje pa gre kasneje s starši...
drugo mnenje
# 04.11.2017 ob 09:16
no ja...glede na bežna srečanja z mlajšimi pripadniki naše vrste...se ne bi čudil, če učitelji tud učit ne bi hoteli več. pa jim ne bi popolnoma nič zameril.
mmeeddoo
# 04.11.2017 ob 07:41
Še najbolje pa bi bilo, če bi bil ta pregled še samoplačniški, kajne?

...pa da namesto 50 EUR za pregled, stisneš 15 eur sestri v žep, ona pa poštemplja, da je bil pregled opravljen. Nekako tako, kot naši lastniki počnejo z našimi "obveznimi" zdravniškimi pregledi. Samo še tajnica enkrat prinese, da podpiši, da si bil na zdravniškem in da si ga opravil brez težav.
acoschwanz
# 03.11.2017 ob 21:45
Starši so banda!:D
QUENDI
# 03.11.2017 ob 19:13
......starši vse prepuščajo Šolam......takorekoč si umijejo roke......kriva je Šola - za vse......od nasilja do neprimernih ocen genijalcev.......
AM
# 11.12.2017 ob 07:48
Še nekaj dobrega iz prejšnjih časov, bi nekateri radi ukinili.

Na preventivnem pregledu se največkrat pravočasno odkrije kakšna težava, ki se potem brez problema pozdravi, če se zdravi TAKOJ.
smukač
# 06.11.2017 ob 13:57
Za zdravje svojih otrok so odgovorni starši, ne podpiram lenobe staršev, ki vse prelagajo na državne institucije, ko pa zaškripa znajo groziti z odvetniki in podobno.
sstok
# 05.11.2017 ob 16:33
Del težave je v tem, ker gospodje zdravniki popoldan ne morejo opravljati pregledov, ker imajo morda dvakrat v tednu ordinacije odprte popoldan in takrat sprejemajo druge paciente. Starši pa dopoldan ne morejo, ker bi morali jemat dopust v službi.
Mislim, da je kar v redu, če se to izvede v okviru pouka. Imajo pa vsi otroci svojega osebnega zdravnika pa naj on opravi ta pregled, ko otrok pride k njemu. In smo spet pri zdravstvu.
adnan1984
# 05.11.2017 ob 08:54
Situacija je taka, da denarja primankuje in še manj ga bo; iz kakršnih koli razlogov(ne bomo o tem).
Sam imam šoloobveznega otroka in mi pač ni problem peljat otroka na sistematični pregled ali zobozdravniku. Je le moj otrok in bom sam poskrbel za svoje otroke.
Vse ustanove kot so vrtec šola zdravstvo itd. pač ne morejo vzgajat in skrbet za zdravje-vzgojo mojega otroka. Lahko asistirajo.
Če pa ljudje mislijo, da naše otroke vzgaja šola itd.se mi pa kr mal smilijo s to mentaliteto.
Zakaj so potemtakem starši????
Po drugi strani pa sem vesel, da naša država Slovenija le ima "zastonj"zdravstvo-šolstvo za otroke
Tak, da brezveze se špuka neki tuki, je zelo lepo poštimano v tej državi.
Lep pozdrav za jamrače!
denis1304
# 04.11.2017 ob 22:03
nekdaj cenjeni in spoštovani učitelji (podobno kot zdravniki in policaji), znajo samo še stavkati in zahtevati več denarja in bonitet za manj dela
našejenaše
# 04.11.2017 ob 13:22
Firtoh, nimaš pojma kako sistematski pregled deluje pri 25 učencih... Ni naloga učiteljev da skrbijo za primarno zdravstveno oskrbo in cepljenje otrok -TO JE NALOGA STARŠEV! Vsaj nekateri se čutimo dolžni poskrbeti za te stvari ZA NAŠE OTROKE!!!!!
skitnica
# 04.11.2017 ob 09:50
conanbarbarian : Res je,da smo imeli sistematske preglede toda imeli smo tudi obvezna cepljenja proti raznim okužbam in boleznim toda so eni proti tem zakaj bi pol šola delala danes nalogo starših.Saj nismo več v strem zabitem socijalizmu,no je smo v njem veliko bolj živeli in bili spoštovani.
zigadr
# 04.11.2017 ob 06:52
Tole bo se referendum
našejenaše
# 03.11.2017 ob 21:24
V kolikor želimo, da šole še skrbijo za sistematske preglede, je potrebno marsikaj spremeniti... Zakaj je učitelj dolžan prenašati informacije o zdravstvenem stanju otrok pri sistematskih pregledih staršem, starši pa učiteljem niso dolžni poročati o zdravstvenem stanju njihovih otrok - tudi če ima otrok hude zdravstvene težave, o katerih bi njegov učitelj, mentor moral biti obveščen, če želi za njega dobro skrbeti???? Malo dvolični so ti naši prepisi...
ElTorro
# 07.11.2017 ob 09:05
Nujno uvesti obvezno cepljenje

