Številni rekreativci uporabljajo različne aplikacije za spremljanje svojih treningov. Foto: EPA
Številni rekreativci uporabljajo različne aplikacije za spremljanje svojih treningov. Foto: EPA
false
Primerjava petih aplikacij (za povečanje kliknite na razpredelnico). Foto: Zveza potrošnikov Slovenije

Izmenjava osebnih podatkov s porabniku neznanimi partnerji in oglaševalci, sledenje uporabniku tudi, ko aplikacije ne uporablja, in ohranjanje podatkov, ko porabnik izbriše svoj račun, so le najbolj očitne kršitve, ki jih je pokazala raziskava norveške potrošniške organizacije Forbrukerradet. Pod drobnogled so vzeli aplikacije Endomondo, Runkeeper, Strava, Lifesum in MyFitnessPal, so sporočili iz Zveze potrošnikov Slovenije.

"Splošni pogoji aplikacij kršijo uporabnikovo zasebnost in temeljne potrošnikove pravice. Bojimo se, da bi te informacije lahko tudi škodovale porabniku, odprle pot neposrednemu trženju ali do diskriminacije cen," je poudaril Finn Myrstad iz norveškega potrošniške organizacije, kjer so k sodelovanju pri akciji To ni prav! povabi tudi druge potrošniške organizacije. Zveza potrošnikov Slovenije se je temu odzvala.

Primerjava splošnih pogojev omenjenih aplikacij je pokazala, da nobena izmed njih ne ponuja ustrezne varstva potrošnika. V negativnem smislu je še posebej izstopala aplikacija MyFitnessPal, ki me drugim od uporabnika zahteva, da se odreče zasebnosti nad vneseno vsebino, tudi nad profilno fotografijo in uporabniškim imenom, ima pa tudi zelo zapletene in dolge splošne pogoje. Kot je pojasnil Myrstad, uporabnik dejansko nima možnosti, da bi izničil določilo o odreku zasebnosti nad vneseno vsebino.

Dodatno preverjanje, ki ga je za Forbrukerradet opravila raziskovalna organizacija SINTEF, je pokazalo, da informacije, ki jih vnašajo uporabniki, krožijo med različnimi podjetji po vsem svetu. O tem potrošnik ni obveščen niti ne more vplivati na kroženje svojih informacij.

Podatki o lokaciji, tudi ko je aplikacija izključena
Vseh pet aplikacij ima časovno neomejeno shranjevanje podatkov, le Endomondo in Lifesum imata jasno določilo, da bodo podatki izbrisani na zahtevo oziroma po zaprtju, samo aplikacija Strava pa vsebuje določilo, da ponudnik razkriva, s katerimi partnerji deli podatke. Runkeeper in MyFitnessPal uporabnikovo lokacijo spremljata, tudi ko aplikacija ni v uporabi, Endomondo v iPhonu pa dostopa do lokacija celo v primeru, ko je aplikacija popolnoma izključena. To je le nekaj ugotovitev. "Nerazumljivo je, zakaj aplikacije zahtevajo lokacijske podatke tudi, ko uporabnik ne trenira. Stalno sledenje uporabniku je zelo skrajen ukrep, razen če je to nujno za zagotavljanje storitve in ni uporabljeno za noben drug namen," pravi Finn Myrstad.

Do konca marca bodo v norveški organizaciji preverili tudi varovanje zasebnosti uporabnikov še pri dodatnih aplikacijah, tudi s področja družbenih omrežij. "S tem ne želimo prestrašiti porabnikov, ampak jih opozoriti na nogoče kršitve zasebnosti, obenem pa s tem izvajamo pritisk na razvijalce aplikacij, da bi njihovi izdelki postali prijazni do porabnikov," še dodaja Finn Myrstad.