Ga že imamo - le da se zakon ne izvaja.
friks
# 04.11.2017 ob 06:36
Šole po eni strani razumem, saj se velik odstotek staršev zmišljuje in za svojega otroka zahteva neko posebno obravnavo.

Predlagam, da šole še naprej vozijo otroke na standardizirani pregled z vsemi predpisanimi cepljenji. V primeru kakšrnih koli posebnosti naj starši peljejo otroka sami.
samogledam
# 04.11.2017 ob 06:35
da ni tukaj v ozadju lobij religij ? deklice, zdravnik, spremstvo mame ? samo vprasam ?
Žauc59
# 03.11.2017 ob 19:45
Dragi starši, namesto da ste šokirani, si lepo izvolite sami vozite svoje otroke na preglede. Tako boste vsaj nekaj vedeli o svojih otrocih, ki kot kaže, bi jih najraje naprtili učiteljem od zore do mraka ! Pa bo vse po ustavi, dragi starši , in bodo vsi zadovoljni !Tako učitelji, ki jim ne bo treba miriti 20 otrok v premajhnih čakalnica in poslušati očitke zdravnikov, kako so otroci predebeli, kot tudi starši, ki bodo bolje spoznali svojega otroka, ki ga ne poznajo. Pa še vse bo ustavi, na katero se sklicujete !!
Mitcho_Buchannon
# 03.11.2017 ob 18:53
Zdravnik na sistematskem pregledu ugotovi, da telesna višina odstopa od povprečja. In kaj lahko naredi, bo raztegnil otroka? Merijo in tehtajo nas kot živino!
Ori
# 03.11.2017 ob 18:20
Otroci so last države, držav pa je last korporacij. Večina komentatorjev to tudi potrjuje.
Valentin57
# 03.11.2017 ob 17:34
To je splošen proble javnega sektorja. Vse mora biti do pičice natančno predpisano, drugače ne bojo naredili, ali pa je treba posebej plačati.
Zoro27
# 03.11.2017 ob 17:13
S kršenjem ustavnih pravic smo krepko nekam zašli.
johndeer
# 03.11.2017 ob 17:03
Najbolje, da tudi starši poučujemo svoje otroke...
Amenhotep
# 05.11.2017 ob 19:39
Nujno uvesti obvezno cepljenje.
knedlck
# 03.11.2017 ob 17:11
to je pa ta slovenska mentaliteta, noben ne bi biu za nc odgovorn
pa sj nismo v socialzmu, djte se sami pobrigat za svoje otroke pa zase, ne more vse drzava skrbet pa zakone sprejemat da ste vi se naprej leni
Zgodovinar_666
# 03.11.2017 ob 16:27
Šolniki res nočejo čisto nič več narediti za otroke. Samo potrjuje to kar je že dolgo znano, da je večini prav vseeno za otroke. Gre samo za denar. No, samo Štruklja pogledam, pa vem kje sem s temi šolniki.
anity
# 03.11.2017 ob 16:16
Vse kar se bo tukaj doseglo je se vecji vpliv drzave nad ljudstvom. Ali ljudje se zmeraj ne vidite, da vas peljejo v obdobje popolnega nadzora, ko ne bos smel niti na wc vec brez da ti odobrijo?

"Bolje urejeno v podzakonskih aktih".....
Buldog
# 03.11.2017 ob 16:05
Ne vm, zakaj bi morale šole skrbeti za sistematske preglede. Ti naj bodo v domeni staršev, saj bi morala biti skrba za zdravje otrok naloga staršev in ne šole. Šole so ustanovljene za to, da izobražujejo in deloma tudi vzgajajo, ne pa, da šole namesto staršev skrbijo za zdravje otrok.
Kazalo